Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai Žemėje nebuvo žemynų

Kadaise Žemė buvo vienas rutulio formos žemynas. Panašiai kaip Merkurijus, Mėnulis ar Marsas šiandien. Tada išaušo žemynų era.
Žemė
Žemė / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Mokslininkai mano, kad vandens į Žemę prinešė kometos – iš jų susiformavo vandenynai. Tačiau kontinentų kontūrus braižė ir tebebraižo ne tik jie, bet ir nuolat judančios tektoninės plokštės. Ankstyvoje Žemės jaunystėje nutiko taip, kad tektoninės plokštės vandeniu padengtoje Žemėje sustūmė vieną superkontinentą – Pangėją (liet. visos žemės).

Atsižvelgiant į tai, kad Žemei yra maždaug 4,5 mlrd. metų, skirstytis Pangėja pradėjo santykinai neseniai – prieš 200 mln. metų. Pangėja pasidalijo į du superžemynus – Gondvaną (pietų pusrutulyje) ir Lauraziją (šiaurės pusrutulyje). Vėliau atskilo ir šie milžiniški žemynai.

Mokslininkai turi pakankamai nemažai geologinės informacijos apie Pangėją: visame pasaulyje yra nemažai priešistorinio vandenyno dugno nuosėdų. Visgi klausimas apie tikslią Pangėjos formą tebėra atviras ir neturintis tikslaus atsakymo.

Kur kas mažiau informacijos dėl žemynų egzistavimo iki Pangėjos. Vienas iš tokių hipotetinių superžemynų galėjo būti Rodinija. Mokslininkai spėja, kad ji galėjo susiformuoti prieš maždaug 1,1 milijardų metų, o skaidytis pradėjo prieš 800-600 mln. metų. Geologai yra linkę manyti, kad superžemynų skaidymasis į žemynus ir grįžimas į pradinę būseną sudaro vadinamąjį superžemyno ciklą.

Panašu, kad tas ciklas tebevyksta ir dabar. Žemynai juda kaip ir anksčiau – tolsta vieni nuo kitų maždaug po 2–3 cm per metus. Žemynų judėjimas kelia žemės drebėjimus, kursto ugnikalnius ir formuoja naujus kalnus. Tikėtina, kad po milijonų metų dabartiniai žemynai iš naujo susijungs į vieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius