-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas būtų, jei išnyktų Saulė?

Saulės masė yra 333 tūkst. kartų didesnė nei Žemės. Žvaigždė kiekvieną sekundę pagamina tiek energijos, kiek pagamintų 100 mlrd. vandenilio bombų. Jos milžiniška masė mūsų žvaigždę paverčia dominuojančia gravitacine jėga Saulės sistemoje, kuri prirakina visas aštuonias planetas elipsės orbitose.
Sausio 23 dieną įvykęs Saulės žybsnis
Sausio 23 dieną įvykęs Saulės žybsnis (asociatyvi nuotr.) / NASA/SDO ir „AIA Consortium“ nuotr.

Tuo pat metu Saulė skleidžia šilumą ir šildo mūsų planetą tiek, kad čia būtų reikiama temperatūra skystam vandeniui, kuris būtinas gyvybei.

O kas nutiktų, jei vieną dieną Saulė užgestų? Šis iš pirmo žvilgsnio keistas klausimas buvo svarbi Alberto Einsteino eksperimentų mintis.

Gravitacijos greitis

Šviesa iki Žemės sklinda maždaug 8 minutes, taigi jai išnykus šviesą matytume dar 8 minutes, o po jų pasileistų skraidyti ir planetos.

Iki tol, kol A.Einsteinas ėmė gvildenti šią problemą, mokslininkai įtarė – tačiau neįrodė, – kad gravitacija veikė akimirksniu.

Jei tai būtų tiesa, tuomet pirmasis dalykas, kuris įvyktų išnykus Saulei, būtų tas, kad planetos imtų skraidyti kosmose ir Saulės sistemoje įsivyrautų visiškas chaosas, o Saulės nebuvimą pirmiau pajustume, o tik vėliau pamatytume, nes šviesa iki mūsų planetos sklinda kiek ilgiau.

Tačiau, kaip įrodė A.Einsteinas, gravitacija veikia ne akimirksniu, o tokiu pat greičiu kaip šviesa.

Šviesa iki Žemės sklinda maždaug 8 minutes, taigi jai išnykus šviesą matytume dar 8 minutes, o po jų pasileistų skraidyti ir planetos.

Amžina naktis

Po šių paskutinių aštuonių minučių užgesus Saulei įsivyrautų amžina tamsa. Vis dar šviestų žvaigždės, kol būtų energijos, veiktų elektra ir kurį laiką mes vis dar matytume kitas planetas.

Pavyzdžiui, kai Jupiteris yra arčiausiai mūsų planetos, jis nuo jos nutolęs per 33 šviesos minutes. O tai reiškia, kad mes šį dujų milžiną matytume kiek daugiau nei valandą – tiek laiko reikėtų, kad paskutinė Saulės energija pasiektų šią planetą ir šviesa būtų atspindėta atgal į Žemę.

Tačiau vienas labai svarbus dalykas Žemėje po aštuonių minučių užgesus Saulei sustotų amžinai – tai fotosintezė, kuri reikalinga visiems augalams.

Mūsų jūros ir vandenynai užšaltų, o Žemė taptų ledine planeta su skystu vandenynu po jos ledo paviršiumi.

Kai kurie mažesnieji augalai žūtų jau po kelių dienų, tačiau labiausiai jaudinantis dalykas būtų visai ne tai, o temperatūra Žemėje, kuri pamažu drastiškai nukristų.

Mūsų jūros ir vandenynai užšaltų, o Žemė taptų ledine planeta su skystu vandenynu po jos ledo paviršiumi. Jeigu žmonėms pavyktų išgyventi šią transformaciją, vienintelis būdas išlikti būtų gyvenimas prie geoterminių versmių, kuriose dar būtų šilumos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius