-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingiausi pasaulio kanjonai

Ar žinote tą jausmą, kai visą kūną tarsi persmelkia laisvės pojūtis? Dažniausiai taip atsitinka gamtoje, kur žmogaus pėdsakų beveik nematyti, o visa, kas supa, – nepaprastas kraštovaizdis. Būtent toks jausmas užplūsta lankantis kanjonuose.
Taroko tarpeklis
Taroko tarpeklis / Shutterstock.com

Šie gilūs, upių išgraužti tarpekliai vilioja nepaprastais slėniais, tvirtomis uolų sienomis, spalvomis. Kanjonai spinduliuoja tam tikrą didybę, todėl nenuostabu, jog juos lankant juntama vienovė su gamta. Šį kartą siūlome paskaityti apie dešimt pačių įspūdingiausių pasaulio kanjonų, kurių grožis tiesiog užburia.

Didysis kanjonas, Arizona, JAV

Shutterstock.com/Didysis kanjonas
Shutterstock.com/Didysis kanjonas

Tarpeklių ir plyšių labirintas, keistų formų uolienos, besimainančios jų spalvos, smailios viršūnės – toks yra vienas iš įspūdingiausių gamtos stebuklų Jungtinėse Amerikos valstijose. Taip, tai – Didysis Kanjonas. Lankantis šioje nepaprastoje vietoje, gamtos didybė tiesiog užburia. Kanjonas tęsiasi net 446 kilometrus, jo plotis iki 29 kilometrų, o gylis – iki 1,8 kilometro!

Kiekvienais metais apžiūrėti Didžiojo kanjono suplūsta galybė keliautojų iš viso pasaulio. Turistams šio, Didžiojo kanjono nacionalinio, parko teritorijoje siūloma daug veiklų, žinoma, visos jos susijusios su kanjonu. Organizuojami pėsčiųjų žygiai, siūlomi dviračių maršrutai. Kerinčios gamtos grožiu galima pasigrožėti ir iš paukščio skrydžio, pro sraigtasparnio langą. Didysis kanjonas – neįtikėtino grožio vieta, apie kurią galima daug šnekėti, visgi, žodžiais beveik neįmanoma nupasakoti to jausmo, kuris užplūsta kanjoną pamačius savo akimis.

Verdono tarpeklis, Prancūzija

Shutterstock.com/Verdono tarpeklis
Shutterstock.com/Verdono tarpeklis

Vienas iš gražiausių ir didžiausių tarpeklių Europoje – Verdono tarpeklis. Jis driekiasi pietinėje Prancūzijos dalyje, netoli nuo poilsiautojų itin pamėgtos Žydrosios pakrantės. Tarpeklio ilgis – 25 kilometrai, o gylis siekia 700 metrų. Jį suformavo krištolo skaidrumo ir smaragdinio spindesio Verdono upė.

Šioje vietovėje tvyro Provanso magija. Pavasarį čia žydi migdolai, o vasarą savo kvapu užburia laukinės levandos. Verdono tarpeklį lanko turistai, norintys pasigrožėti pribloškiančiu kraštovaizdžiu, o taip pat vandens sporto entuziastai, alpinistai.

Fiš Riverio kanjonas, Namibija

Shutterstock.com/Fis Riverio kanjonas
Shutterstock.com/Fis Riverio kanjonas

Namibija – šalis, kurioje pasislėpęs didžiausias kanjonas visame Afrikos žemyne. Pietinėje šios šalies dalyje stūksančio Fiš Riverio kanjono ilgis 160 kilometrų, plotis – iki 27 kilometrų, o gylis vietomis siekia iki 550 metrų.

Kanjoną prieš daugiau nei 650 milijonų metų suformavo Fiš Riverio upė, kuri griaužėsi į akmenuotą plynaukštę. Kanjonas – uolėtas, tačiau labai mėgstamas keliautojų. Tai vienas populiariausių lankytinų objektų visoje šalyje! Šiltas Afrikos vėjas, įspūdingi uolų, kurias išgraužė upė, plotai ir tolimi smėlio horizontai.

Samarijos tarpeklis, Kreta, Graikija

Shutterstock.com/Samarijos tarpeklis
Shutterstock.com/Samarijos tarpeklis

Kretos sala ne be reikalo vadinama Antikos dievų kampeliu žemėje. Milžiniškos alyvuogių ir vynuogių plantacijos, švelnus Viduržemio jūros klimatas, siauručiai kalnų keliukai, nepaprasto grožio paplūdimiai, galybė lankytinų objektų, istorinis palikimas – nepamirštamų atostogų garantija, tiesa?

Jei planuojate atostogauti Kretoje, labai rekomenduojame nuvykti į žygį po Samarijos tarpeklį! Tai vienas iš ilgiausių tarpeklių visame Europos žemyne, kuriame pajusite neįtikėtiną kalnų galią, grožėsitės vietovės flora ir fauna. Tarpeklis prasideda beveik 1,2 kilometrų aukštyje virš jūros lygio ir, tai platėdamas, tai siaurėdamas, o kartas įsispraudęs tarp stačių uolų, tęsiasi beveik 18 kilometrų!

Antilopės kanjonas, Arizona, JAV

Shutterstock.com/Antilopės kanjonas
Shutterstock.com/Antilopės kanjonas

Spalvų ir šešėlių žaismas bei neprastos, vinguriuojančios uolienų formos – toks yra Antilopės kanjonas, esantis JAV, Arizonos valstijoje. Tai siauras 8 kilometrų ilgio tarpeklis, išgraužtas stalkalnyje, į kurį, pro siaurutį plyšį, patenka saulės spinduliai. Žodžiais sunkiai nusakomas vaizdas!

Antilopės kanjonas susideda iš dviejų dalių: aukštutinės ir žemutinės. Žemutinis kanjonas lengviau pasiekiamas turistų, mat jis daug plokštesnis. Aukštutinė kanjono dalis – labai siauras plyšys, kuris apsuptas beveik 40 metrų aukščio uolų sienų. Vietomis ši dalis tokia siaura, jog vos telpa žmogaus ranka. Antilopės kanjonas – viena iš labiausiai fotografuojamų vietų visoje Arizonos valstijoje.

Kolkos kanjonas, Peru

Shutterstock.com/Kolkos kanjonas
Shutterstock.com/Kolkos kanjonas

Trumpam pasisvečiuokime tolimojoje Pietų Amerikoje esančioje Peru, mat ši šalis gali pasigirti dar vienu nepaprasto grožio kanjonu – Kolkos kanjonu. Įdomu tai, jog šio kanjono gylis nuo šalia esančių kalnų iki upės dugno vietomis siekia net 3,2 kilometrus, todėl teigiama, jog tai – giliausiais pasaulio tarpeklis.

Kolkos kanjonas gali pasigirti neprastais peizažais, o taip pat itin retais paukščiais ir gyvūnais, kurie gyvena šioje teritorijoje. Teigiama, jog kadaise šioje vietovėje ūkininkaudavo ne tik paslaptingosios inkų civilizacijos ūkininkai, tačiau taip pat ir žmonės, kurie čia gyveno dar prieš inkus. Kolkos kanjonas kasmet sulaukia daugiau nei 120 tūkstančių turistų.

Karališkasis kanjonas, Australija

Shutterstock.com/Kalališkasis kanjonas
Shutterstock.com/Kalališkasis kanjonas

Australija – tokia tolima ir paslaptinga šalis, jog ją, tikriausiai, svajoja aplankyti vos ne kiekvienas europietis! Nors Australijoje kanjonų tikrai mažiau, nei, pavyzdžiui, JAV, visgi, ši šalis taip pat turi kuo pasigirti. Vienas iš įspūdingiausių Australijos kanjonų – Karališkas kanjonas, esantis Vatarkos nacionalinio parko teritorijoje. Jo uolų sienos siekia 100 metrų aukštį ir yra sudarytos daugiausiai iš smiltainio. Įdomu tai, jog šis kanjonas – aborigenų šventojo tarpeklio dalis, todėl lankytojams nepatartina išsukti iš turistinių vaikščiojimo takelių. Kanjono teritorijoje taip pat yra dingęs miestas, sodas, todėl šioje vietovėje turistai tikrai nenuobodžiauja!

Taroko tarpeklis, Taivanas

Pasaulyje yra keletas valstybių, dėl kurių politinio statuto – nesutariama.

Viena iš jų – Taivanas, oficialiai priklausantis Kinijos Respublikai. Visgi, šį kartą pamirškime politiką ir pakalbėkime apie gamtos grožį, kuriam valstybių sienos – nėra kliūtis. Taivano teritorijoje yra net aštuoni nacionaliniai parkai, tačiau šį kartą mums aktualus Taroko nacionalinis parkas, kurio įžymybė – Taroko tarpeklis. Jo ilgis – 19 kilometrų, o tarpeklis driekiasi netoli rytinės Taivano pakrantės. Subtropiniai miškai, aštrios uolos ir srauni upė atima žadą. Šio kanjono teritorijoje gyvena net 144 rūšys paukščių, 251 rūšis drugelių, įvairiausios reptilijos, vabzdžiai, o taip pat elniai, lokiai, šernai. Nepaprastas gamtos kampelis!

Vario kanjonas, Meksika

Shutterstock.com/Vario kanjonas
Shutterstock.com/Vario kanjonas

Viena iš populiariausių lankytinų vietų Meksikoje – Vario kanjonas! Įdomu, jog iš tiesų tai šešių kanjonų grupė, išsidėsčiusi Čihuahua valstijos pietvakariuose, Vakarų Siera Madrės kalnuose. Šiuos kanjonus suformavo šešios upės. Jie pasižymi nepaprastai vaizdingu kraštovaizdžiu: kalnai, uolos, tarpekliai, slėniai, o taip pat karštosios versmės bei įspūdingi kriokliai tiesiog svaigina.

Klausiate, kodėl kanjonai pavadinti Vario vardu? Kadaise čia plytėjo vario kasyklos, kurios vėliau buvo apleistos. Taip ir kilo šis pavadinimas.

Tigro šuolio tarpeklis, Kinija

Shutterstock.com/Tigro šuolio tarpeklis
Shutterstock.com/Tigro šuolio tarpeklis

Jau minėjome, jog Peru esantis Kolkos kanjonas – giliausias pasaulyje. Visgi, jis turi rimtą konkurentą – Tigro šuolio tarpeklį, esantį pietvakarių Kinijoje. Jangdzės upės suformuoto tarpeklio aukštis nuo upės dugno iki kalnų viršūnių daugiau nei 3 kilometrai, o jo ilgis – 15 kilometrų nuo Habos iki Nefritinio drakono kalnų. Aukštos uolos, žali slėniai, itin srauni upė sukuria be galo patraukų kraštovaizdį. Daug žygeivių pasiryžta keliauti šiuo kanjonu pėsčiomis ir tikrai nelieka nusivylę.

Egzotinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius