Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Huawei“ kaltina JAV kibernetiniais išpuoliais ir prievarta prieš darbuotojus

Kinijos telekomunikacijų įrangos gamintoja „Huawei“ trečiadienį apkaltino JAV institucijas mėginus įsilaužti į jos informacines sistemas ir vertus darbuotojus rinkti informaciją apie bendrovę.
„Huawei“
„Huawei“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su vis didėjančiu Jungtinių Valstijų spaudimu susidurianti „Huawei“, kuriai, be kita ko, gresia galimybės įsigyti reikalingų amerikietiškų technologijų netekimas dėl kaltinimų, jog įmonė kelia pavojų JAV saugumui, pareiškė, kad Vašingtonas pastaraisiais mėnesiais mėgino „nesąžiningais būdais“ sutrikdyti bendrovės veiklą.

Amerikiečių pareigūnai iki šiol nėra pateikę įrodymų, pagrindžiančių teiginius, kad „Huawei“ gali padėti Kinijos žvalgybos tarnyboms šnipinėti – šiuos kaltinimus bendrovė atkakliai neigia.

JAV, Australijos, Japonijos ir kai kurių kitų šalių vyriausybės yra nustačiusios „Huawei“ technologijų naudojimo apribojimus.

„Huawei Technologies“ yra antra pagal dydį pasaulyje išmaniųjų telefonų pardavėja ir didžiausia tinklų įrangos telekomunikacijų bendrovėms gamintoja.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija gegužės mėnesį paskelbė apie eksporto kontrolės priemones, kurios, jei įsigaliotų visa apimtimi lapkričio viduryje, užkirstų kelią „Huawei“ įsigyti svarbių Jungtinėse Valstijose gaminamų technologijų.

Visgi Vašingtonas tuo neapsiriboja ir ragina Europos vyriausybes pašalinti „Huawei“ iš naujosios kartos telekomunikacijų tinklų diegimo proceso. Nepaisant to, Vokietija, Prancūzija ir Airija yra pareiškusios neketinančios uždrausti jokiam tiekėjui siūlyti savo paslaugas.

„Huawei“, kurios būstinė yra Kinijos pietuose įsikūrusiame Šendženo mieste, nepateikė jokių įrodymų, pagrindžiančių jos kaltinimus JAV vyriausybei. Bendrovės atstovas spaudai teigė neturįs papildomų duomenų.

Kaltinimai buvo įtraukti į pareiškimą apie nesusijusį patentų ginčą Jungtinėse Valstijose.

JAV ambasada Pekine iš karto neatsakė į prašymą pateikti komentarų.

Pareiškime teigiama, kad JAV institucijos surengė kibernetines atakas, mėgindamos „įsibrauti į „Huawei“ intranetą ir vidines informacines sistemas“, tačiau nenurodė, kokios informacijos buvo mėginama gauti ir ar mėginimai pavyko.

„Huawei“ taip pat teigė, kad Jungtinių Valstijų federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai spaudė savo darbuotojus rinkti informaciją apie įmonę.

Naujienų agentūra „Reuters“ pacitavo vieną „Huawei“ dokumentą, kuriame teigiama, kad su incidentais susiję aštuoni darbuotojai, kurie visi yra vidutinio ir aukšto rango vadovai, įskaitant kelis JAV piliečius. Teigiama, kad vėliausias incidentas įvyko rugpjūčio 28 dieną, kai vienas darbuotojas informavo „Huawei“ apie FTB prašymą tapti informatoriumi.

Pasak bendrovės, Jungtinės Valstijos trikdo „Huawei“ verslą vilkindamos siuntų pristatymus, neišduodamos vizų ir kitomis bauginimo priemonėmis.

Kinijos vyriausybė apkaltino Vašingtoną netinkamu nacionalinio saugumo argumentų naudojimu siekiant pakenkti komercinėms varžovėms iš Kinijos.

„Toks elgesys nėra nei garbingas, nei moralus“, – trečiadienį sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Gengas Shuangas.

Ministerijos atstovas paragino Vašingtoną „nustoti sąmoningai šmeižti“ Kinijos bendroves ir „suteikti joms vienodas sąlygas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius