-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iPhone XS Max“ apžvalga: XS reikšmės naujovės „Max“ dydžio kūne už XXL kainą

Mitybos grandinės viršuje esantiems gyvūnams evoliucijos dėsniai atlaidesni. Ko gero, todėl šiemet pristatyti „Apple iPhone“ telefono modeliai, tarsi sotūs liūtai savanoje, šiemet prigulė nusnūsti pokaičio. Skirtumai nuo praeitų metų „dešimtuko“ vos keli ir kaina – vienas ryškiausių pokyčių.
„iPhone Xs Max“ 256GB
„iPhone Xs Max“ 256GB / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Anksčiau S raidele buvo žymimi „iPhone“ modeliai, kuriuose „Apple“ pristatydavo ryškesnes naujoves. Tačiau šiemet amerikiečių kompanija nusprendė pakeisti šią tradiciją – „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ modeliai labai nestipriai skiriasi nuo praeitais metais pasirodžiusio revoliucinio „dešimtuko“. Todėl dar labiau piktina tai, kad su tokiais nežymiais patobulinimais ateina aukštesnės kainos.

Geriau pagalvojus, tokia įvykių eiga visai nestebina. „Apple“ skubėti nėra kur – kompanija yra išmaniųjų telefonų ekosistemos lyderė, turinti vos kelis rimtesnius konkurentus. Be to, „iPhone“ kainų kėlimas konkurentams tik gerina aplinką. Štai vasaros pabaigoje išleistas „Samsung Note 9“ jau peržengė tūkstančio eurų ribą, ir panašu, kad kitų metų pradžioje Pietų Korėjos gamintoja pristatys inovacijomis įkrautą „Galaxy“ šeimos modelį, kurio kaina gali stipriai artėti link 2000 eurų. Laimi net ir kinų gamintojos anksčiau vos ne už savikainą pardavinėti jų išmanieji šiandien nebėra tokie pigūs.

Visgi išmaniųjų telefonų ekosistemoje kažką laimėti turi ir vartotojai, nes tai jie kasmet turi plačiau praverti savo pinigines. Todėl verta pažiūrėti, ką laimės vartotojai, nusprendę įsigyti naujausius XS serijos „Apple“ išmaniuosius.

Redakcija turėjo galimybę išbandyti „iPhone XS Max“ išmanųjį, tačiau iš šios apžvalgos galima susidaryti įspūdį ir apie mažesnįjį „iPhone XS“, mat šiedu modeliai galimybėmis ir išvaizda yra beveik identiški. Tiesiog „Max“ modelio ekrano įstrižainė 0,7 colio didesnė už XS – 5,8 colio prieš 6,5 colio – todėl „iPhone Max“ šiek tiek sunkesnis bei jame įmontuota ištvermingesnė baterija.

Beje, svarbu paminėti, kad spalio pabaigoje bus pristatytas dar vienas, šiek tiek „apkarpytas“ – tiek funkcijomis, tiek kaina – „iPhone XR“ modelis. Kai tik jį turėsime rankose, būtinai apžvelgsime ir palyginsime su XS telefonais.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB

Saldainiukas akims

Kuo jau kuo, tačiau „Apple“ telefonų dizainu skųstis niekada nebuvo galima. „iPhone XS Max“ stiklo sumuštinis perteptas nerūdijančio plieno krašteliu tiesiog spinduliuoja stiliumi ir prabanga, tačiau nėra iššaukiančiai ar neskoningai perkrautas. Net legendinis prakąstas obuolys nugarėlėje nekrenta taip stipriai į akis – labiausiai pastebimas šis elementas tik žvelgiant į nugarėlę tam tikru kampu. Iš tiesų, netgi sudėtinga aiškiai suprasti, kas gi iš tiesų traukia akį, tačiau šalia padėjus bet kurį konkurentų ragelį akivaizdžiai išsiskiria „Apple“ kūrinys.

Žinoma, stiklas simbolizuoja grožio trapumą. Tad nors amerikiečių kompanija žada, kad ekraną ir nugarėlę dengia ypač stiprus stiklas, nereikėtų puoselėti daug vilčių, kad nusileidimas kampu ant grindų baigsis laimingai. Ko gero, daugumos gamintojų flagmanų savininkai jau įprato nuolatos valyti pirštų atspaudus nuo stiklinių korpusų, tad „XS Max“ šiuo aspektu nėra kažkuo blogesnis. Tiesa, nerūdijančio plieno briauna atrodo teplesnė nei kitų gamintojų aliumininės „juostelės“, tačiau joje atsirandantys „raštai“ suteikia daugiau estetinių niuansų nei tobulas blizgesys.

Visgi tai nėra dideli minusai, nes dauguma vartotojų išmanųjį iš karto „susups“ specialiame dėkle, kuris apsaugos nuo likimo smūgių ir riebaluotų letenų. Deja, dėklas nuo akių paslėps vieną iš didžiausių telefono privalumų – stilingą išvaizdą.

Akys nuolatos krypsta net ir į išjungtą „XS Max“, tačiau įjungus OLED ekraną jų atitraukti beveik neįmanoma. Kontrastingas ir raiškus, detalus ir šviesus – ko dar galima norėti iš telefono ekrano. Nors ekranas laikomas berėmiu, visgi plonas juodas rėmelis bėga aplink visą korpusą, o užsibaigia tamsia „iškirpte“ viršuje, kurioje slepiasi priekinė kamera, vaizdo gylio jutiklis bei garsiakalbis.

Ši „iškirptė“ praeitais metais suskaldė technologijų mylėtojus į dvi priešingai ją vertinančias stovyklas. Nors praėjus metams aistros aprimo ir šiandien šis elementas kaip tik išskiria „iPhone“ iš konkurentų, „Apple“ vis tiek jaučia nepatogumą, todėl šiemet visose pristatymuose ekrane puikavosi fono paveikslėlis, kurio viršus lyg tyčia juodos spalvos, tad „iškirptės“ nesimato.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB

XXXL dydis

Iš tiesų, šis išmanusis žengia į planšečių teritoriją – kokybiškame ir dideliame „iPhone XS Max“ ekrane žiūrėti filmą ar žaisti žaidimą – vienas malonumas. Taip pat ragelis patiks daug skaitantiems – kartais atrodo, kad elektroninė knygos skaityklėje „Amazon Kindle“ ir „Max“ ekrane panašiai patogiai atvaizduojamos. Kaip ir internetinės svetainės, kurios „XS Max“ ekrane irgi atrodo „erdviau“. Tačiau iš tiesų matysime tiek pat informacijos, kiek ir mažesniojo „brolio“ XS ekrane – tiesiog visi elementai „Max“ ekrane rodomi didesni.

„XS Max“ dydis turi dar vieną privalumą – jame įmontuota talpesnė baterija, todėl telefonas ilgiau ištveria neįkrautas. Net ir gana intensyviai naudojant, „Apple“ kūrinys gali „išgyventi“ apie pusantros dienos. Tikrai ne ypatingas rezultatas, tačiau žinant ilgametę „iPhone“ telefonų reputaciją išsikrauti nesibaigus dienai, tai jau visai neblogas žingsnis į priekį.

Deja, XXL dydis tuo pačiu yra ir telefono trūkumas – net ir itin didelių delnų savininkai turės naudoti abi rankas valdydami „XS Max“. Ir čia kalba eina ne tik apie tai, kad neįmanoma pasiekti ekrano viršuje įsitaisiusių elementų – išties sudėtinga nykščiu pasiekti net ir kairiajame šone esančius valdymo elementus. Be to, telefonas yra gana sunkus, tad ilgiau palaikius rankoje, pavargsta riešas, dėl ko bandant nykščiu pasiekti tolimesnius elementus ekrane, rizika išmesti ragelį tik padidėja.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB

(Ne)realūs vaizdai

Pristatydami XS serijos telefonus „Apple“ atstovai labiausiai akcentuoja naująjį ypač galingą „A12 Bionic“ procesorių. Tiesą pasakius, sudėtinga įsitikinti jo galia, nes ir praeitais metais pristatytas „iPhone X“ su visais žaidimais ir programėlėmis susidorodavo nepriekaištingai. Visgi A12 galia yra nukreipta į dar glaudesnį „bendradarbiavimą“ su telefono fotoaparatu. Visi XS serijos telefonai turi vienodas fotokameras – nugarėlėje puikuojasi vertikaliai išsidėsčiusios dvi akys, tarp kurių įsitaisiusi blykstė. Tiesa, truputį erzina, kad visas šis darinys yra per kelis milimetrus iškilęs virš telefono nugarėlės paviršiaus, todėl padėjus ragelį ant stalo ir tapšnojant ekraną telefonas juda.

Visgi fotokamera daromų kadrų kokybe atperka šį nedidelį nepatogumą – tiek dieną, tiek tamsiu paros metu darytos nuotraukos atrodo detalesnės nei konkurentų. Šios detalės atsiranda dėl specialios telefone veikiančios „Smart HDR“ technologijos, kuri įspūdingiems kadrams sukurti naudoja dirbtinį intelektą, kuriam A12 procesoriaus galia tikrai praverčia. XS modeliuose įmontuoto fotoaparato ir A12 procesoriaus tandemas taip pat leidžia fotografuoti įspūdingus portretus, kuriuose galima keisti fono išliejimą, dar žinomą, kaip „bokeh“ efektas, po to, kai padarytas kadras.

Tiesa, nereikia pamiršti, kad šiuo aspektu „Apple“ nėra pionierė – panašius įrankius jau kelis metus turi kai kurie „Android“ telefonai. Be to, atidžiau įsižiūrėjus į XS telefonais darytas nuotraukas kompiuterio ekrane, akivaizdu, kad detalių jose išties nėra tiek daug, o pats portretų fono suliejimas kartais akivaizdžiai grubiai atliktas. „Apple“ inžinieriai pagaliau suprato, kad vis tiek dauguma mūsų nuotraukas peržiūri tik telefonų ekranuose, kuriuose tokių defektų tiesiog nepamatysime.

Fotoaparato ir A12 procesoriaus simbiozė taip pat reikalinga papildytosios realybės (angl. augmented reality, AR) programėlėms. AR aplikacijos leidžia įjungus fotokamerą, ekrane matyti vaizdą, kuriame atsiranda kažkokie papildomi elementai. Pavyzdžiui, pro „iPhone“ ekraną žvelgdami į savo kambarį, jame galime pasistatyti virtualų IKEA fotelį ar sofą ir taip išsibandyti, ar baldai derės prie interjero. Analogiškai, parke galime paganyti didžiulius dinozaurus, kuriuos ekrane matysime tik mes.

Deja, kol kas AR programėlės skirtos greičiau pramogai, o ne praktiniam panaudojimui, tačiau ateityje jos turėtų tobulėti – į papildytąją realybę investuoja ne tik „Apple“, bet ir „Microsoft“ bei kitos technologijų milžinės.

Smulkūs evoliucijos žingsneliai

Labai praktiškas šuoliukas pirmyn – paspartėjusi veido atpažinimo sistema „Face ID“. Praeitais metais pristatytas „iPhone X“ nebeturėjo pirštų atspaudų skaitytuvo ir atsirakindavo tiesiog atpažinęs savininko veidą. Tam naudojama ekrano viršuje esančioje „iškirptėje“ įmontuota kamera su vaizdo gylio jutikliu. Iš tiesų, ir „Android“ konkurentai turi panašias veidų atpažinimo sistemas, tačiau jos neveikia taip kokybiškai kaip „Apple“ flagmanuose.

XS serijos telefonuose ši funkcija dar labiau paspartėjo – pakanka pakelti telefoną prieš veidą ir jis akimirksniu atsirakina. Visgi ilgainiui apsipratus su šia naujove, tas akimirksnis tampa ne toks trumpas. Dar labiau jis išilgėja, bandant atsirakinti telefoną prasčiau apšviestoje aplinkoje, o laikant išmanųjį horizontaliai, „Face ID“ išvis nesuveikia.

Dar viena sritis, kurioje XS telefonai pasivijo daugumą „Android“ konkurentų – atsparumas drėgmei ir dulkėms. Pagaliau jiems suteiktas IP68 ženklinimas, reiškiantis, kad telefonui nieko neatsitiks, net jei jis įkris į vandenį iki dviejų metrų gylio. Tiesa, „Apple“ perspėja, kad šis atsparumas gali sumažėti ilgiau panaudojus išmanųjį telefoną.

Kiti smulkūs patobulinimai dar mažiau pastebimi. Ekrano apačioje esantys garsiakalbiai skamba pakankamai raiškiai, tačiau jokio ryškesnio skirtumo nuo praeitų metų „iPhone X“ modelio nepajusime. Telefonas įkraunamas bevieliu būdu ir „Apple“ tvirtina, kad tai vyksta greičiau, tačiau realybėje skirtumo beveik nepastebėsime.

Dažniausiai ant bevielio įkrovimo padėkliuko XS dėsime prieš naktį arba kitais momentais, kai turime bent kelias valandas, ir patogumas laimi prieš įkrovimo spartą. Visais kitais atvejais telefoną krausime naudodami laidą. Tiesa, norėdami pasinaudoti sparčiojo įkrovimo režimu, kuris leidžia per pusvalandį pripildyti pusę telefono baterijos talpos, turėsime sumokėti apie 70 eurų už specialiai tam skirtą laidą ir adapterį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./„iPhone Xs Max“ 256GB

Pirkti ar nepirkti, štai kur klausimas!

Sudėtinga atsakyti, sužinojus „iPhone XS“, o ypač „XS Max“ modelių kainas, kišenėje pasigirsta piktas piniginės urzgimas. Pigiausias XS modelis Lietuvoje kainuoja apie 1080 eurų už 64 GB vidinės atminties modelį iki 1550 eurų už talpiausią 512 GB ragelį. „XS Max“ modelių kainos svyruoja nuo 1220 eurų iki 1650 eurų, priklausomai nuo vidinės atminties kiekio.

Išties naujausi „Apple“ telefonai, kaip ir dauguma kitų gamintojų flagmanų, jau kurį laiką orientuojasi ne tiek į technologinių naujovių entuziastus, kiek į žmones, norinčius pademonstruoti savo statusą. Tokiu atveju, kainos tikrai neatrodo keistos – kol yra žmonių pasiruošusių tiek mokėti, tol tokių telefonų pasiūla egzistuos. Visgi tiems, kas nenori mokėti už telefoną dviejų lietuviškų vidutinių atlyginimų, vertėtų pasižvalgyti į spalio pabaigoje pasirodysiantį kuklesnį, bet ne prastesnį „iPhone XR“ modelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius