-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslinių tyrimų laivas „Mintis“ ieško dingusių laivų ir padeda verslui

Klaipėdos universiteto mokslininkai didžiuojasi savo mokslinių tyrimų laivu „Mintis“ ne tik dėl to, kad tai unikali daugiafunkcinė laboratorija, kurios pagalba galima tirti pagrindinius jūros komponentus, bet ir todėl, kad šis laivas atveria galimybes kurti naujos kokybės dalykinius santykius su verslo atstovais tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje.
Mokslinių tyrimų laivas „Mintis“ ieško dingusių laivų ir padeda verslui
Mokslinių tyrimų laivas „Mintis“ ieško dingusių laivų ir padeda verslui / Projekto partnerio nuotr.

Jūros aplinkos tyrimai

Klaipėdos universiteto Laivyno ir ekspedicinių tyrimų laboratorijos vadovas Dr. Nerijus Blažauskas sako, kad laivas „Mintis“ ir jame esanti įranga, skirti atlikti jūrinės aplinkos hidrologinius, biologinius, archeologinius, geofizinius ir geologinius mokslinius tyrimus bei rengti jūrinės krypties specialistus. Jame sukomplektuota moderni įranga leidžia tirti pagrindinius jūros aplinkos komponentus: jūros dugną ir po juo esančias geologines struktūras bei palaidotus objektus, vandens storymę, biologines vertybes. Laive yra įrengta pirmosios klasės dinaminio pozicionavimo sistema, užtikrinanti tikslų laivo padėties išlaikymą, esant iki 18 metrų per sekundę stiprumo vėjui ir iki 3,5 metro bangos aukščiui. Vienu metu laive galima apgyvendinti ir suteikti galimybę dirbti iki 18 žmonių (6 iš jų – įgulos nariai).

Šio laivo konstrukcijos sprendiniai, maža grimzlė, didelis manevringumas ir ekonomiškumas padeda užtikrinti efektyvų darbą ir personalo saugumą atviroje jūroje, priekrantėje ar uostų akvatorijose. 39 metrų ilgio ir 12 metrų pločio katamarano tipo laivo plaukiojimo rajonas – 200 jūrmylių nuo kranto. Laivas be apribojimų gali dirbti visoje Baltijoje, Šiaurės jūroje ir kitose jūrose. Laivo autonomiškumas – 21 para, tai yra tiek dienų laivas gali išbūti jūroje neužsukdamas į artimiausią uostą pasipildyti maisto, kuro ir gėlo vandens atsargų.

Patrauklus ne tik mokslui, bet ir verslui

Anot N. Blažausko, laivas „Mintisׅ“ yra itin populiarus, nes juo galima atlikti įvairaus pobūdžio tyrimus, laivas tarnauja kaip unikali technologinė platforma kuriant naujus technologinius sprendimus bei diegiant jūrinių tyrimų srities inovacijas. Kasmet intensyvėja bendradarbiavimas su verslu, kuris vis geriau pažįsta laivo galimybes ir potencialą. Pernai įgyvendintas pirmasis Lietuvos verslo užsakymas – apžiūrėtas Būtingės naftos terminalo plūduro rajonas bei atliktas šio terminalo jūrinės dalies monitoringas. Lietuvių mokslininkų laivas dirba įgyvendinant užsienio šalių mokslininkų ir verslininkų projektus. Atlikta Baltijos jūros dugne nutiesto NORDBALT elektros kabelio apžiūra, nuo laivo dirbo narų komanda, eliminuojanti jūrinio kabelio saugumo spragas.

Valstybės užsakymu, „Mintis“ dalyvavo olandų kompanijos vykdomoje nuskendusio lėktuvo „An-2“ apžiūros ir gelbėjimo operacijoje. Jūros dugne gulintis lėktuvas buvo nufilmuotas ir remiantis gauta medžiaga sudarytas jo įgulos narių iškėlimo veiksmų planas. Lenkijos įmonė užsakė mokslinius tyrimus: šios šalies vandenyse įdiegti keturi hidrografiniai plūdurai, testuotas gruntas, vykdomi geologiniai tyrimai, atlikti povandeninio kabelio korozijos lygio matavimai naudojant povandeninio filmavimo robotą.

Laivas „Mintis“ Baltijos jūroje šalia Rusijos sienos užfiksavo iki tol neaptiktą maždaug 60 metrų gylyje jūros dugne gulintį apie 100 metrų ilgio laivą. Atlikta skenduolio 3D vizualizacija. Šis tyrimas atskleidė laivo pažeidimus bei dabartinę būklę.

Pasak N. Blažausko, verslo užsakymai palengvina laivo išlaikymo naštą, tačiau dirbama ne vien dėl finansinės naudos, svarbi su kiekvienu įgyvendintu projektu gaunama reklama, Lietuviškojo jūrinio mokslo pripažinimas bei galimybė dirbti kartu su didžiųjų jūrinių valstybių laivais ir kompanijomis.

Laivas „Mintis“ priklauso Jūros tyrimų atviros prieigos centrui, kuris yra Klaipėdos universiteto padalinys. Šio padalinio pagrindinis tikslas – užtikrinti Jūrinio slėnio mokslinės infrastruktūros funkcionavimą, atvirą prieigą ir mokslinių tyrimų bei eksperimentinės plėtros paslaugas vidaus ir išorės vartotojams, plėtoti bendradarbiavimą su verslu, paremtą aukšto lygio moksliniais tyrimais ir naudojant naujausias technologijas.

VIDEO: Mokslinių tyrimų laivas „Mintis“ ieško dingusių laivų ir padeda verslui

Tiltus tarp mokslo ir verslo tiesia Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Daugiau informacijos apie mokslo ir verslo bendradarbiavimą rasite svetainėse www.mita.lt ir www.e-mokslovartai.lt, taip pat MITA socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ paskyrose.

ESFIVP-I-1

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius