Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Egzotikos portretai: planetą sergintys vyresnieji broliai – Kogi gentis

Norint pasiekti Kolumbijos Siera Nevados kalnuose įsikūrusią Kogi gentį, teks pereiti „pragarą“. Taip kolumbiečiai vadina neįžengiamas džiungles, kuriose siaučia ginkluotos narkotikų prekeivių gaujos. Pavojingos apylinkės padeda čiabuviams išvengti turistų įsikišimo, tačiau tie, kuriems pavyksta užklysti, susižavi vietinių filosofija ir skuba perduoti svarbią Kogi žinutę kitiems.
Kogi gentis
Kogi gentis / „Kelionių akademijos“ nuotr.

Dvasininko gyvenimas: 18 metų aklinoje tamsoje

Čiabuviams labai svarbus dvasinis pasaulis, kurio vedliais tampa šventikai „mamos“. Nuo pat mažumės berniukai kartu su kitais žiniuoniais apgyvendinami aukštai kalnuose įkurtose olose, kur aklinoje tamsoje mokomi medituoti ir susisiekti su kosmosu. Tokios pamokos gali tęstis net 18 metų, o grįžusiems į bendruomenę dvasininkams neleidžiama dirbti fizinių darbų, antraip jie gali „susitepti“.

Žemę, arba Didžiąją Motiną, Kogi laiko gyvu organizmu, o civilizacijoje gyvenančius žmones – jaunesniaisiais savo broliais. Čiabuviai tvirtina, jog pažeisdami bent vieną planetos dalį pamažu naikiname ją visą, tad šiandieninis miškų kirtimas ir naftos gavyba veda žmoniją į visišką destrukciją. Kogi garbina beveik 6 kilometrų aukščio Kristupo Kolumbo viršūnę, kurią vadina „Pasaulio širdimi“. Jie tiki, jog apgynę ši piramidės formos kalną apsaugos visą Žemę.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis
„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis

Nė žingsnio be svaiginančių lapų

Kokamedis – neatsiejama Kogi kasdienybės dalis. Nors krūmokšnius prižiūri moterys, jų lapus kramto tik vyrai, kasdien su savimi besinešiojantys nedidelį krepšelį narkotinę medžiagą išskiriančių augalų. Sutikę gentainiai pagarbą išreiškia vienas kitam padovanodami po saują svaigiųjų lapų. Tiesa, kai kurie prieš vartodami žoleles sudeda į išskaptuotą, „poporo“ vadinamą moliūgą, kuriame trina kartu su šarmingomis, poveikį stiprinančiomis kriauklelėmis.

Priešingai nei daugumoje kitų genčių, poligamijos Kogi žmonės nepraktikuoja. Šeima sukuriama visam gyvenimui, tad skyrybos – draudžiamos. Čiabuviai labai drovūs ir taikūs, net maudosi vilkėdami ilgus baltus drabužius, o nužudyti ar sužeisti žmogų jiems svetimas ir visiškai nesuvokiamas dalykas.

„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis
„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis

Kogi pasaulio dėmesį atkreipė 1990-aisiais, kuomet buvo sukurtas iki šių dienų populiarus dokumentinis filmas „Aluna“. Atokiai gyvenantys čiabuviai sutiko įsiamžinti vien dėl to, jog galėtų mums, jaunesniesiems broliams, pasakyti, jog liautumėmės žaloję Žemę. Nors iš pirmo žvilgsnio tai juosta apie gentį, tačiau iš tikrųjų Kogi pasakoja apie mus pačius.

Kelionių į Kolumbiją specialistai – kelioniuakademija.lt 

„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis
„Kelionių akademijos“ nuotr./Kogi gentis

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius