Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV jūrų laivynas sėkmingai išbandė kovinį lazerį

Lazerių technologijos vis dažniau panaudojamos taip, kaip mokslinės fantastikos filmuose. Kovinių lazerių idėja tampa realybe karyboje, kur ateityje lazerinės technologijos gali būti montuojamos į karo laivus ar lėktuvus.
JAV karo laivas USS Taylor prisišvartavo Gruzijos uoste Batumyje
JAV karo laivas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai byloja JAV armijos išbandytas lazeris ADAM (Area Defense Anti-Munitions), pagamintas aukštųjų technologijų ir aviacijos bendrovės „Lockheed Martin“. Juo buvo sėkmingai pažeisti keli nedideli judantys laiveliai, skelbia geek.com.

ADAM pradegino skylę nedideliame kariniame laivelyje iš maždaug 1, 6 kilometrų atstumo.

Iki šiol lazeriai buvo sėkmingai naudojami oro erdvėje – net ir nedidelis pažeidimas dideliu greičiu skrendančiam lėktuvui ar dronui gali būti pražūtingas.

Tiesa, didelis karinis laivas turi ir kitų būdų numušti taikinius, tačiau lazerių technologija turi aibę privalumų prieš įprastinę ginkluotę. Pirma, laivų fotoninės kulkos skrieja šviesos greičiu ir leidžia objektą pasiekti tiksliai net ir tuomet, kai vandenynas banguoja. Be to, lazerių šūviai nesukelia sprogimo, todėl galima pažeisti taikinius išvengiant aukų.

Taip pat lazerį naudoti yra pigiau nei kitą ginkluotę – didžiausia kaina yra lazerio pakrovimas.

Iki šiol lazeriai buvo sėkmingai naudojami oro erdvėje – net ir nedidelis pažeidimas dideliu greičiu skrendančiam lėktuvui ar dronui gali būti pražūtingas.

Mažus laivelius nuskandinti kur kas sunkiau – jie padengti tvirtomis metalo konstrukcijomis. Dėl to vaizdelyje rodomas pradegintas lazerio šonas yra milžiniškas pasiekimas. Lazerinė technologija veikia siųsdama labai greitus šviesos žybsnius, su kiekvienu prasiskverbdama į taikinį vis giliau. Ji sėkmingai veikia tik tuomet, jei lazeris kurį laiką nutaikytas į tą patį tašką.

Lėktuvai ir dronai juda nuspėjama trajektorija, o ant bangų judančių laivų trajektoriją nuspėti kur kas sunkiau. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius