Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

9 įspūdingiausi krištolo skaidrumo vandens telkiniai

Ar esate braidę ežere, kurio vanduo toks skaidrus, jog matosi kiekvienas dugne esantis akmenėlis, kiekviena žuvis, kiekvienas augalėlis? Jausmas išties nepakartojamas: povandeninis pasaulis atsiveria visu savo grožiu ir tam, kad galėtum patirti jo skleidžiamą magiją, net nebūtina būti nardymo entuziastu.
Eksuma, Bahamai
Eksuma, Bahamai / 123rf.com nuotr.

Šį kartą norime papasakoti apie dešimt vandens telkinių, esančių skirtingose pasaulio vietose ir kuriuos vienija viena ypatybė – krištolo skaidrumo vanduo.

Penkių gėlių ežeras, Kinija

Shutterstock.com nuotr./Penkių gėlių ežeras, Kinija
Shutterstock.com nuotr./Penkių gėlių ežeras, Kinija

Kinija – didžiulė šalis, todėl nenuostabu, jog jos kraštovaizdis labai kontrastingas. Vis dėlto, jeigu reikėtų rekomenduoti gamtos kampelį, kurį būtina aplankyti viešint šioje valstybėje, neabejotinai pasiūlytume Dziužaigou slėnį. Tai vidurio Kinijoje esantis gamtos rezervatas, kuris gali pasigirti tikra spalvų įvairove: žaliuojančios spygliuočių girios, milžiniški topoliai ir gluosniai, smaragdiniai ežerai, baltos Mino kalnų viršūnės – šio slėnio peizažai išties nepakartojami. O juos dar labiau pagyvina 17 terasinių krioklių ir net 47 karštieji baseinai. Dziužaigou slėnį rekomenduojame aplankyti rudenį, kai medžių lapai nusidažo įvairiausiomis spalvomis. Gamtos rezervatas šiuo metų laiku atrodo tarytum impresionistų nutapytas paveikslas.

O bene didžiausia Dziužaigou slėnio įžymybė – Penkių gėlių ežeras. Jo vanduo toks skaidrus, jog plika akimi matyti visas dugnas. Įdomu dar ir tai, jog ežere gausu mineralų, kurie vandenį nudažo skirtingais atspalviais. Taigi, ežeras puikiai įsilieja į spalvingą slėnio panoramą.

Maldyvų pakrantė

Shutterstock.com nuotr./Maldyvų pakrantė
Shutterstock.com nuotr./Maldyvų pakrantė

Maldyvai – egzotinė atostogų kryptis, kurią renkasi keliautojai, svajojantys apie balto smėlio paplūdimius, puikų klimatą, nardymą ir aukštą aptarnavimo kokybę. Ši šalis idealiai tinka medaus mėnesio atostogoms ar tiesiog pabėgimui nuo įkyrėjusios rutinos.

Maldyvų paplūdimiai visame pasaulyje vertinami tikrai ne šiaip sau. Čia ne tik džiugina purus smėliukas ar palmių pavėsiai. Maldyvų pakrantėse vanduo yra neįtikėtinai skaidrus. Ne veltui šios šalies kurortai itin mėgstami nardymo entuziastų. Reikia pabrėžti, jog net be nardymo įrangos, nuplaukus vos kelis metrus nuo kranto, galima stebėti spalvingas žuveles. Svajonių atostogos!

To-Sua įduba, Samoa

Shutterstock.com nuotr./To-Sua įduba, Samoa
Shutterstock.com nuotr./To-Sua įduba, Samoa

Samoa – tai valstybė, esanti Ramiajame vandenyne, netoli Naujosios Zelandijos. Ši šalis – viena mažiausių pasaulyje. Nepaisant to, ji keliautojams tikrai turi ką pasiūlyti: gamta čia neįtikėtino grožio, o ir vietinė kultūra – be galo įdomi. Samoa gyventojai didžiuojasi itin turtinga mitologija, išskirtiniais ritualiniais šokiais bei originaliomis tatuiruotėmis.

To-Sua įduba – išskirtinis gamtos kūrinys, esantis Samoa valstybei priklausančioje Upolu saloje. Įdomu tai, jog keliautojai, norintys pasiekti šį vandens telkinį, turi žygiuoti tankiomis džiunglėmis. Priartėję prie vandenyno, jie pastebi įdubą, kuri sklidina skaidraus lyg krištolas vandens. Domitės, kaip į šią įdubą patenka vanduo? Ogi iš vandenyno, kurį su įduba jungia tarpeliai, susiformavę sustingus lavai. Tikras gamtos šedevras, ar ne?

Moreino ežeras, Kanada

Shutterstock.com nuotr./Moreino ežeras, Kanada
Shutterstock.com nuotr./Moreino ežeras, Kanada

Banfo nacionalinis parkas – tai saugoma gamtos teritorija Kanadoje, kurią rekomenduojame aplankyti visiems keliautojams, planuojantiems vykti į šią šalį. Kodėl? Kraštovaizdis čia išties kerintis! Didingi kalnai, pušynai, skardžiai, tyvuliuojantys ežerai, gaivus oras – tikrų tikriausia grožio ir ramybės oazė.

Moreino ežeras tyvuliuoja Banfo parko teritorijoje esančiame Dešimties viršukalnių slėnyje. Drauge su smailiomis kalnų viršūnėmis ežeras kuria nepakartojamą peizažą ir būtent dėl šios priežasties Moreinas – vienas labiausiai lankomų objektų visame parke. Ežeras gali pasigirti ir itin skaidriu, žalsvos spalvos vandeniu. Tad jame atsispindi ne tik smailios viršukalnės, bet ir matyti povandeninio pasaulio lobynas.

Plitvicos ežerai, Kroatija

Shutterstock.com nuotr./Plitvicos ežerai, Kroatija
Shutterstock.com nuotr./Plitvicos ežerai, Kroatija

Kroatija – šalis, kurią keliautojai iš Lietuvos noriai renkasi savo atostogoms. Puikus klimatas, žavinga Adrijos jūros pakrantė, jaukūs senamiesčiai – šioje šalyje galima tiek pasimėgauti poilsiu paplūdimiuose, tiek sužinoti daug įdomybių, lankantis išskirtinėse vietovėse.

Viena iš Kroatijos vizitinių kortelių, kurią, viešint šioje šalyje, tiesiog privaloma aplankyti – Plitvicos nacionalinis parkas. Tai – saugoma gamtos teritorija, kurioje tyvuliuoja net 16 ežerų. Įdomu tai, jog vienas į kitą ežerai įteka įspūdingais kriokliais. Žadą atimantis vaizdas! Ir tai dar ne viskas. Plitvicos ežerų vanduo – sodrios, smaragdinės spalvos ir be galo skaidrus. Stovint ant kranto net galima stebėti žuveles, kurios plaukioja ežero dugne. Beje, planuojančius vykti į šį nacionalinį parką norime iš karto perspėti, jog maudytis ežeruose – draudžiama. Nepaisant to, šį Kroatijos kampelį aplankyti neabejotinai verta – gamtos grožis jus nustebins.

Mėlynasis ežeras, Naujoji Zelandija

Shutterstock.com nuotr./Mėlynasis ežeras, Naujoji Zelandija
Shutterstock.com nuotr./Mėlynasis ežeras, Naujoji Zelandija

„Skaidriausias ežeras žemėje“ – taip dažnai įvardijamas Naujosios Zelandijos pietinėje saloje, Nelsono nacionaliniame parke, tyvuliuojantis Mėlynasis ežeras. Tokie apibūdinimai be reikalo tikrai negimsta: 2011 – aisiais metais atliktais moksliniais tyrimais buvo nustatyta, jog šio ežero dugnas matytųsi net tuo atveju, jei jis būtų 70–80 metrų gylio – neįtikėtina, tiesa? Iš tiesų, Mėlynojo ežero vidutinis gylys – 7 metrai, tad plika akimi matyti visas povandeninis pasaulis. Beje, šis ežeras apsuptas Naujosios Zelandijos Pietinių Alpių – atviruko vertas vaizdas.

Eksuma, Bahamai

Shutterstock.com nuotr./Eksuma, Bahamai
Shutterstock.com nuotr./Eksuma, Bahamai

Ar kada nors svajojote viską mesti ir pabėgti į, tarkime, Bahamų salas? Balto smėlio paplūdimiai, dangaus žydrumo vanduo, saulė, koraliniai rifai – argi ne ideali vieta atostogoms? Eksuma – tai Bahamų salyno apskritis, į kurią patenka daugiau nei 350 salų. Didžiausios iš jų – itin mėgstamos turistų, mat čia galima atrasti viską, ką įvardijome kalbėdami apie svajonių atostogas Bahamuose.

Eksuma gali pasigirti ne tik žavingais paplūdimiais ir turtingu povandeniniu pasauliu, traukiančiu viso pasaulio nardytojus, tačiau ir neįtikėtinai skaidriu vandeniu. Ir tai dar ne viskas! Vienoje iš salų yra paplūdimys, kuriame drauge su turistais deginasi ir maudosi ne kas kitas, o… kiaulės! Keliama daug teorijų apie tai, kodėl kiaulės gyvena šioje pakrantėje. Viena iš jų teigia, jog kadaise jūreiviai atgabeno šiuos gyvūnus į salą, tikėdamiesi, jog kitą kartą grįžę jas išsikeps. Jūreiviai taip ir negrįžo, tad kiaulės liko gyventi pakrantėje. Kita teorija sako, jog Kiaulių paplūdimys – ne kas kitas, o tik būdas pritraukti daugiau turistų. Kuri iš šių teorijų teisinga – nesiimame vertinti. Vis dėlto, galime drąsiai teigti, jog skaidriame kaip krištolas vandenyje plaukiojančios kiaulaitės – tikrai išskirtinis reginys!

Kraterio ežeras, JAV

Shutterstock.com nuotr./Kraterio ežeras, JAV
Shutterstock.com nuotr./Kraterio ežeras, JAV

Pabuvoję egzotiškoje Eksumoje, persikelkime į JAV esančią Oregono valstiją. Maždaug prieš 7 tūkst. metų šioje vietovėje išsiveržė Mazamos ugnikalnis. Taip susiformavo išskirtinis vandens telkinys – Kraterio ežeras. Įdomu tai, jog šis ežeras tyvuliuoja net 1,8 km aukštyje, jo gylis – 589 m, skersmuo – 8 km. O ežerą vandeniu maitina ne upė, o lietus ir sniegas, iškrentantis žiemos sezonu. Būtent į ežerą įtekančios upės ir prineša įvairių drumzlių. Tai, jog į Kraterio ežerą neįteka jokia upė garantuoja, jog vanduo čia išlieka itin skaidrus.

Anksčiau šiame straipsnyje minėjome, jog Mėlynasis ežeras, esantis Naujojoje Zelandijoje, įvardijamas kaip skaidriausias ežeras pasaulyje. Vis dėlto, norėtume pabrėžti, jog Kraterio ežeras – didelis jo konkurentas.

Melissani ežeras, Graikija

Shutterstock.com nuotr./Melissani ežeras, Graikija
Shutterstock.com nuotr./Melissani ežeras, Graikija

Kefalonija – tai Graikijai priklausanti sala, kuri dažnai vadinama šios šalies Venecija. Kodėl? 1500–1700 m. salą valdė venecijiečiai. Šiaurinėje Kefalonijos dalyje iki šiol išlikę miestai, kurių architektūra primena puošniąją Veneciją.

Sala žavi ne tik Veneciją primenančiais miestais, tačiau ir judriais kurortiniais miesteliais, kalnais, pasakiško grožio paplūdimiais ir urvais. Būtent viename iš jų, Melissani urve, ir slepiasi nepaprastas požeminis ežeras, apie kurį norime jums papasakoti.

Be jokių abejonių, Melissani požeminis ežeras – viena iš populiariausių lankytinų vietų visoje Kefalonijos saloje. Turistams leidžiama po ežerą pasiplaukioti laiveliais. Nepaisant to, jog ežeras – požeminis, aklinos tamsos čia nėra. Viršuje plyti gana didelė ertmė, pro kurią saulės spinduliai veržiasi į urvą ir atsispindi ežero vandenyje. Šio straipsnio tema jums jau sufleruoja, jog Melissani ežero vanduo – labai skaidrus. Plika akimi matyti visas dugnas! Tad šis ežeras tikrai vertas būti paminėtu šiame straipsnyje. Jeigu lankysitės Kefalonijos saloje, būtinai aplankykite šį mistišką požeminį ežerą. Esame tikri, jog jis jums paliks puikų įspūdį!

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius