-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Interneto vartotojai nesirūpina savo saugumu virtualioje erdvėje, įsilaužėliams atspėti slaptažodį nesunku

Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad dauguma interneto vartotojų naudoja vieną ir tą patį slaptažodį beveik visose svetainėse, kuriose reikia registruotis. Ekspertų teigimu, tokie vartotojai rizikuoja tapti įsilaužėlių aukomis.
Laikmena
Laikmena. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.
Temos: 1 Internetas

Vidutiniškai vienas interneto vartotojas per mėnesį pasinaudoja 23 tinklalapiais, kuriuose reikia užsiregistruoti ir įvesti slaptažodį.

Vartotojų saugumo internete kompanijos CPP atliktas tyrimas parodė, kad apie 46 proc. Didžiosios Britanijos interneto vartotojų (apie 15,6 mln. britų) naudoja tą patį slaptažodį daugumoje interneto svetainių, o dar 5 proc. (apie 1,7 mln. vartotojų) tokį pat slaptažodį naudoja absoliučiai visose svetainėse, kuriose yra užsiregistravę.

29 proc. vartotojų naudoja skirtingas to paties slaptažodžio formas, pavyzdžiui, to paties žodžio pabaigoje prideda skirtingą skaičių, pranešė Telegraph.co.uk.

Nė vienas protingas žmogus nenaudoja to paties rakto savo namams, mašinai ir garažui, – sakė S.Blaney.Net penktadalis vartotojų slaptažodžiui yra pasirinkę savo gyvūno vardą, o maždaug kas dešimtas įveda įsimintinas datas, savo vaikų vardus ar mergautines pavardes.

Nors interneto vartotojams patariama neatskleisti savo slaptažodžių kitiems žmonėms, atliekant tyrimą nustatyta, kad net 40 proc. vartotojų yra atskleidę savo slaptažodį draugams ar šeimos nariams.

„Nė vienas protingas žmogus nenaudoja to paties rakto savo namams, mašinai ir garažui. Internete taip pat neturėtumėte naudoti to paties slaptažodžio visur, kur registruojatės. Be to, kuriant slaptažodį patartina, kad jį sudarytų ne tik raidės, bet ir skaičiai ar kiti simboliai, taip jį bus sunkiau nulaužiami“, – sakė CPP vartotojų duomenų apsaugos ekspertė Sarah Blaney.

Tyrimo duomenimis, vienas iš dešimties interneto vartotojų yra nukentėjęs nuo įsilaužėlių, iš jų 12 proc. nukentėjo nuo įsilaužėlių internetinėje bankininkystėje.

„Interneto įsilaužėlis, gavęs vieną jūsų slaptažodį, sugebės įsilaužti į visas jūsų naudojamas sąskaitas. Kai naudojamas tas pats žodis, gale pridedant skirtingą skaičių, įsilaužėliui tai yra lengva užduotis. Arba, pavyzdžiui, jei jis pamatys, kad vienoje vietoje naudojate slaptažodį „sausis“, kitoje vietoje pabandys įvesti „vasaris“, „kovas“ ar kitų mėnesių pavadinimus“, – sakė buvęs įsilaužėlis Robertas Schifreenas.

Jis pridūrė, kad nors įsiminti daug skirtingų slaptažodžių gali būti sunku, tai yra labai svarbu, taip pat juos patartina kartais pakeisti.

„Pavyzdžiui, aš pats visus slaptažodžius esu surašęs į vieną tekstinį dokumentą, kuris apsaugotas itin stipriu slaptažodžiu. Taigi man užtenka atsiminti vieną slaptažodį“, – sakė R.Schifreenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius