-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirusiuosius tyręs mokslininkas: COVID-19 tiesiog sunaikina plaučius

Britų mokslininkas, tyręs nuo COVID-19 mirusių žmonių, kurie buvo gydomi mėnesį ar ilgiau, palaikus, sakė, kad kai kurių mirusiųjų organai „buvo visiškai sunaikinti“. Ypač daug žalos koronavirusas padaro plaučiams.
Rusijoje mirčių nuo COVID-19 statistika įtartina
Koronavirusas labiausiai pažeidžia plaučius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britų parlamentarams pranešimą skaitęs Londono karališkojo koledžo širdies ir kraujagyslių ligų profesorius Mauro Giacca pabrėžė, kad koronavirusas gali savo aukų plaučius suniokoti taip, jog sunku patikėti, kad tai žmogaus organas, rašo „The Guardian“.

Profesorius teigė, kad koronavirusas žmogaus organizmui padaro didžiulės žalos, o žmonių, kurie miršta ligoninėje praleidę daugiau nei mėnesį, plaučiuose medikai mato „visišką plaučių architektūros sunaikinimą“.

„The Guardian“ teigimu, mokslininkas papasakojo apie savo tyrimo rezultatus, kurie rodo, kad net pasveikusieji nuo COVID-19 gali turėti ateityje nemažai sveikatos problemų.

M.Giacca tyrė Italijoje po 30-40 parų gydymo intensyvios terapijos skyriuose mirusių pacientų skrodimo duomenis. Jis aptiko, kad mirusiųjų plaučiuose buvo daug koronaviruso dalelių, bet to, atrado neįprastai suaugusių ląstelių.

„Tai, ką galima pamatyti plaučiuose žmonių, kurių liga iki mirties tęsėsi daugiau nei mėnesį, visiškai nepanašu į įprastą pneumoniją, gripą ar SARS. Ten susidaro didžiulė trombozė. Plaučių architektūra būna visiškai sunaikinta. Kai kuriais atvejais net neįmanoma atpažinti, kad tas darinys kažkada buvo plaučiai, – sakė mokslininkas. – Taip pat plaučiuose susidaro itin dideli suaugusių ląstelių, kurios užkrėstos virusu, dariniai. Aš įsitikinęs, kad tai paaiškina, kodėl COVID-19 patologija yra tokia unikali. Tai ne paprasta liga, kurią sukelia virusas, naikinantis ląsteles, o tai itin apsunkina terapiją“.

M.Giacca pranešimą skaitė Jungtinės Karalystės Lordų rūmuose per klausymus, kuriuose dalyvavo daug žinomų mokslininkų ir medikų. Visi jie pastaruosius šešis mėnesius bando išsiaiškinti COVID-19 prigimtį.

Oksfordo universiteto medicinos profesorius Johnas Bellas, dalyvaujantis vakcinos nuo COVID-19 kūrime, įspėjo, kad patikimai nustatyti, ar koronavirusu persirgę žmonės įgyja imunitetą, galima bus tik per antrąją pandemijos bangą, kuri Didžiojoje Britanijoje tampa vis labiau tikėtina.

„Karantinas jau beveik atšauktas, mes grįžtame į darbą ir jau matome reikšmingai išaugusį užsikrėtimų skaičių. Aš būsiu nustebęs, jei mums pavyks išvengti antros bangos, – sakė jis. – Manau, dabar klausimas tik toks, ar iš pradžių turėsime kelis užsikrėtimų šuolius ir vėliau antrąją bangą, ar iš karto antrąją bangą“.

Naujas užsikrėtimų pikas Anglijos Sveikatos apsaugos tarnybai leistų patikrinti maždaug 100 tūkstančių ligoninių darbuotojų, kurie anksčiau sirgo koronavirusu ir turi antikūnų, imunitetą.

Anot J.Bello, antroji pandemijos banga leis nustatyti, kaip į virusą reaguos juo jau persirgusių ir antikūnų turinčių žmonių imuninė sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius