-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trapi Saulės sistema: 10 galimų pokyčių, kurie viską apverstų aukštyn kojomis

Žmonija gyvena nedidelėje žalioje planetoje turėdama vienintelį palydovą, su kuriuo skrieja apie geltoną žvaigždę kartu su kitomis septyniomis planetomis bei nesuskaičiuojamais kosminiais objektais, santykinai neblogai pažįstamais mokslo vystymosi dėka. Bet kas būtų, jeigu įvykiai vystytųsi pagal kitokį scenarijų ir mūsų sistema atrodytų visai kitaip?
Dangaus kūnai
Dangaus kūnai / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 1 Saulės sistema

Mes tyrinėjame kosmosą, kaupiame vis daugiau duomenų apie Saulės sistemą ir šiuo metu žinome apie ją 100 kartų daugiau negu prieš 100 metų. Kuo daugiau turime informacijos, tuo labiau suprantame, kaip pavyko žmonijai ir visam organiniam pasauliui vystytis būtent tomis aplinkybėmis, kurias turime šiuo metu. Todėl išsiaiškinkime dešimtį hipotetinių Saulės sistemos pokyčių ir būsime nustebinti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antradienis - Marso diena
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marsas

1. Kas galėjo atsitikti, jeigu Marsas nebūtų praradęs savo magnetinio lauko?

Jis labiau primintų Žemę, turėtų vandenynus ir, gal būt, būtų išvystęs savo organinį gyvenimą. Negalima paneigti, kad kažkada taip ir buvo.

Youtube nuotr./Mėnulis skrieja Žemės link
Youtube nuotr./Mėnulis skrieja Žemės link

2. Jeigu Žemė prarastų Mėnulį, pas mus Žemėje būtų tamsesnės naktys, silpnesni potvyniai ir atoslūgiai, klimatas – nestabilus.

Jeigu vadovautis prielaida, kad Mėnulio nebūtų nuo Žemės formavimosi pradžios iki mūsų dienų, tikriausiai mūsų planeta suktųsi žymiai greičiau, sukurdama 8 valandų parą ir 1000 dienų ilgio metus.

NASA nuotr./Saturno šešėlis ir žiedai. Tarp žiedų ir šešėlių matyti Mirties žvaigždę iš Žvaigdžių karų primenantis Saturno palydovas Mimas (dešiniajame apatiniame kampe, 2014 m. kovo 3 d.)
NASA nuotr./Saturno šešėlis ir žiedai. Tarp žiedų ir šešėlių matyti Mirties žvaigždę iš Žvaigdžių karų primenantis Saturno palydovas Mimas (dešiniajame apatiniame kampe 

3. Jeigu apie Žemę būtų susiformavę žiedai, kaip apie Saturną, naktinis dangus būtų vaizdingesnis, kadangi žiedai atspindėtų daugiau šviesos, negu Mėnulis. Kitą vertus, mažiau šviesos pasiektų Žemės paviršių ir žiemos būtų atšiauresnės, o vasaros – trumpesnės.

NASA nuotr./Raudonoji Jupiterio dėmė
NASA nuotr./Raudonoji Jupiterio dėmė

4. Kas atsitiktų, jeigu Jupiteris taptų žvaigžde ?

Astronomai yra įsitikinę, kad didžiausiai mūsų sistemos planetai pritrūko santykinai nedaug laiko ir „pastangų“, kad taptų tikra žvaigžde – rudąja nykštuke. Jeigu taip būtų atsitikę, įsivyrautų chaosas apie ją ir Žemė jame vargu ar išliktų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žiemos maudynių mėgėjų klubas Sibire
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Žiemos maudynių mėgėjų klubas Sibire

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius