-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga rusų „mokslininkas“ žada pasaulio pabaigą

Gąsdintojų, kad mus jau tučtuojau ištiks pasaulio pabaiga, netrūksta – tai ir įvairių religinių sektų steigėjai, sugebantys netgi modifikuoti pasaulio pabaigos datą pirmai „apokalipsei“ nepasiteisinus, ir majų kalendoriaus apokaliptinių interpretacijų gerbėjai, ir visokiausi senovės aiškiaregiai. Kol kas jų teiginius patvirtinusių faktų buvo lygiai 0.
Vasario 15 dieną pro Žemę 27 680 kilometrų atstumu praskries asteroidas 2012 DA14
Asteroidas / Kadras iš „YouTube“
Temos: 2 Kometa Apokalipsė

Panašu, kad taip pat skeptiškai reikėtų vertinti ir Rusijos astronomo Damiro Zacharovičiaus Demino tvirtinimą, kad į Žemę rėšis kosminis kūnas 2016 WF9, paskui kurį keliauja ir visą mūsų žydrąją planetą pražudysianti taip iki šiol ir neatrasta planeta Nibiru. Ir ne bet kada, o mums, lietuviams švenčiant Valstybės atkūrimo dieną, vasario 16-ąją. Ką gi, šventė bus dviguba – ir valstybės atkūrimą paminėsime, ir dar vieną apokalipsės pranašą galėsime pelnytai įrašyti į lunatikų sąrašą.

Iš kur gi tas D.Z.Deminas?

Kita vertus, įtraukimas į lunatikų sąrašą gali ir nepavykti, mat galima apskritai suabejoti D.Z.Demino egzistavimu – net Rusijos informacijos šaltiniai, nepretenduojantys į dideles auditorijas ir negarsėjantys tikslių, patikrintų žinių platinimu, apie D.Z.Deminą žino tik iš jo citatų užsienio interneto šaltiniuose ir negali pateikti informacijos, ar jis astronomas, ar eilinis konspirologas ir ar apskritai egzistuoja.

Tuo tarpu vakarietiškas šaltinis, kuris cituoja D.Z.Deminą nenurodydamas kitų informacijos šaltinių (t. y., bent jau sudarantis regimybę, kad šis asmuo su jais bendravo tiesiogiai), „astronomą“ dar vadina ir informacijos apie planetą Nibiru skleidėju. Tas pats šaltinis – „Someones Bones“ tinklaraštis – jaučia pareigą kiekvieną savaitę publikuoti bent vieną žinią, kurios antraštėje būtinai paminimas Nibiru vardas. Įvertinus jas susidaro įspūdis, kad tai yra satyrinių „žinių“ apie Nibiru svetainė. Kaip gi kitaip įvertinsi žinią, pavadintą „D.Trumpas atsisakė atskleisti tiesą apie Nibiru savo inauguracijos kalboje“, publikuotą šalia žinutės „Harvardo psichiatras: „Priklausomybė nuo Nibiru – tikrai egzistuojanti liga“.

Melo gniūžtė tapo paskalų lavina

Galbūt nieko nenustebins, kad šio tinklaraščio žinutę apie D.Z.Demino išpranašautą apokalipsę perpublikavo keletas taip pat ne ką geresnės reputacijos interneto išteklių, taip pat ir tokie sensacijų besivaikantys ištekliai, kaip „Daily Mail“, kurį interneto enciklopedija „Wikipedia“ išbraukė iš patikimų, informacijos pagrindimui šioje svetainėje tinkamų šaltinių sąrašo.

Turbūt liūdniausia, kad „Daily Mail“ informacija pasirėmė ir kai kurie mūsų šalies naujienų ištekliai. Kiti lietuviški šaltiniai tą pačią informaciją perpublikuoja su kiek aiškesniu skeptiškumo prieskoniu.

Kas gi iš tiesų tas objektas 2016 WF9?

Nors D.Z.Deminas ragina netikėti NASA, nes agentūra, esą, meluoja žmonėms nenorėdama pripažinti Nibiru egzistavimo, tikėti egzistuojančia agentūra yra paprasčiau nei astronomu, kurio realumu iš tiesų galima suabejoti.

O, pasak NASA, 2016 WF9 yra iš tiesų neeilinis kosminis kūnas, kuris, besisukdamas 4,9 metų periodo orbita, iš tiesų kartkartėmis prasuka pakankamai netoli Žemės. Toliausiame nuo Saulės savo orbitos taške WF9 kerta Jupiterio orbitą, artimiausiame jis įkelia koją į Žemės orbitą.

Šiemet arčiausiai mūsų planetos WF9 prisiartins 51 mln. km atstumu. Labiausiai prie Žemės šis objektas priartės vasario 25 dieną. Objekto trajektorija yra aiški ir grėsmės Žemei apskaičiuojamoje orbitos ateityje šis objektas nekelia, rašo NASA. Tačiau JAV kosmoso agentūra informuoja, kad jį galbūt galės pamatyti ir mėgėjai, apsiginklavę galingesniais žiūronais. Tiesa, NASA nieko negarantuoja – objektas yra tamsus.

Mokslininkus sudomino WF9 kilmė – vis dar nėra žinoma, ar tai yra asteroidas, ar buvusi kometa, jo analizę apsunkina tai, kad objektas yra santykinai labai tamsus – atspindi vos kelis procentus į jį krintančios šviesos. Šviesos atspindėjimo charakteristikos ir orbita rodo, kad tai turėtų būti kometa, tačiau nepavyksta pastebėti jokio kometoms būdingo dujų ar dulkių debesies apie objektą. Beje, objektas yra ganėtinai stambus – nuo pusės kilometro iki kilometro ilgio.

„2016 WF9 gali būti kometinės kilmės. Šis objektas parodo, kad riba tarp asteroidų ir kometų yra neaiški; gali būti, kad bėgant laikui šis objektas iššvaistė didžiąją dalį lakiųjų savo komponentų, kurių buvo jo paviršiuje“, – sakė NASA Reaktyvinių variklių laboratorijos vyriausiojo tyrėjo pavaduotojas Jamesas Baueris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius