Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apie tai, kaip atrodo Robinzono Kruzo sala ir kas joje yra?

Robinzono Kruzo sala (isp. Isla Robinsón Crusoe, anksčiau vadinta Más a Tierra) yra Ramiojo vandenyno pietuose, 674 km į vakarus nuo Pietų Amerikos krantų. Būtent šioje saloje buvo apsigyvenęs jūrininkas Selkerkas – romano „Robinzonas Kruzas“ prototipas. Tai ir viena iš kelionių dokumentikos gimimo vietų, nes būtent nuo šios salos pasakojimo prasidėjo žurnalistinis-dokumentinis kelionių aprašymas, suteikęs žmonėms galimybę susipažinti su tolimais kraštais. Žymus lietuvių tarpukario keliautojas Matas Šalčius taip pat lankėsi šioje saloje. Dabar „Pasaulis kišenėje” trumpai pasakoja apie šį atskirties, asmeninės laisvės ir žmogaus vienišumo simbolį.
Robinzono Kruzo sala laukia nuotykių ir istorinių laikų ieškotojų
Robinzono Kruzo slaa laukia nuotykių ir istorinių laikų ieškotojų / 123rf.com nuotr.
Pato Novoa/ Flickr.com/creativecommons nuotr./Robinzono Kruzo slaa laukia nuotykių ir istorinių laikų ieakotojų
Pato Novoa/ Flickr.com/creativecommons nuotr./Robinzono Kruzo sala laukia nuotykių ir istorinių laikų ieškotojų

Priklauso Robinzono Kruzo sala Čilei ir įeina ji į Chuano Fernandeso salyną. Joje gyvena apie 500 žmonių, vienintelė gyvenvietė – San Chuan Bautista. Pagrindinis vietinių gyventojų verslas – žvejyba. Su žemynu susisiekiama laivu ir lėktuvu.

Turistai į salą skraidinami „ATA Aerolineas“ lėktuvais du tris kartus per savaitę iš Santjago miesto.

Pati sala yra vulkaninės kilmės, izoliuota nuo žemyno, yra daug endeminių augalų ir gyvūnų, dėl to labai vertinga mokslo požiūriu. O pastaraisiais metais į ją užklysta vis daugiau keliautojų ir turistų.

Wikimedia.org nuotr./Robinzono Kruzo slaa laukia nuotykių ir istorinių laikų ieakotojų
Wikimedia.org nuotr./Robinzono Kruzo slaa laukia nuotykių ir istorinių laikų ieškotojų

Chuano Fernandeso salyną 1574 m. lapkričio 22 d. atrado ispanų keliautojas Chuanas Fernandesas, iškrypęs iš kurso plaukdamas tarp Peru ir Valparaiso. Jis salas įvardino Más Afuera, Más a Tierra ir Islote de Santa Clara.

XVII-XVIII a. Chuano Fernandeso salose slapstydavosi piratai, 1704–1709 m. čia buvo išsodintas ir vienas gyveno piratas Aleksandras Selkirkas. Manoma, kad jo istorija įkvėpė Danielį Defo parašyti „Robinzoną Kruzą“. XIX a. salose darbavosi ruonių medžiotojai.

1966 m. Čilė, siekdama pritraukti į sala turistų, dvi pagrindines salas pavadino A. Selkirko ir Robinzono Kruzo vardais. 2010 m. salos nukentėjo nuo Čilės žemės drebėjimo sukelto cunamio, čia nusinešusio 8 gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius