-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 05 14 /16:01

Saulės dėmė įsišėlo: galingiausią šių metų žybsnį palydėjo dar stipresni plazmos pliūpsniai

Saulės dėmė, kurioje pirmadienio naktį įvyko X1,7 klasės stiprumo žybsnis, nepraėjus parai išleido dar vieną ypač galingą, X2,8 klasės, plazmos pliūpsnį, skelbia Space.com. Ankstų antradienio rytą šioje dėmėje užfiksuotas trečias iš eilės, X3,2 klasės žybsnis. Pastarojo metu išspjautos didelės energijos dalelės gali kliudyti ir Žemę.
X2,8 klasės Saulės žybsnis (2013 m. gegužės 13 d.)
X2,8 klasės Saulės žybsnis (2013 m. gegužės 13 d.) / NASA/SDO nuotr.

15min.lt jau rašė apie pirmadienio naktį įvykusį galingiausią šiais metais X klasės žybsnį. Vos po pusdienio toje pačioje Saulės dėmėje užfiksuotas dar galingesnis žybsnis, pretenduojantis į stipriausių pastarųjų metų žybsnių trejetuką. Jo stiprumas priskirtas X2,8 klasei.

Maža to, antradienį paskelbta, kad anksti ryte toje pačioje dėmėje įvyko X3,2 klasės žybsnis.

Pirmieji du žybsniai nukreipti ne į Žemę, taigi pavojaus nekelia, tačiau trečiojo metu į kosminę erdvę išsviestas vainikinės masės debesis kraštu kliudys ir mūsų planetą. Didelės energijos dalelės Žemę turėtų pasiekti gegužės 17–18 d. Jos gali sukelti nedidelius geomagnetinius neramumus.

Anksčiau šioje dėmėje buvo užfiksuoti keli vidutinio stiprumo (M klasės) žybsniai. Astronomai įtaria, kad tai dar ne pabaiga, o artimiausiomis dienomis galime sulaukti ir daugiau stiprių žybsnių.

Šis Saulės regionas artimiausiu metu atsisuks į mūsų planetą, todėl jei prognozės pasitvirtins, žybsniai gali kelti pavojų Tarptautinėje kosminėje stotyje dirbantiems astronautams, palydovams ar kitai ryšių įrangai. Be to, šiauriniame pusrutulyje galima tikėtis pašvaisčių.

Pernai galingiausias Saulės žybsnis buvo priskirtas X5,4 klasei, o užpernai penkerių metų rekordą sumušė X6,9 klasės stiprumo žybsnis.

Šiuo metu Saulė yra pasiekusi savo aktyvumo piką. Žvaigždės aktyvumas periodiškai kinta maždaug kas 11 metų.

VIDEO: Galingiausią šių metų Saulės žybsnį palydėjo dar stipresnis plazmos pliūpsnis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius