-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netrukus NASA kosmose sukels gaisrą

Iki šiol apie ugnį ir jos plitimą mikrogravitacijos sąlygomis žinoma tik tiek, kiek pavyko išpešti iš eksperimentų su žvakės liepsnele.
Erdvėlaivis „Cygnus“, kurį su palydovais į TKS pakels raketa nešėja.
Erdvėlaivis „Cygnus“, kuriame bus vykdomas ugnies eksperimentas / „Orbital Sciences“ iliustr.

Šį mėnesį į orbitą pakils kosminis aparatas „Cygnus“, kuris kosmose atliks ne vieną mokslinį eksperimentą. Bene labiausiai intriguojantis – gaisro eksperimentas. NASA išplatino pranešimą, kad orbitoje būtinai reikėtų įžiebti „didesnio masto gaisrą“, mat mokslininkai neturi praktiškai jokių žinių apie gaisrus kosmose.

Ne, Tarptautinės kosminės stoties (TKS) niekas nepadeginės. Eksperimentas „Saffire“ (Spacecraft Fire Experiment) bus vykdomas specialioje maždaug šaldytuvo dydžio dėžėje-kameroje (ilgis – 1 metras, plotis – 40 centimetrų). Kamera liks kosminio aparato „Cygnus“ viduje, nors prieš tai „Cygnus“ prisišvartuos prie TKS ir iš jo bus iškrautas TKS skirtas krovinys.

Tada „Cygnus“ atsiskirs nuo TKS ir, gerokai atitolęs nuo kosminės stoties, liks orbitoje aplink Žemę. Štai tada „Saffire“ kameroje ir bus pradėtas gaisro eksperimentas. Bus fiksuojami įvairūs gaisro parametrai, o gauti duomenys – pradedant filmuota medžiaga, baigiant temperatūrų matavimais – bus išsiųsti Žemėn dar iki to momento, kai „Cygnus“ įskries į tankiuosius atmosferos sluoksnius ir juose sudegs.

Eksperimentas bus vykdomas todėl, kad mokslininkai labai mažai žino apie tai, kaip ugnis elgiasi kosmose, nesvarumo būklėje. Nors gaisro pavojaus TKS artimiausiu metu nenumatoma, vis dėlto geriau iš anksto žinoti, kas gali nutikti, jei reikalai pakryptų netikėta ir ypač nepalankia linkme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius