-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klimato kaitos įspėjimai: vandenynuose – pavojingas deguonies trūkumas

Klimato kaita ir tarša iš vandenynų padeda pasišalinti deguoniui, o tai neišvengiamai gali atsiliepti ekosistemoms. Skaičiuojama, kad dabar vandenynuose yra apie 700 vietų, kuriose fiksuojamas deguonies trūkumas – septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje tokių vietų buvo vos 45, naują Pasaulinės gamtos apsaugos organizacijos (IUCN) ataskaitą cituoja BBC.
Baltapelekis pilkasis ryklys, Beqa saloje
Baltapelekis pilkasis ryklys, Beqa saloje / Wira Wijoga nuotr.

Anksčiau mokslininkams buvo žinoma, kad dėl vandenynuose mažėjančio deguonies kiekio kalti cheminiai azoto ir fosforo junginiai, kurie naudojami pramonėje, tačiau prie to prisideda ir šylantis pasaulio klimatas.

Kaip rašo BBC, į aplinką patenkant daugiau anglies dioksido greitėja šiltnamio efektas, tad vandenynai sugeria didžiąją dalį šilumos. Šylant vandenynams šie nesugeba išlaikyti reikiamo deguonies kiekio.

Net ir maži pokyčiai gali turėti didelės reikšmės vandenynų ekosistemoms ir gyvybei. Mokslininkai pažymi, kad mažesnis deguonies kiekis palankus medūzoms, tačiau turi neigiamą reikšmę tokioms žuvų rūšims kaip rykliai ir tunas – šios rūšys kabai jautrios deguonies trūkumui.

Mokslininkai baiminasi, kad kol kas nėra žinoma, ką šie pokyčiai gali atnešti ir kaip pakeisti gyvūniją, tačiau ragina imtis priemonių sumažinti šiltnamio efektą keliančių dujų kiekį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius