-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į šiuolaikiško spindesio ir arabiškų tradicijų sūkurį: ką verta nuveikti JAE?

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) – tai atostogų kryptis, kurią, pastaraisiais metais renkasi vis daugiau keliautojų iš Lietuvos. Daugeliui žmonių ši šalis asocijuojasi su puikiu klimatu, spindinčiais Dubajaus dangoraižiais ir auksinio smėlio paplūdimiais, tačiau už viso šio blizgesio slypi kur kas daugiau įdomybių: spalvingas rytietiškas menas, „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakas primenanti tradicinė architektūra, dykumų smėlynai, šurmuliuojančios turgavietės. JAE – tai labai įvairiapusiška valstybė, savo svečiams galinti pasiūlyti platų spektrą veiklų.
Didžioji šeicho Zaido mečetė, Abu Dabis
Didžioji šeicho Zaido mečetė, Abu Dabis / Shutterstock.com nuotr.

Jau ilgą laiką svajojate aplankyti JAE? O galbūt ne tik svajojate, tačiau jau ir planuojate kelionę? Jei taip, „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai jums siūlo paskaityti apie tai, ką gi verta nuveikti viešint kontrastų kupinuose JAE.

Pasigrožėkite Dubajaus panorama iš aukštai

Šiuolaikiškas, spindintis, preciziškai tvarkingas, išmanus – tai epitetai, kurie kuo puikiausiai apibūdina Dubajaus įvaizdį. Šis, didžiausias JAE miestas, stengiasi būti patrauklus tiek turistams, tiek tarptautiniams verslininkams, todėl siekiama, jog viskas čia būtų kiek įmanoma tobuliau: aukšta aptarnavimo kokybė, pramogų gausa, sparti technologinė raida, įdomių, miestą reprezentuojančių statinių gausa.

Shutterstock.com nuotr./Dubajus
Shutterstock.com nuotr./Dubajus

Jeigu viešėsite Dubajuje, nepraleiskite progos pasigėrėti šio miesto panorama iš aukštai – apžvalgos aikštelių, iš kurių atsiveria futuristiškas miesto peizažas, tikrai nestinga. Viena iš tokių apžvalgos vietų slepiasi ne kur kitur, o aukščiausiame pasaulio dangoraižyje – Burdž Chalifa (Burj Khalifa). Šio pastato aukštis – net 828 metrai. Jame yra 163 aukštai, kuriuose įrengti tiek gyvenamieji butai, tiek įvairūs ofisai, parduotuvės, netgi viešbučiai ir restoranai. Turistams siūlomi turai, kurių metu galima ne tik užkilti į skirtingus pastato aukštus ir pasigėrėti iš jų atsiveriančia miesto panorama, tačiau ir sužinoti apie patį pastatą, jo architektūrines subtilybes.

Kaip jau minėjome, apžvalgos aikštelių, iš kurių galima pasigėrėti Dubajaus peizažu, mieste yra tikrai ne viena. Visgi, norime jums pristatyti pačias originaliausias. O Dubajaus rėmas (Dubai Frame) – savo originalumu tikrai nesiskundžia.

Shutterstock.com nuotr./Dubajaus rėmas
Shutterstock.com nuotr./Dubajaus rėmas

Klausiate, kas gi tas Dubajaus rėmas? Tai visiškai nauja, vos prieš kiek daugiau nei metus atidaryta paveikslo rėmo formos apžvalgos aikštelė. Auksu dekoruotas rėmas – 150 metrų aukščio. Nuo jo atsiveria tolumoje spindinčių Dubajaus dangoraižių panorama. Atimantis žadą reginys! Beje, rėmas turi ir tiesioginę funkciją – jis įrėmina Dubajaus miesto vaizdus. Iš skirtingų kampų galima padaryti skirtingų „įrėminto“ Dubajaus kadrų.

Na, o kitais metais Dubajuje pasaulį išvys ir naujas apžvalgos ratas. Planuojama, jog jis žmones pakels net į 250 metrų aukštį – tai bus didžiausio skersmens apžvalgos ratas visame pasaulyje. Tad jei ketinate Dubajuje apsilankyti 2020-aisias, galbūt būsite vienas iš pirmųjų turistų, kuris išvys šį miestą iš naujos perspektyvos.

Aplankykite Abu Dabio pasididžiavimą – Didžiąją šeicho Zaido mečetę

JAE sostinė Abu Dabis – dar vienas be galo įdomus miestas. Būtent jame slepiasi ir išskirtinio grožio architektūrinis šedevras – Didžioji šeicho Zaido mečetė (Sheikh Zayed Grand Mosque). Tai – didžiausi islamo maldos namai visoje šalyje ir aštunti pagal dydį pasaulyje. Mečetės dydis beveik kaip penki futbolo stadionai, o joje vienu metu gali melstis net 40 tūkst. žmonių!

AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Šeicho Zaido mečetė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Didžioji Šeicho Zaido mečetė

Abu Dabio vizitine kortele tapusi mečetė pabaigta statyti ne taip ir seniai – 2007 m. Jos architektūrai didelę įtaką darė persų, mongolų ir maurų kultūros. Pats pastatas – marmurinis. Mečetei didžiuojasi net 82 kupolais, iš kurių didžiausias – 85 metrų aukščio ir 32,8 metrų skersmens. Didingos kolonos, į dangų besistiebiantys minaretai ir akinančiai balta spalva – mečetė išties labai elegantiška ir prabangi. Planuojantys kelionę į JAE tikrai turėtų šiuos maldos namus įtraukti į savo norimų aplankyti vietų sąrašą. Tik nepamirškite, jog viešėdami mečetėje privalote gerbti vietines taisykles: apsirenkite taip, jog matytųsi kuo mažiau nuogo kūno. O moterims privaloma ryšėti skareles.

Leiskitės į žygį po Arabijos dykumą

JAE save turistams pristato kaip šiuolaikinio spindesio šalį. Vis dėlto, jei viešėdami šioje valstybėje norite pasijusti tarytum arabiškoje pasakoje, nepraleiskite galimybės apžiūrėti ir šalies gamtos. Ypatingai – dykumos smėlynų.

Shutterstock.com nuotr./Arabijos dykuma
Shutterstock.com nuotr./Arabijos dykuma

Arabijos dykuma užima beveik visą Arabijos pusiasalį. Jos plotas – 2,33 mln. km². Augalija ir gyvūnija čia labai skurdi, tačiau akis užburia beribiai smėlio plotai. Nuotaiką kuria ir karštis, kuris vasaros sezonu pakyla net iki 50°C. Keliautojams, viešintiems JAE, siūlomi turai į dykumą. Galima rinktis: galbūt norite apžiūrėti beribius smėlynus keliaujant po juos visureigiais? O galbūt mieliau jotumėte kupranugariu? Kad ir ką pasirinktumėte, įspūdžiai liks visam gyvenimui.

Pasimėgaukite poilsiu gražiausiuose JAE paplūdimiuose

Puikus klimatas kone ištisus metus – štai kuo gali didžiuotis JAE. O kai lepina orai, norisi ne tik vykti į pažintines ekskursijas, tačiau ir pasilepinti: ilgos maudynės, saulės vonios, vandens pramogos, purus smėliukas – visa tai JAE siūlo savo svečiams.

Shutterstock.com nuotr./Dubajus, paplūdimys
Shutterstock.com nuotr./Dubajus, paplūdimys

Puikių paplūdimių Emyratuose nestinga. Jais gali pasigirti ir Dubajus – net penki šio miesto paplūdimiai apdovanoti Mėlynąja vėliava. Tai apdovanojimas, teikiamas už paplūdimių švarą, vandens kokybę, saugumo užtikrinimą, aplinkosaugos reikalavimų atitikimą. O ir paplūdimių vaizdai išties išskirtiniai – auksinis smėlis puikiai dera su dangaus žydrumo Persijos įlanka ir palmių pavėsiais. Aplink paplūdimius įsikūrę daug restoranų, kavinukių, nedidelių parduotuvėlių, o tolumoje spindi aukščiausi pasaulio dangoraižiai.

Visgi, ne tik Dubajus gali pasigirti puikiais paplūdimiais. Ne ką mažiau patrauklus atostogų kampelis – Šardžos miestas (Sharjah) ir jo apylinkėse esantys kurortiniai miesteliai.

Shutterstock.com nuotr./Šardžos miestas
Shutterstock.com nuotr./Šardžos miestas

Pats Šardžos Emyratas garsus tuo, jog yra išsidėstęs prie dviejų pakrančių: Persijos įlankos (čia įsikūrusi ir Emyrato sostinė Šardža), bei Indijos vandenyno pakrantės. Tačiau gražiausiais paplūdimiais gali pasigirti būtent Persijos įlankos pakrantė. Prieš vykstant čia atostogauti reikia turėti omenyje, jog Šardža – vienintelis Emyratas, kuriame griežtai laikomasi „sausojo įstatymo“: čia uždrausta ne tik vartoti alkoholinius gėrimus, tačiau netgi turėti jų su savimi. Taigi, šiame Emyrate nerasite barų ar klubų (išskyrus tradicinius klubus, kuriuose groja liaudies muzika). Užtat atrasite puraus smėlio paplūdimius, kokybišką aptarnavimą siūlančius viešbučius, rytietiškus turgus, išpuoselėtus parkus, arabiško paveldo muziejus.

Praleiskite vakarą greta Dubajaus dainuojančio fontano

Shutterstock.com nuotr./Dubajaus dainuojantis fontanas
Shutterstock.com nuotr./Dubajaus dainuojantis fontanas

Pasakodami apie geriausias Dubajaus apžvalgos aikštelės paminėjome aukščiausią pasaulio dangoraižį – Burdž Khalifa. Nuo jo viršutinių aukštų atsiveria išties puiki panorama! Tačiau nepaminėjome, jog šio milžiniško pastato teritorija – taip pat verta dėmesio. Greta dangoraižio tyvuliuoja dirbtinis ežeras, o šiame ežere galima išvysti ir vieną iš populiariausio miesto lankytinų objektų – Dubajaus dainuojantį fontaną. Tai – didžiausia pasaulyje fontanų sistema, kuriai sukurta choreografija: fontanas šoka pagal jau hitais tapusias melodijas ir populiarumo viršūnėse esančias dainas. Jo srovė pakyla net iki 152 metrų aukščio, o įspūdį dar labiau sustiprina tūkstančiai lempučių ir 25 spalvų projektoriai. Fontano šou rengiami kasdien pietų metu, o taip pat vakarais: nuo 18 val. kas pusvalandį. Beje, norime įspėti, jog pirmose eilėse stovintys žiūrovai dažniausiai lieka permirkę – turėkite tai omenyje.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į JAE.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius