-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 21 /16:52

Aktualu keliaujantiems: Lietuva patvirtino naują tvarką, kaip sudarys paveiktų šalių sąrašą

Trečiadienį Vyriausybė pritarė naujiems kriterijams, pagal kuriuos bus vertinama koronaviruso užsikrėtimo rizika kitose Europos Sąjungos šalyse. Valstybės bus grupuojamos į keturias kategorijas – žalią, geltoną, raudoną ir pilką.
Lutono oro uoste
Lutono oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Europos Taryba yra pateikusi rekomendacijas dėl suderinto požiūrio į laisvo judėjimo apribojimą reaguojant į COVID-19 pandemiją“, – pasitarime aiškino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Mes siūlytume ne tik nustatyti tuos pačius kriterijus, kaip siūlo ET, tačiau šiuos kriterijus panaudoti ir mums vertinant situaciją regioniniu mastu“, – teigė ministras.

Iki šiol į paveiktų šalių sąrašą valstybės patekdavo jas įvertinus pagal 14 dienų suminį sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų. Pritarta, kad valstybės būtų vertinamos remiantis ne tik juo, bet ir dar dviem kriterijais:

  1. 14 dienų sergamumo rodiklis (100 tūkst. gyventojų);
  2. teigiamų tyrimų dalis tarp atliktų tyrimų per 7 dienas (proc.);
  3. testavimo apimtys per 7 dienas (tyrimų skaičius 100 tūkst. gyventojų).

Remiantis šiais kriterijais, šalys tuomet būtų priskirtos vienai iš keturių grupių:

  • Žalia – šalis, kurioje sergamumas yra mažiau nei 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.; Atvykstantiems asmenims ribojimai nebus taikomi.
  • Geltona – šalis, kurioje sergamumas yra mažiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 ar daugiau proc. arba sergamumas yra nuo 25 iki 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – mažiau nei 4 proc.;
  • Raudona – šalis, kurioje sergamumas yra 50 ar daugiau atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir teigiamų tyrimų dalis – 4 ir daugiau proc. arba sergamumas yra daugiau nei 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų;
  • Pilka – šalis, kurios duomenų nepakanka įvertinti šiuos kriterijus arba kurioje testavimo apimtys yra 300 arba mažiau tyrimų 100 tūkst. gyventojų per 7 dienas.

SAM išplatintame pranešime spaudai informavo, kad atvykstantiems į Lietuvą iš raudonosios ir pilkosios zonų bus pasitelkiamos įvairios iki šiol naudotos priemonės – skiriama izoliacija arba prašoma turėti atliktą koronaviruso (COVID-19) testą.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras jau skelbia šalių suskirstymą spalvomis, remdamasis ET rekomendacijomis. Žemėlapį galima rasti čia.

Tiesa, jame atskirai vertinami ir šalių regionai. Lietuva iki šiol pasisakydavo prieš regionų išskyrimą, ar dabar bus imtasi vertinti ir juos – kol kas neaišku.

ECDC žemėlapis, paskelbtas spalio 16 d.
ECDC žemėlapis, paskelbtas spalio 16 d.

Paveiktų šalių sąrašas ir toliau bus skelbiamas kiekvieną penktadienį, o įsigalios pirmadienį su pereinamuoju 48 val. laikotarpiu sprendimams pasirengti.

Tie patys kriterijai bus naudojami ir vertinant Lietuvos savivaldybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius