-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dienos kerinčiame Madride

Pastaruoju metu sunku nepastebėti kaip Ryanair avialinijų kompanija keičia keliautojų įpročius – kelionės tikslą neretai lemia ne noras pamatyti konkretų miestą ar šalį, o itin patraukli kaina, kuriai tiesiog neįmanoma atsispirti. Taip atsitiko ir man su Madridu, į kurį nukeliauti iš Porto praeitų metų gruodį kainavo vos 6 eurus. Be abejo, žinojau, kad bilieto kaina sudarys tik mažą išlaidų dalį, tačiau tai manęs nesustabdė.
 Žvilgsnis į Madridą iš Palacio de Cibeles apžvalgos bokšto
Žvilgsnis į Madridą iš Palacio de Cibeles apžvalgos bokšto / Vaidoto Riaukos nuotr.
Temos: 2 Madridas Ispanija

Į Madridą vykome trise. Viena mergina iš kompanijos jau buvo lankiusis Madride anksčiau, tad daugiausiai vadovavomės jos rekomendacijomis. Be to, Madridui apžiūrėti buvome suplanavę 5 dienas, todėl laiko turėjome daugiau nei pakankamai. Nakvynei iš anksto buvome užsirezervavę vietas „Mad Hostel“, esančiame Cabeza gatvelėje, taigi iš esmės pačiame centre. Šešiaviečiame kambaryje naktis vienam žmogui vidutiniškai kainavo apie 15 eurų (su įskaičiuotais pusryčiais). Mums pasisekė, nes išskyrus pirmąją naktį, kada kartu su mumis gyveno trys prancūzai, likusiomis dienomis kambaryje gyvenome trise. Be to, eilinį kartą įsitikinau, jog verta rinktis gyvenamąją vietą kuo arčiau centro net jei tai ir kainuoja brangiau, tačiau atsiperka per transporto, poilsio bei laiko sąnaudas.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Muse de Jamon užkandinės skanėstai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Muse de Jamon užkandinės skanėstai

Rytus pradėdavome hostelio pusryčiais, kurie, nors ir nedžiugindavo gausumu, tačiau jų pakakdavo nuraminti skrandį iki pirmo rimtesnio užkandžio per pietus. Lengviems pietums dažniausiai rinkdavomės „Museo de Jamon“ užkandinių tinklą, kuris išsiskiria savo aukštos kokybės kumpiais, saliamiais ir kitokiomis mėsiškomis gėrybėmis. Sočiai vakarienei maisto pirkdavome vietinėse parduotuvėse, kuriose kainos panašios kaip ir Lietuvoje.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Karalienės Sofijos meno muziejus iasiskiria savo aiuolaikinio meno eksponatais
Vaidoto Riaukos nuotr. /Karalienės Sofijos meno muziejus išsiskiria savo šiuolaikinio meno eksponatais

Pirmąją dieną aplankėme garsųjį Prado muziejų (Museo del Prado) ir Karalienės Sofijos meno muziejų (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia). Pirmajame gausu XVII a., XVIII amžiaus paveikslų ir skulptūrų, o antrajame – XIX a., XX a. ir šiuolaikinio meno egzemplioriai, su žymiuoju Pikaso paveikslu „Gernika“ priešaky. 

Vaidoto Riaukos nuotr. /Tarp Museo del Prado eksponatų  garsusis Pikaso Kamuolio akrobatė
Vaidoto Riaukos nuotr. /Tarp Museo del Prado eksponatų – garsusis Pikaso „Kamuolio akrobatė“

Abu muziejai išties verti dėmesio bei jiems rekomenduoju paskirti bent pusdienį. Jeigu turite galiojantį studento pažymėjimą, drąsiai juo naudokitės, kadangi Europos Sąjungos universitetų studentams įėjimas į muziejus nemokamas.

Antrąją dieną skyrėme Karališkiesiems Madrido rūmams (Palacio de Real Madrid) bei milžiniškam parkui pačiame Madrido centre – Parque del Retiro. Karalių rūmai bei šalia esanti katedra išsiskiria savo didingumu. Apskritai visa senoji Madrido architektūra palieka masyvumo, prabangumo įspūdį – tikras karalių miestas. Įėjimas į Karališkuosius rūmus kainuoja 6 eurus ir suteikia galimybę pažvelgti į senovinę prabangą, retus mano dirbinius, papuošalus, senovinę ginkluotę... Istorijos mėgėjai tikrai turės, ką veikti.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Karaliakieji Madrido rūmai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Karališkieji Madrido rūmai

 

Vaidoto Riaukos nuotr. /Karaliakųjų Madrido rūmų katedra

Vaidoto Riaukos nuotr. /Karališkųjų Madrido rūmų katedra

Retiro parkas be to, jog puikiai tinka pasivaikščiojimams bei puikiam popietės praleidimui, savyje slepia kelis brangakmenius. Visų pirma, tai Krištoliniai rūmai (Palacio del Cristal), kurie išsiskiria savo grakštumu. Atrodo, jog stipresniam vėjui pūstelėjus, išbarškės visi langai, tačiau tai tik iliuzija. Įėjimas į pastatą įprastai būna nemokamas, o viduje galima rasti kokią nors meninę instaliaciją. Antrasis gražuolis – tai Velaskeso rūmai. Juose dažniausiai eksponuojami paveikslai. Dėl mokamo įėjimo bei laiko stokos apsiribojome statinio pasigrožėjimu iš išorės.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Kriatoliniai rūmai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Krištoliniai rūmai

 

Vaidoto Riaukos nuotr. /Velaskeso rūmai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Velaskeso rūmai

Iš per kitas dienas aplankytų objektų labiausiai įstrigo Gran Via, Palacio de Cibeles, Plaza Mayor bei Santiago Bernabeu stadionas.

Gran Via – viena iš centrinių Madrido, kurioje nuolat verda gyvenimas. Joje gausu parduotuvių, kavinių, naktinių klubų. Puikus pasirinkimas patirti ispaniško vakarinio gyvenimo skonį.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Madrido architektūra
Vaidoto Riaukos nuotr. /Madrido architektūra

Palacio de Cibeles – tai neseniai renovuotas milžiniškas pastatas Madrido centre. Tai tarsi didžiulis informacijos ir kultūrinių pramogų centras madridiečiams ir miesto svečiams. Maždaug kas 30 minučių vyksta ekskursijos, kurių metu nemokamai leidžiama pakilti beveik iki pat aukščiausio pastato taško ir apžvelgti Madridą iš paukščio skrydžio.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Palacio de Cibeles  Miesto rūmai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Palacio de Cibeles – Miesto rūmai

Plaza Mayor – tuo metu, kai lankėmės šioje aikštėje, joje kaip tik vyko Kalėdų mugė. Buvo galima nusipirkti suvenyrų, įvairių skanėstų bei pažiūrėti įvairių pasirodymų.

Santiago Bernabeu stadionas – įspūdingas Madrido „Realo“ futbolo klubo namų stadionas.

Vaidoto Riaukos nuotr. /Santiago Bernabeu stadionas  Madrido Realo namai
Vaidoto Riaukos nuotr. /Santiago Bernabeu stadionas – Madrido „Realo“ namai

Apskritai Madridas (centrinė miesto dalis) palieka gyvybingo, dinamiško miesto įspūdį. Gatvėse nuolat pilna žmonių. Tiesa, nemaloniai stebina vos ne ant kiekvieno kampo mindžikuojantys pinigų prašinėtojai. Jie pakankamai įkyriai bando atkreipti dėmesį, tačiau atstoja atsakius griežčiau. Centrinėje miesto dalyje gausu pačių įvairiausių laisvalaikio praleidimo galimybių, tad kiekvienas ras, ką veikti. Apibendrindamas galiu pasakyti, jog nors vieną kartą gyvenime Madridą tikrai verta įtraukti į savo kelionės maršrutą.

P.S. Būtinai paragaukite ispaniško skanėsto „chocolate con churros“ – gardumėlis!

Vaidoto Riaukos nuotr. /Ispaniakas desertas  chocolate con churros
Vaidoto Riaukos nuotr. /Ispaniškas desertas – chocolate con churros
Vaidoto Riaukos nuotr. /Madrido architektūra
Vaidoto Riaukos nuotr. /Madrido architektūra

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius