Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Saugiausio pasaulyje“ telefono kūrėjas: jei kas nors siūlo 100 proc. saugų produktą, jums meluoja

„Blackphone“ – tai saugiausiu telefonu pasaulyje pramintas išmanusis, skirtas tiems, kas nori maksimaliai kontroliuoti savo privatumą. Pirmąją telefono versiją būdamas vos 16 metų sukūrė ispanas Javieras Aguera, kuris į Lietuvą prieš keletą savaičių atvyko dalyvauti Global Shapers, dar vadinamo jaunimo pasaulio ekonomikos forumu, narių susitikime.
Javieras Aguera parodoje Mobile World Congress pristato Blacphone
Javieras Aguera parodoje Mobile World Congress pristato Blacphone / Asmeninio archyvo nuotr.

Dabar J.Aguerai 22 – eji, tačiau nei pagal bendravimo manieras, nei pagal jo darbo patirtį, to nepasakytumei.

2009 m. pradžioje ispanas kartu su kolega Rodrigo Silva-Ramosu sukūrė telefoną „GeeksPhone“. Tuomet tai buvo pirmasis Europos gamintojų išleistas telefonas su „Android“ operacine sistema.

J.Aguera taip pat buvo ir vienas iš kelių pirmųjų su „Firefox“ operacine sistema veikusių išmanių telefonų kūrėjas

Vėliau „GeeksPhone“ pervadintas į „Blackphone“, o prieš mėnesį išleista patobulinta antroji telefono versija. Maždaug 700 eurų kainuojantis išmanusis telefonas išsiskiria ne techninėmis charakteristikomis, o dėmesiu privatumui – visi pokalbiai ir žinutės užšifruoti pagal nutylėjimą, yra skirtingi naudojimo moduliai ir t.t.

Be to, J.Aguera taip pat buvo ir vienas iš kelių pirmųjų su „Firefox“ operacine sistema veikusių išmanių telefonų kūrėjas, tačiau vėliau nusprendė susitelkti tik ties „Blackphone“.

Ispanas aktyviai dalyvauja ir visuomeninėje veikloje – priklauso „Global Shapers“ organizacijai, dirba su Europos Sąjungos projektai ir technologijų vadovu žiniasklaidos agentūroje „Neupic“. Tačiau mums įdomiausios jo įžvalgos apie išmaniųjų telefonų rinką ir pasaulį, kuriame privatumo ribos trinasi kasdien.

– „Blackphone“ kartą buvo apibūdintas kaip telefonas, į kurį negali įsilaužti net Nacionalinė JAV saugumo agentūra. Ar sutinki su tokiu teiginiu?

– Mes taip nesakėme, taip sakė žurnalistai. Mes tiesiog sukūrėme telefoną, kuris yra maksimaliai saugus.

Jei kas nors ateis pas jus ir sakys, kad jums parduoda 100 proc. saugų produktą, jis meluoja – tai neįmanoma. Mūsų telefonas nėra 100 proc. apsaugotas nuo įsilaužimų. Tiesa, kad mes daug į tai investuojame ir tiesa, kad visi pažeidžiamumai, kurie telefone buvo aptikti iki šiol, buvo užtaisyti per 72 valandas.

– Kuo antrasis „Blackphone“ telefonas skiriasi nuo pirmosios versijos?

– Mūsų tikslas buvo sukurti telefoną, kuris apsaugotų žmonių privatumą. Pirmasis „Blackphone“ buvo gana sėkmingas, bet turėjome rasti kompromisų – jame nebuvo galimybės naudoti „Google Play“ aplikacijų, reikėjo naudoti trečiųjų šalių parduotuves. Be to, naudojimasis telefonu nebuvo intuityvus.

Iš vartotojų gavome grįžtamąjį ryš ir sukūrėme antrą „Blackphone“. Dabar telefonas turi geresnį dizainą, „Gorila Glass“ stiklą ir patogesnę vartotojo aplinką.

„Backphone 2“ leidžia telefone turėti keturis skirtingus modulius, kurie visiškai izoliuoti – vienas gali būti asmeniniam naudojimui, kitas – bankui ar darbiniams reikalams.

Gamintojų nuotr./išmanusis telefonas Blackphone 2
Gamintojų nuotr./išmanusis telefonas Blackphone 2

Be to, mes nekaupiame duomenų apie vartotojus ir užtikriname, kad jų informacija būtų maksimaliai apsaugota. Apie savo klientus stengiamės žinoti kiek įmanoma mažiau.

– Visos didžiosios technologijų įmonės, ar tai būtų „Google“, „Facebook“ ar „Microsoft“, nori kuo daugiau žinoti apie savo vartotojus. Kaip manai, ar įmanoma nuo to apsisaugoti ir ar to reikia?

– Vienintelis būdas nuo to apsisaugoti visiškai yra eiti į kalnus ir gyventi vienam. Bet jei nori gyventi mūsų visuomenėje, to padaryti be socialinių aukų neišeis. Jei nenaudoji „Facebook“ ar „Whatsapp“, tai bus iššūkis, nes šias programas naudoja visi. O jei naudoji, būsi stebimas, bet už tai taip pat kai ką gauni.

Kartais aš naudoju „Google“ navigaciją, „Google“ mato mano buvimo informaciją, bet mainais už tai leidžia man matyti savo lankytų vietų istoriją. Dauguma žmonių nežino, kad „Google“ renka duomenis apie juos ir net kad gali pasakyti, kur buvote konkrečiu momentu. Jei visi žmonės tai žinotų, kiltų didesnis nepasitenkinimas.

Verslas tai jau suprato ir įmonėse matome didesnį sąmoningumą. Bet kol žmonės taps sąmoningesni, prireiks dar kelerių metų.

– Kokia tavo nuomonė apie „iPhone“ telefonus? „Apple“ teigia, kad jos įrenginiai išsiskiria saugumu. Ar sutinki su tokia nuomone?

– Tiesa, kad tam tikrais aspektais „iPhone“ kur kas saugesni nei „Android“ – „Apple“ turi tik vieną įrenginį ir jam gali greičiau siųsti atnaujinimus. Be to, „Apple“ skambučiai ir žinutės užšifruoti pagal nutylėjimą.

Kita vertus, tam tikrų pažeidžiamumų skaičius „iOS“ yra žymiai didesnis nei „Android“. „Android“ naudojamas daugiau žmonių, bet „iOS“ dėl naudotojų profilio atakuojama dažniau. Pavyzdžiui, jei kažkas sugalvos gauti Madonnos kontaktų sąrašą, didesnė tikimybė, kad ji naudosis „iOS“, o ne „Android“.

Bet „Android“ iš esmės yra geriau įpakuota ir parengta operacinė sistema. Problema – kad ji neatnaujinama ir jos programinį kodą žino kur kas daugiau žmonių.

– Esi sukūręs ne vieną telefoną. Koks yra gero telefono receptas?

Didžiausia problema gaminant telefonus yra laikas – gamybos ciklas vykta labai greitai, pusė rinką pasiekiančių telefonų yra neišbaigti, negerai sukurta jų programinė įranga.​

– Didžiausia problema gaminant telefonus yra laikas – gamybos ciklas vykta labai greitai, pusė rinką pasiekiančių telefonų yra neišbaigti, negerai sukurta jų programinė įranga. Išskyrus flagmanus, didžioji dalis telefonų nepabaigti, todėl yra klaidų, neveikia kai kurios funkcijos.

Taigi gero telefono receptas yra turėti pakankamai laiko ir pilnai išbaigti produktą.

Reikia daug pinigų skirti rinkodarai, nes žmonės vis dar galvoja, kad 20 MP kamera visada bus geresnė už 4 MP, nors tai, kaip parodė HTC, ne visada yra tiesa.

Svarbu ir techninių charakteristikų balansas – įdėjus naujausią procesorių greitai išseks baterija ir pan. Todėl reikia rasti balansą ir telefoną sukurti taip, kad jis veiktų bent vienerius metus.

– Kaip manai, kokie didžiausi pokyčiai lauks telefonų industrijos kitąmet?

-Pigių telefonų Europoje matysime mažiau. Jie keliaus į Afriką, Lotynų Ameriką. Žemiausios klasės telefonus bus galima gauti pigiau ir žmonėms neberūpės, ar tai „Samsung“, ar kiniškas telefonas.

Manau, kad vidutinė grandis išnyks – šimto dolerių telefonu bus galima daryti tą patį, kaip ir už du šimtus. Bet žmonės vis dar pirks „iPhone“, nes tai bus statuso simbolis.

Vidinės telefono charakteristikos žmonėms rūpi vis mažiau ir mažiau. Kinijos įranga yra beveik tokia pat gera, kaip ir prastesnių aukščiausios kokybės didžiausių gamintojų telefonų modelių. Taigi žmonės daugiausiai dėmesio kreipia į dizainą ir stilių.

Kai žmonės kalbasi, kaip ir mes dabar, pirmas dalykas, ką jie padaro, tai ant stalo pasideda telefonus. Dizainas bus svarbus, o tai kas yra viduje rūpės mažiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius