-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja ataskaita: pernai Arkties ledynas nyko rekordiškai greit, šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetama vis daugiau

Didžiosios Britanijos ir JAV klimato mokslininkai paskelbė naujausią Klimato būklės ataskaitą, kurioje atkreipiamas dėmesys į pernai pasiektus klimato kaitos rekordus: Arkties ledynas tirpsta ypač sparčiai, o šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetama vis daugiau.
Apribojus aplinkos teršimą galima sumažinti klimato atšilimą.
Oro tarša / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėję metai pateko tarp 10-ies karščiausių pagal Žemės paviršiaus (žemės ir vandens) temperatūrą nuo maždaug 1850 metų, kai šie duomenys pradėti rinkti. Ataskaitoje nurodoma, kad pernai metinė temperatūra buvo 0,14–0,17 laipsnio aukštesnė nei 1981–2010 m. vidurkis, skelbia News.com.au.

„Šie atradimai stulbina, – sako JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) vadovė Kathryn Sullivan. – Visa mūsų planeta tampa šiltesne vieta.“

Arkties vandenyne pernai rugsėjį užfiksuota rekordiškai mažai ledo, o šiaurinį pusrutulį dengė mažiausias kiekis sniego. „Arktyje paviršiaus temperatūra auga maždaug dukart greičiau nei bet kur kitur pasaulyje“, – pastebima ataskaitoje.

Mokslininkai teigia, kad Arkties ledo tirpimas ir nauji temperatūros rekordai šiame regione tampa įprastu dalyku.

Ledo tirpimas ir pasaulinės temperatūros augimas lemia pasaulinį jūros lygio kilimą – pernai jis buvo 3,5 cm didesnis nei 1993–2010 m. vidurkis.

Anglies dvideginio išmetimas į atmosferą vėl pasiekė naujas aukštumas, nors pastaraisiais metais buvo šiek tiek sumažėjęs (tai siejama su ekonomine krize). „2012 metų pavasarį pirmą kartą CO2 koncentracija atmosferoje viršijo 400 dalelių milijone (ppm), septyniose iš 13-os Arkties observatorijų“, – pastebi mokslininkai.

Pasaulinis CO2 vidurkis siekia 392,6 ppm – 2,1 ppm daugiau nei 2011-aisiais.

Klimatologai pastebi, kad Antarktidoje klimatas išlieka stabilus, o dėl šilto oro susidarė antra pagal mažumą ozono skylė per pastaruosius du dešimtmečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius