-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA ruošiasi paleisti į Marsą zondą „InSight“

JAV kosmoso agentūra NASA šeštadienį ruošiasi paleisti į Marsą savo zondą „InSight“, kuris nusileis ant Raudonosios planetos paviršiaus ir fiksuos „Marso drebėjimus“. Marsaeigį planuojama paleisti kartu su „Atlas V“ raketa 4 val. 5 min. vietos (14 val. 5 min. Lietuvos) laiku iš Kalifornijos Vandenbergo oro pajėgų bazės.
Zondo „Mars InSight“ veikimas Marse
Zondo „Mars InSight“ veikimas Marse / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 „InSight“

Prieš paleidimą buvo nerimaujama tiktai dėl ūkanotų oro sąlygų, tačiau NASA saugumo pareigūnai penktadienį sakė, jog į įprastus matomumo apribojimus gali būti nekreipiama dėmesio, kad zondas būtų paleistas.

993 mln. JAV dolerių (829 mln. eurų) kainavusiu projektu siekiama praplėsti supratimą apie sąlygas Marse, pasisemti žinių ruošiantis pasiųsti į šią planetą žmogų bei atskleisti, kaip prieš milijardus metų susiformavo kietosios planetos, tokios kaip Žemė.

Jei viskas vyks kaip suplanuota, zondas nusileis Raudonojoje planetoje šių metų lapkričio 26-ąją.

Aparato pavadinimas „InSight“ yra akronimas, reiškiantis „Vidaus tyrinėjimas panaudojant seisminius tyrimus, geodeziją ir šilumos perdavimą“ (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

Anot NASA vyriausiojo mokslininko Jimo Greeno, ekspertams jau žinoma, kad Marse pasitaiko drebėjimų, griūčių ir meteoritų smūgių.

„Tačiau kiek atsparus Marsas drebėjimams? Tai esminė informacija, kurią turime žinoti kaip Marsą tiriantys žmonės“, – sakė J.Greenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius