-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionės, kurios vyksta tik kartą per metus

Nors aplankyti šalį, kurioje dar nesate buvę, visada įdomu, visgi, reikia pripažinti, jog kai kurios kryptis – sezoniškos. Pavyzdžiui, į Turkijos kurortus rekomenduojama vykti įpusėjus pavasariui, o sezonas pabaigiamas rudens antroje pusėje. Tuo tarpu, Jungtiniuose Arabų Emyratuose vasaros mėnesiais gali būti kiek per karšta, tačiau maudynėmis tikrai galima mėgautis rudens ir žiemos mėnesiais. Dar vienas faktorius, nuo kurio priklauso, kada vykti į norimą šalį – joje vykstančios šventės, festivaliai ir kiti renginiai. Dažniausiai tokios šventės vyksta tik kartą per metus, todėl jei norite jose pabuvoti – savo atostogų laiką privalote suderinti su konkrečios šventės, vykstančios toje šalyje, laiku. Tuomet galima ne tik pamatyti įdomiausius lankytinus objektus, bet ir iš arti pajusti vietinių gyventojų tradicijas ir kultūrą! „Kelionių akademijos“ kelionių ekspertai sudarė festivalių bei kitų įspūdingų švenčių sąrašą, kuris pravers visiems, norintiems išskirtinių atostogų.
Venecijos karnavalas
Venecijos karnavalas / Shutterstock nuotr.

Rio de Žaneiro karnavalas, Brazilija

Kiekvienais metais, vasario arba kovo mėnesiais, antrajame pagal dydį Brazilijos mieste, Rio de Žaneire, vyksta neįtikėtinas reginys: Rio de Žaneiro karnavalas. Tai – viena spalvingiausių ir triukšmingiausių švenčių visame pasaulyje! Puošnūs ir ryškiaspalviai kostiumai, ekstravagantiški makiažai, didžiulės dekoracijos, sambos ritmai ir populiariosios muzikos hitai – visa tai neatsiejama Rio de Žaneiro karnavalo dalis.

Kasmet į šią šventę suvažiuoja daugiau nei 2 milijonai žmonių. Dalis jų – karnavalo dalyviai. Tai – samba šokėjai, kurie tarpusavyje varžosi, kurių šokio technika geresnė. Tačiau dauguma atvykusių žmonių – turistai, nes reginys tikrai vertas dėmesio.

Shutterstock nuotr./Rio de Žaneiro karnavalas
Shutterstock nuotr./Rio de Žaneiro karnavalas

Rtveli vyno šventė, Gruzija

Jei visada svajojote aplankyti kerinčią Gruziją, o tuo pačiu esate ir vyno gurmanas, „Kelionių akademijos“ ekspertai jums rekomenduojate į šią šalį vykti Rtveli vyno šventės metu. Ji vyksta nuo rugsėjo vidurio (rytinėje Gruzijos dalyje) iki spalio vidurio (vakarinėje šalies dalyje) – atėjus metui nurinkti vynuogių derlių. Šiuo metų laiku tarytum visas Gruzijos oras kvepia vynuogėmis!

Šios kelionės metu jūs galėsite patys prisidėti prie vynuogių derliaus nuėmimo. Taip pat susipažinsite su tradicinio gruziniško vyno gaminimo subtilybėmis. Visą šį procesą lydi miesteliuose vykstantys renginiai: vynų ir sulčių degustacijos, šokėjų ir muzikantų pasirodymai. Neįkainojama patirtis.

Shutterstock nuotr./Rtveli šventė
Shutterstock nuotr./Rtveli šventė

Holi šventė, Indija

Kasmet, per pirmąją vasario-kovo pilnatį, Indijoje švenčiama nepaprasta šventė – Holi. Tai šventė, kurios metu indai pagerbia meilės dievą Kamadevą, o taip pat pasitinka į šalį ateinantį pavasarį.

Pirmąją šventės dieną išlydima žiema. Tai vyksta panašiai, kaip ir per lietuviškas Užgavėnes – sudeginama didžiulė baidyklė, kuri simbolizuoja šaltį ir demonus. Kitos Holi šventės dienos skirtos linksmybėms. Jų metu visa Indija tarytum nusidažo galybe spalvų: žmonės vieni ant kitų barsto skirtingų, ryškių spalvų dažus, taip pat laistosi spalvotu vandeniu. Tai viena įstabiausių ir unikaliausių Indijos švenčių, kurią ypatingai mėgsta į šalį atvykę turistai. Tad jei planuojate kelionę į Indiją, kodėl to nepadarius Holi šventės metu? Galybė įspūdžių – garantuota.

Shutterstock nuotr./Holi šventė
Shutterstock nuotr./Holi šventė

Galungan festivalis, Balis

Įdomu tai, jog nors Indonezijoje vyrauja islamo religija, Balio saloje (kuri priklauso šiai šaliai) didžioji dauguma gyventojų – hinduistai. Jie kasmet švenčia Galungan festivalį, kuris simbolizuoja dharmos (tvarkos) pergalę prieš chaosą, blogį.

Galungan švenčiamas net dešimt dienų. Šiuo laikotarpiu miestų gatvės iškabinamos tradicinėmis dekoracijomis – penjor. Tai – tarytum girliandos, kurios pagaminamos iš bambukų ir gyvų gėlių. Dalį Galungan laiko Balio gyventojai praleidžia šventyklose, kuriose meldžiasi ir dėkoja dievams. Kitu laiku – vyksta tradicinių patiekalų gamyba, jų ragavimas. Taip pat – eisenos centrinėmis miestų gatvėmis.

Jei nuspręsite, jog norėtumėte nuvykti į Balį Galungan šventės metu, turėkite omenyje, jos šio festivalio data kasmet vis keičiasi, mat ji skaičiuojama pagal senąjį Balio kalendorių, kuriame metus sudaro 210 dienų. Todėl, 2017-aisias festivalis buvo švenčiamas du kartus: balandžio 5 d. ir lapkričio 1 d. 2018-aisias – bus švenčiamas taip pat du kartus: gegužės 30 d. ir gruodžio 26 d. Tačiau 2019-aisiais metais festivalis įvyks tik kartą – liepos 22 d.

Shutterstock nuotr./Galungan festivalis
Shutterstock nuotr./Galungan festivalis

Venecijos karnavalas, Italija

Visada svajojote nuvykti į Veneciją, tačiau taip niekada joje ir nesate lankęsi? O galbūt jau viešėjote šiame pasakų mieste, tačiau norėtumėte išvysti kiek kitokią jo pusę? Jei jūsų atsakymas yra „taip“ – rekomenduojame šį miestą aplankyti Venecijos karnavalo metu.

Kasmet karnavalas organizuojamas sausio-vasario mėnesiais. 2018-aisiais jis vyks nuo sausio 27 d. iki vasario 13 d. Venecijos karnavalo metu visas miestas tampa tarytum teatro scena. Gondolomis plaukioja ir gatvėmis vaikštinėja galybė persirengėlių, kurių pagrindinis aprangos atributas – kaukė. Patys kostiumai taip pat atimantys žadą: frakai, pūstos suknelės, aukso gijų siuvinėjimai, prašmatniausi perukai ar skrybėlės – ko tik neišvysite Venecijos karnavalo metu! Beje, visą šį laikotarpį mieste vyksta labai daug įvairių renginių: spektaklių, koncertų, performansų tiek uždarose erdvėse, tiek lauke: aikštėse ar ant vandens.

Shutterstock nuotr./Venecijos karnavalas
Shutterstock nuotr./Venecijos karnavalas

Hanami šventė, Japonija

Tikriausiai nesuklysime sakydami, jog augalas, su kuriuo asocijuojasi Japonija – sakuros. Pavasarį, tarytum visa šalis pakvimpa šių japoniškų vyšnių žiedais. O ir vaizdas akinamo grožio – sakurų žiedai Japonijos miestams ir kraštovaizdžiui suteikia romantišką prieskonį.

Hanami – tai Japonijoje paplitusi gėrėjimosi sakurų žiedais tradicija. Šie medžiai žydi maždaug dešimt dienų. Pietinėse salose – vasario mėnesį, kitose – kovą ir balandį. Didžiuosiuose miestuose (pavyzdžiui, Tokijoje ar Kiote) Hanami švenčiama kovo pabaigoje-balandžio pradžioje. Šventės metu žmonės išeina į lauką, vaikštinėja parkuose arba surengia piknikus ir gėrisi rausvais medžių žiedais. Japonija šiuo laikotarpiu tikrai be galo graži, todėl jeigu planuojate aplankyti šią šalį, rekomenduojame į kelionę vykti pavasarį.

Shutterstock nuotr./Sakurų žydėjimas
Shutterstock nuotr./Sakurų žydėjimas

Kinų naujieji metai, Kinija

Didžioji pasaulio dalis naujus metus pasitinka gruodžio 31 d. vakare. Tačiau tradicinė kinų naujųjų metų šventė vyksta šiek tiek vėliau – tarp sausio 21 d. ir vasario 20 d. (kasmet vis kita data).

Apie šią šventę pasakojama legenda: kadaise, Kinijos kalnuose gyveno Nianas – pabaisa žmogėdra. Kas metus jis išlįsdavo iš savo slėptuvės medžioti žmonių. Buvo tikima, jog Nianas bijo triukšmo ir raudonos spalvos, todėl pabaisą reikėdavo gąsdinti fejerverkais ir raudonomis dekoracijomis. Iki šiol, fejerverkų ir raudonų dekoracijų naujųjų metų laikotarpiu Kinijoje nestinga! Ne tik miestų gatvės papuošiamos raudonais žibintais ir girliandomis, tačiau ir žmonės dėvi raudonus drabužius. Viešėti Kinijoje naujųjų metų sūkuryje – tikrai unikali patirtis.

Shutterstock nuotr./Kinų naujieji metai
Shutterstock nuotr./Kinų naujieji metai

Gėlių paradas, Olandija

Esate žmogus, kuris tiesiog dievina gėles? Jei taip, jūs tiesiog privalote apsilankyti Olandijos gėlių parade, kuris organizuojamas kartą per metus, balandžio mėnesį. Šio festivalio metu jūs ne tik išvysite galybę įvairiaspalvių tulpių, kurių, šiuo metų laiku, Olandijoje auga tikrai labai daug, tačiau taip pat regėsite išskirtines floristų sukurtas gėlių puokštes ir konstrukcijas. Parado metu žiūrovus stebina floristų išmonė: jie sukuria didžiules gėlių skulptūras. Nieko panašaus tikrai nesate matę!

Shutterstock nuotr./Gėlių paradas
Shutterstock nuotr./Gėlių paradas

Kelionių akademija – ieškantiems išskirtinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius