Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Asmeninis Elono Musko automobilis jau toliau nei Marsas

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo pirmo žingsnio. Bet kosmose geriau pasitelkti techniką.
Manekenas Starmanas, pasodintas už „Tesla Roadster“ vairo, jau yra toliau už Marsą
Manekenas Starmanas, pasodintas už „Tesla Roadster“ vairo, jau yra toliau už Marsą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Starmano (ne)vairuojama „Tesla Roadster“ per pastaruosius devynis mėnesius sukorė nemažą kelią. Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja „SpaceX Falcon Heavy“ raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos, lapkričio 2 dieną, penktadienį, pranešė kompanijos atstovas.

Antrasis šios žinutės sakinys neabejotinai yra reveransas puikiajam mokslinės fantastikos rašytojui Douglasui Adamsui. „Restoranas visatos pakraštyje“ yra antroji D.Adamso novelė iš penkių dalių „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką“ serijos.

Kaip ir daugelis mūsų, „SpaceX“ įkūrėjas ir vadovas Elonas Muskas yra didelis „Keliautojo autostopu gido“ gerbėjas, kaip rodo Starmano „Roadster“. Automobilio pramogų sistemos ekrane buvo suprogramuotas tekstas „Don't Panic!“ („nepanikuok!“) — frazė, puošianti to paties pavadinimo elektroninį gidą mėgstamoje D.Adamso serijoje.

„Starman“ vardas – irgi kultūrinė nuoroda; taip buvo pavadinta 1972 metų Davido Bowie daina. Ir prieš startą E.Muskas sakė, kad kelionės į kosmosą metu „Roadster“ garso sistema visu pajėgumu gros D.Bowie 1969 metų hitą „Space Oddity“ (nors Starmanas garsiosios dainos beorėje erdvėje negirdi). Galiausiai, E.Muskas pasirinko D.Bowie „Life on Mars“ kaip Starmano ir „Tesla“ išsiskyrimo muziką.

E.Muskas yra sakęs, kad „Roadster“ ir Starmaną paleido dėl to, kad šis duetas daug smagesnis, nei standartinis balastas. Paleisti palydovą ar kokį kitą vertingą erdvėlaivį nebuvo galima, atsižvelgiant į pirmųjų skrydžių riziką. (E.Muskas dar vadovauja ir „Tesla“ įmonei, tad papildoma reklama irgi nepamaišė).

Starmanas ir jo automobilis – anksčiau priklausęs E.Muskui — už Marso orbitos amžinai neliks. Kaip matoma diagramoje, pora apsisuks heliocentrinėje orbitoje, ir grįš prie Saulės tokiu atstumu, kaip Žemė.

Orbitos modeliavimo tyrimas rodo, kad „Roadster“ su Starmanu kelių šimtų tūkstančių atstumu prie mūsų planetos prisiartins 2091 metais. Šio tyrimo autoriai nustatė, kad automobilis per kelias dešimtis milijonų metų rėšis į Venerą arba į Žemę. Jų vertinimu, tikimybė, kad kosminis automobilis pataikys į Žemę per 1 milijoną metų yra 6 procentai, į Venerą – 2,5 procento.

Kosminio manekeno kelionę „Tesla Roadster“ automobilyje galima stebėti šioje svetainėje, kurią sukūrė Benas Pearsonas, „Old Ham Media“ įkūrėjas.

„Falcon Heavy“ antroji misija, kurios metu į geostacionariąją orbitą bus keliamas Saudo Arabijos komunikacijų palydovas „Arabsat-6A“, planuojama 2019 metų sausį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius