-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldas Trumpas blokavo vieną didžiausių istorijoje technologijų rinkos sandorių

JAV politikams nerimaujant dėl Kinijos įtakos, Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas, remdamasis nacionalinio saugumo sumetimais, blokavo Singapūre įsikūrusios „Broadcom“ pasiūlymą perimti išmaniųjų telefonų lustų gamintoją „Qualcomm“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

JAV valstybės vadovas išleido įsaką, kuriuo uždraudė įgyvendinti pasiūlytą milžinišką įsigijimą. Anot jo, yra patikimų įrodymų, kad toks sandoris „galėtų pakenkti Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“, nurodoma Baltųjų Rūmų paskelbtame pranešime.

Įsakas buvo pasirašytas, nepaisant „Broadcom“ patikinimų, kad įmonė iki balandžio pradžios, t. y. iki planuoto „Qualcomm“ akcininkų balsavimo dėl 117 mlrd. JAV dolerių vertės sandorio, užbaigs persikėlimą į JAV.

„Broadcom“ pasiūlymas įsigyti „Qualcomm“ visada buvo grindžiamas prielaida, kad „Broadcom“ įgyvendins anksčiau paviešintą planą pakeisti savo buveinės valstybę“, – pareiškė įmonė.

„Trumpai tariant, JAV nacionalinio saugumo sumetimai neturi kelti rizikos sandorio įgyvendinimui, nes „Broadcom“ neplanuoja įsigyti „Qualcomm“, kol neužbaigtas persikėlimas“, – pažymėjo „Broadcom“.

Nors „Broadcom“ ir „Qualcomm“ yra konkurentės, jų požiūris į rinką visiškai skiriasi.

Iždo departamentas savaitgalį pateiktame rašte pažymėjo, kad „Broadcom“ tris kartus pažeidė Užsienio investicijų JAV komiteto įsakymą, nes iš anksto nepranešė apie tam tikrus veiksmus, kaip antai apie dokumentų, susijusių su perėmimu, pateikimą.

Rašte nurodoma, kad komiteto iki šiol atliktas pasiūlyto įsigijimo tyrimas „patvirtino“ su nacionaliniu saugumu susijusias problemas, kurias anksčiau nustatė JAV pareigūnai.

Taigi D. Trumpas „Broadcom“ ir „Qualcomm“ liepė „nedelsiant ir visam laikui atsisakyti pasiūlyto perėmimo“.

Įvertinti galimo sandorio poveikį nacionaliniams saugumui Užsienio investicijų Jungtinėse Valstijose komiteto paprašė pati „Qualcomm“, kuri prieš tai atmetė ne vieną „Broadcom“ pasiūlymą.

Pasak komiteto, jeigu sandoris būtų įgyvendintas, „Qualcomm“, didžiausios pasaulyje išmaniųjų telefonų mikroprocesorių gamintojos, pozicijos šioje srityje susilpnėtų. Tai būtų naudinga Kinijos konkurentams, visų pirma besiformuojančioje 5G rinkoje, kurioje stipresnė Kinija galėtų kelti su nacionaliniu saugumu susijusių problemų.

„Šis sandoris iš pat pradžių buvo bloga idėja“, – pareiškė „Moor Insights and Strategy“ analitikas Patrickas Moorheadas.

Anot jo, nors „Broadcom“ ir „Qualcomm“ yra konkurentės, jų požiūris į rinką visiškai skiriasi.

„Qualcomm“ kuria inovacijas, kurios tampa sektoriaus standartais. Tuo tarpu „Broadcom“ naudoja kitų sukurtą intelektinę nuosavybę ir gamina produktus mažomis sąnaudomis.

P. Moorheadas idėją sujungti šias dvi įmones palygino su bandymu sumaišyti aliejų ir vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius