-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brazilija leido atnaujinti kiniškos vakcinos nuo COVID-19 tyrimus

Brazilijos sveikatos sistemos priežiūros institucija trečiadienį leido atnaujinti Kinijos kuriamos vakcinos nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 klinikinius tyrimus, kuriuos dvi dienomis anksčiau buvo įšaldžiusi, kaip teigia kritikai, politinių motyvų paskatintu sprendimu.
Vakcinos bandymai
Vakcinos bandymai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Priežiūros agentūra „Anvisa“ pareiškė gavusi daugiau duomenų apie „nepageidautiną incidentą“, privertusį ją įšaldyti vakcinos „CoronaVac“ paskutinio etapo tyrimus. Reguliuotojai pridūrė dabar turį „pakankamai informacijos, kad leistų atnaujinti vakcinavimą“.

Už visuomenės sveikatą atsakingi pareigūnai pažymėjo, jog paminėtas incidentas – paskiepyto savanorio mirtis, kurią policija tiria kaip savižudybę – neturėjo nieko bendra su pačia vakcina.

Tačiau ultradešinysis prezidentas Jairas Bolsonaro, kritikuojantis „CoronaVac“ kaip vakciną „iš tos kitos šalies“, priežiūros institucijos sprendimą palaikė savo pergale.

„CoronaVac“ Brazilijoje atsidūrė politinio ginčo centre. Pagrindiniu šios vakcinos rėmėju šalyje tapo San Paulo gubernatorius Joao Doria – vienas pagrindinių J.Bolsonaro oponentų.

Brazilų prezidentas ragina įsigyti kitos vakcinos, kuriamos Oksfordo universiteto ir farmacijos bendrovės „AstraZeneca“.

J.Bolsonaro, vadinantis „CoronaVac“ „Joao Dorios kiniška vakcina“ ir uždraudęs federalinei vyriausybei įsigyti šio preparato, pareiškė, kad reguliuotojų sprendimas įšaldyti tyrimus pateisino jo požiūrį.

„Įrašykite dar vieną pergalę Jairui Bolsonaro“, – antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė prezidentas, paminėjęs save trečiuoju asmeniu.

J.Bolsonaro kritikuojamas ekspertų dėl savo atsako į pandemiją, ypač dėl sprendimų menkinti viruso keliamą pavojų, priešintis karantino priemonėms ir skatinti hidroksichlorokvino vartojimą, nors moksliniai tyrimai rodo, kad šis vaistas, kaip rodo tyrimai, nėra veiksmingas gydant nuo COVID-19.

„Techninis“ sprendimas

Nors „Anvisa“ pergalvojo savo sprendimą, agentūra apgynė savo ankstesnį žingsnį, pareiškusi, kad jis buvo visiškai „techninio“ pobūdžio.

Pasak institucijos, klinikinius tyrimus Brazilijoje koordinuojantis Butantano institutas iki antradienio neatsiuntė jai informacijos apie mirties priežastį, nepriklausomos saugos apžvalgos ar reikalingos ataskaitos apie incidentą.

Priimant sprendimą „buvo atsižvelgta į tuo metu agentūrai žinomus duomenis“.

Kinų farmacijos bendrovės „Sinovac Biotech“ kuriama „CoronaVac“ yra viena daugiausiai žadančių kandidačių pandemijai užbaigti.

Ji yra pasiekusi 3-ojo etapo bandymus – paskutinę stadiją, po kurios preparatas gali sulaukti reguliavimo tarnybų patvirtinimo.

Preparatas šiuo metu išbandomas su maždaug 10 tūkst. savanorių Brazilijoje – šalyje, kurią pagal COVID-19 aukų skaičių lenkia tik Jungtinės Valstijos. Šioje Lotynų Amerikos šalyje nuo naujojo koronaviruso mirė jau daugiau nei 162 tūkst. žmonių.

Brazilija taip pat padeda išbandyti Oksfordo universiteto vakciną ir dar vieną daug žadančią kandidatę, kuriamą JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir Vokietijos bendrovės „BioNTech“.

„Pfizer“ pirmadienį pareiškė, kad jos kuriamos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas siekia 90 procentus. Tas pareiškimas pakurstė viltis visame pasaulyje, kad pandemiją pagaliau bus galima pradėti slopinti.

San Paulo valstija yra įsipareigojusi įsigyti iš „Sinovac“ 46 mln. dozių. Sutarta, kad 6 mln. iš jų bus pagamintos Kinijoje, o likusi dalis – San Paule, kur praėjusią savaitę buvo pradėta statyti vakcinos gamybos įmonė.

Praėjusį mėnesį J. Bolsonaru užblokavo jo paties paskirto sveikatos apsaugos ministro planus federaliniu lygiu įsigyti dar 46 mln. dozių „CoronaVac“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius