Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hongza – prietaringų honkongiečių siaubas

Ar gyventumėte būste, kur kažkas buvo nužudytas? Ne? O jei jis kainuotų 40 proc. pigiau nei vidutinė rinkos kaina?
Honkongas
Honkongas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbimas: „Parduodamas trijų kambarių butas Honkonge su pribloškiančiais vaizdais į jūrą. Visi neseniai vonioje įvykdytos šiurpios žmogžudystės pėdsakai panaikinti. Siūlome 15–20 proc. žemesnę nei rinkos kainą“.

Honkonge, kur prietarai neretai padeda pasirašyti nekilnojamojo turto sandorį arba atvirkščiai – užkerta jam kelią, tokio pobūdžio skelbimai nėra iš fantastikos srities. Šalies nekilnojamojo turto rinkai vėstant, pajamas šioje srityje bandoma užsitikrinti įvairiausiais būdais. Pastaruoju metu ypač pagyvėjo prekyba būstais, kuriuose įvyko nelaimė ar kraupi žmogžudystė.

„Kinai, ypač honkongiečiai, nemėgsta namų, kur įvyko kas nors blogo. Tai reiškia, kad nekilnojamojo turto agentai tokius būstus iš žmonių gali įsigyti pigiau ir pasididinti pelną nuomodami šiuos butus“, – CNN aiškino nekilnojamojo turto ekspertas Ericas Wongas.

Dažniausiai tokie būstai išnuomojami neprietaringiems žmonėms. Tarp jų daugiausiai būna užsienio piliečių, nors nekilnojamojo turto agentai tikina, kad tarp neprietaringų yra ir pačių kinų, ypač – gydytojų ir medicinos seselių, „įpratusių dirbti tarp mirusiųjų“.

„Nemažai priklauso nuo mirties aplinkybių ir to, kokios kalbos sklinda apie šį įvykį“, – pasakojo E.Wongas. Ypač žiaurios žmogžudystės ar kamuojanti mirtis gali turėti įtakos viso aukšto, kuriame yra tas butas, būstų kainoms. Kai kuriais atvejais – netgi viso pastato.

Parduodamas trijų kambarių butas Honkonge su pribloškiančiais vaizdais į jūrą. Visi neseniai vonioje įvykdytos šiurpios žmogžudystės pėdsakai panaikinti. Siūlome 15–20 proc. žemesnę nei rinkos kainą.

„Viename iš Honkongo rajonų įvyko siaubinga žmogžudystė, – kalbėjo nekilnojamojo turto agentas. – Žmona nužudė savo vyrą, supjaustė jo kūną į gabalėlius, o pastaruosius išmetė į kiekviename aukšte stovėjusius šiukšlių konteinerius. Net praėjus 15-ai metų nuo šios tragedijos, parduoti butus šiame name yra ypač sunku.“

Prietaringi honkongiečiai tokį pastatą vadina hongza – tai žodis, kurio pirmoji dalis „hong“ reiškia „smurtas, žmogžudystė“ arba „didelė nelaimė“, o „za“ – „gyvenamoji vieta“.

Kartais hongza būstai parduodami 40 proc. pigiau nei rinkos kaina, nors dažniausiai jie kainuoja 15–20 proc. pigiau. E.Wongas pasakojo, kad jo įmonė savo tinklalapyje neseniai sukūrė naują skyrių, skirtą būstams, kuriuose įvyko tragedija. Jo teigimu – tai buvo atsakas į augančią tokių būstų rinką.

„Į mus kreipėsi nekilnojamojo turto agentai, norėję, kad prieiga prie šios informacijos būtų patogesnė“, – aiškino E.Wongas.

Šiame internetinės svetainės skyriuje viešinama valdžios institucijų turima informacija apie neįprastus mirties ar žmogžudysčių atvejus Honkongo gyvenamuosiuose pastatuose nuo 1977-ųjų. Vienas iš čia esančių įrašų skelbia: „36-erių vidurinės mokyklos mokytoja, susidūrusi su santuokos krize, išsiuntė savo vyrui SMS žinutę ir nušoko nuo pastato stogo“.

„Girdėjau, kad nekilnojamojo turto agentai reitinguoja tokius būstus nuo vieno iki keturių. Vienu balu įvertinami būstai, kuriuose įvyko nelaimingas atsitikimas, keturiais – būstas, kuriame įvykdyta siaubinga žmogžudystė, – pasakojo E.Wongas. – Tačiau manau, kad tai neoficialus vertinimas.“

Savo pavardės nenorėjusi atskleisti nekilnojamojo turto agentė CNN sakė, kad hongza būstai bėgant laikui „nusidėvi“.

„Tai reiškia, kad kuo vėliau nuo nelaimės žmogus įsigyja tokį būstą, tuo mažiau blogos sėkmės jis pritraukia. Taigi pirmasis žmogus, nusipirkęs hongza iškart po nelaimės, rizikuoja labiausiai, – sakė ji. – Tačiau net ir tokie būstai kartais parduodami labai greitai. Antai neseniai mano klientas pavėlavo nusipirkti hongza butą pusvalandžiu – jau buvome susitarę dėl pardavimo, kai paaiškėjo, kad kitas agentas tą butą pardavė savo klientui.“

Nepaisant to, kad yra labai paklausūs tarp gerų sandorių medžiotojų, butai, kuriuose įvyko kas nors blogo ar neįprasto, dažnai yra stigmatizuojami ir bankai dažnai atlieka patikrinimus, prieš suteikdami paskolą hongza namui.

Nekilnojamojo turto agentai Honkonge yra teisiškai įpareigoti atskleisti klientui, ar parduodamame būste įvyko kas nors nemalonaus. „Žemės departamento paieškos atskleis, ar kuriame nors būste įvyko kas nors negero, – sakė E.Wongas. – Taigi jei mes patys to neatskleisime pirkėjui, jis gali imtis teisinių veiksmų prieš mus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius