-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Norintiems pakeisti karjeros kryptį – visiškai nemokami programavimo kursai

Šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai pasaulį kausto suvaržymai dėl COVID-19 pandemijos, žmonės, kurie turi daugiau laisvo laiko, ieško naujų galimybių mokytis bei tobulėti. Tiesa, ieškantys įvairių veiklų, neretai pasirenka tobulinti jau turimus įgūdžius arba mokytis visiškai naujų dalykų, rašoma pranešime spaudai.
Programuotojai
Programuotojai / 123RF.com nuotr.

Viešoji įstaiga „Atviro kodo sprendimai“ šiuo metu koordinuoja projektą, skirtą būtent tiems žmonėms, kurie galvoja apie naujas galimybes, netyrinėtus dalykus bei savo įgūdžių tobulinimą pandemijos akivaizdoje. Projektas „Renkuosi programuoti“ yra skirtas dirbančiųjų asmenų persikvalifikavimui bei kompetencijų kėlimui IT srityje.

Kiekvienais metais Lietuvos įmonės sukuria kelis šimtus naujų darbo vietų IT specialistams, taip paklausa nuolat auga ir IT sektorius Lietuvoje plečiasi labai sparčiai. Deja, tenka pripažinti, jog pasiūla vis dar netenkina paklausos ir didelė dalis naujai sukuriamų darbo vietų lieka laisvos. Pasak „Infobalt“ ir MOSTA atlikto tyrimo, IRT įmonės Lietuvoje jau šiandien galėtų priimti net tris tūkstančius darbuotojų ir šis skaičius nuolat auga. Manoma, jog trejų metų laikotarpyje šiam sektoriui bus reikalingi beveik dvidešimt tūkstančių IT specialistų.

„Per ateinančius trejus metus labiausiai trūks programuotojų. Prognozuojama, kad jų poreikis išaugs iki 83 procentų lyginant su dabartiniu šios specialybės darbuotojų skaičiumi. Taip pat augs ir testuotojų, sąsajų kūrėjų, konsultantų, tinklų inžinierių, vartotojų sąsajų kūrėjų, IT grafikos dizainerių ir kitų IRT specialybių darbuotojų poreikis“, – pranešime cituojama „Infobalt“ švietimo ekspertė Monika Simaškaitė.

Lietuvos švietimo sistema vis dar neparuošia reikiamo absolventų skaičiaus, kad pastarieji galėtų užimti visas laisvas darbo vietas. Nors Lietuvos aukštosios mokyklos nuolat didina valstybės finansuojamų vietų skaičių šių studijų programoms, tik nedidelė dalis mokyklą baigusių abiturientų renkasi būtent šią kryptį, o net ir iš tų, kurie pasirenka, beveik pusė jų nutraukia studijas dar pirmaisiais metais. To pasekmės yra ganėtinai skaudžios, kadangi kiekvienais metais darbo rinką papildo vos keli šimtai naujų IT specialistų ir didžioji dalis darbo vietų lieka laisvos, būtent dėl šios priežasties, persikvalifikavimas yra puiki priemonė norint išvengti IT sektoriaus stagnacijos.

Ši problema neliko nepastebėta. Politikai ir Lietuvoje, ir Europos Sąjungoje siekia paruošti vis didesnį IT specialistų skaičių, todėl nuolat didina finansavimą ne tik Lietuvos aukštosioms mokykloms, bet ir įvairioms programoms, kurios vykdydamos neformalųjį švietimą, ruošia specialistus, gebėsiančius užimti laisvas darbo vietas. Kaip teigiama naujai suformuotos vyriausybės programoje: „Šiuolaikiniam žmogui būtina gebėti dirbti ir mokytis pasitelkiant informacines technologijas.“

Projekto „Renkuosi programuoti“ metu vykdomi nemokami programavimo mokymai Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje, suteiks galimybę 675 asmenims išmokti visko nuo pagrindų ir taip pakeisti savo karjeros kelią. Nuo pandemijos pradžios teko išmokti daugybės naujų dalykų: naudoti įvairias technologijas susitikimams darbe, mokyklose mokytis vaizdo skambučių pagalba, senjorai išmokyti naudotis socialinėmis medijomis tam, kad išliktų saugūs ir galėtų bendrauti su anūkais. Taigi, nors pandemija sulėtino gyvenimo tempą, tačiau kartu ji suteikė ir galimybę daugiau laiko praleisti su artimaisiais, permąstyti, ko norime iš savęs. Jeigu norime nesustoti ir tobulėti toliau, rinkimės mokytis programuoti jau dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius