-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV suteiktas leidimas COVID-19 gydyti persirgusių pacientų kraujo plazma

JAV tarnybos sekmadienį skubos tvarka suteikė leidimą gydytojams naudoti koronavirusine infekcija COVID-19 persirgusių pacientų kraujo plazmą gydyti tebesergantiems liga, šalyje nusinešusia daugiau kaip 176 tūkst. žmonių gyvybių.
Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai
Kaip atliekami greitieji COVID 19 testai / „Scanpix“ nuotr.

Maisto ir vaistų administracija (FDA) šį žingsnį atliko prezidentui Donaldui Trumpui patiriant didelį spaudimą pažaboti epidemiją, kurios padariniai sudavė skaudų smūgį didžiausiai pasaulio ekonomikai ir sukėlė abejonių, ar respublikonas lyderis lapkritį bus perrinktas.

Manoma, kad persirgusių pacientų plazmoje esama antikūnų, galinčių organizmui veiksmingai padėti kovoti su užkratu ir apsaugoti žmones nuo sunkių susirgimų.

„Šis produktas gali būti veiksmingas gydant COVID-19, o... žinoma ir potenciali šio produkto nauda nusveria žinomą ir potencialią su šiuo produktu susijusią riziką“, – sakoma FDA pranešime.

Nors šis gydymo būdas jau anksčiau naudotas pacientams Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse, dėl jo veiksmingumo ekspertai vis dar nesutaria, o kai kurie perspėja, kad plazmos terapija gali sukelti pašalinį poveikį.

„Persirgusiųjų plazma tikriausiai veikia – nors tai vis dar reikia įrodyti klinikiniais bandymais – bet ne kaip gydymo priemonė žmonėms, kurie jau yra sunkiai sergantys“, – sakė Niujorke veikiančios Lenoks Hilo ligoninės plaučių ligų specialistas Lenas Horovitzas.

Pasak jo, plazma tikriausiai būtų veiksmingesnė gydant neseniai užsikrėtusius pacientus, kai organizmas mėgina neutralizuoti infekciją. Tačiau plazmos ištekliai yra labai riboti, todėl būtų sudėtinga pakankamai gauti, kad būtų galima gydyti visus pacientus, kurių liga nėra pažengusios stadijos.

D.Trumpas savo ruožtu sakė žurnalistams, jog gydant šiuo metodu stebimas „neįtikėtinas sėkmės lygis“ ir kad gydymas plazma „išgelbės nesuskaičiuojamai daug gyvybių“. Prezidentas buvo nusiteikęs daug optimistiškiau negu jo paties administracijos sveikatos apsaugos pareigūnai, reiškę šiam gydymo metodui atsargų pritarimą.

Paklaustas vieno žurnalisto apie šį akivaizdų prieštaravimą, D.Trumpas nukreipė klausimą vienam iš savo ekspertų, o paskui užbaigė spaudos konferenciją.

FDA jau anksčiau buvo leidusi perpilti persirgusių pacientų plazmą kitiems koronavirusu užsikrėtusiems pacientams tam tikromis sąlygomis, pavyzdžiui, atliekant klinikinius bandymus arba itin sunkiai sergantiems žmonėms.

Dienraštis „The Washington Post“ nurodė, kad tokie perpylimai Jungtinėse Valstijose jau buvo atlikti daugiau kaip 70 tūkst. COVID-19 pacientų.

D.Trumpą daugelis kritikavo dėl atsako Jungtinėse Valstijose į koronaviruso pandemiją. Ši šalis tebepirmauja pasaulyje pagal patvirtintų užsikrėtimo atvejų ir mirusių pacientų skaičių.

Prezidento laukia sunki kova dėl perrinkimo, kai jis lapkričio 3 dieną susigrums su Demokratų partijos kandidatu Joe Bideno. Iki to laiko jokio veiksmingo gydymo arba vakcinos nuo COVID-19 veikiausiai dar nebus sukurta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius