-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Albanija – dar tik atrandamas Europos perlas

Ar teko viešėti Albanijoje? Iš tiesų ši šalis dar tik atrandama turistų, tačiau joje pabuvę aikčioja nuo gamtos grožio, smaragdinės jūros su vienais gražiausių Europoje paplūdimių, istorijos, kuri alsuoja gilia senove čia pat dabartinio gyvenimo, ir tikrų bei labai nuoširdžių žmonių.
Albanija
Albanija / 123RF.com nuotr.

Kitąmet 20-ąjį atostogų sezoną kartu su savo poilsiautojais švęsiantis kelionių organizatorius „Novaturas“ 2019 m. vasaros atostogoms kviečia rinktis būtent šią kryptį ir atrasti Albaniją dabar, kol jos žmonės dar nėra pavargę nuo turistų srautų, kas gali nutikti visiškai netolimoje ateityje.

Adrijos jūros skalaujama Albanija gali pasigirti ne tik nuostabiais paplūdimiais, bet ir didingais kalnais, tarp kurių tarsi akys spindintys ežerai ir žaliuojantys kloniai tiesiog gniaužia kvapą. Čia tobulas atostogas praleis ir tie, kurie mėgsta laiką leisti pajūryje, ir tie, kurių poilsiui reikia adrenalino ir naujų pojūčių.

Paplūdimiai – vieni gražiausių Europoje

Pajūryje vienas po kito kūrėsi kurortai ir statėsi nauji modernūs viešbučiai, kviesdami ilsėtis Vakarų turistus. Dabar šalia Adrijos galima rasti ne vieną poilsio oazę, o svarbiausia – smaragdinio vandens skalaujami paplūdimiai dar nėra apgulti tiek, kiek populiariuose kaimyninių šalių kurortuose.

Poilsinės kelionės organizuojamos nuo liepos 5 iki rugpjūčio 30 d., kada klimatas pats švelniausias ir mažiausia lietaus tikimybė. Oro temperatūra tiesiog subalansuota geroms atostogoms ir naktimis siekia 17 laipsnių, dienomis įkaista iki 31, o jūra šiais mėnesiais sušyla iki 23-25 laipsnių.

Tik 50 km nuo šalies sostinės Tiranos šalia jūros ir senųjų kaimelių įsikūręs jaukus ir ramus Golemo kurortas puikiai tinka poilsiui su šeima. Pliuškenantis šiltoje jūroje iš kitos pusės galima grožėtis didingais kalnais, o norint privatesnio poilsio, jį rasti galima nuošalesniame paplūdimyje. Šiame kurorte gausu ir ekonominės, ir liukso klasės viešbučių, tad neužsisakius „viskas įskaičiuota“ paslaugos, tradicinių patiekalų galima paragauti jaukiuose miesto restoranuose.

VIDEO: Albanija – ne tik gražiausiais paplūdimiais viliojanti šalis

Kalnų papėdėje, apsuptas žydinčių apelsinmedžių giraičių, įsikūręs Mali Robit miestelis, galintis didžiuotis vienais gražiausių balto smėlio paplūdimių. Šis kurortas labai mėgstamas ir dėl gausybės mažų jūros gėrybių restoranėlių, kurie vilioja ne tik nuostabaus skonio šviežutėliu maistu, bet ir draugiškomis kainomis.

Kurortinių miestelių nusėtoje Adrijos pakrantėje Diursesio Platz išsiskiria savo nuostabiu kraštovaizdžiu, įrėmintu jūros, kalnų ir jaukių įlankų. Balto smėlio paplūdimiai žydro vandens fone suteikia galimybę pailsėti ne prasčiau nei Maldyvuose, o trokštiems pačių įspūdingiausių fotografijų atminčiai, rekomenduojama laivu aplankyti laukinius paplūdimius ir kitaip nepasiekiamas uolų prismaigstytas įlankėles.

Kalnų ir miškų apglėbtas pajūrio kurortas Spille ypatingai mėgstamas poilsiautojų dėl savo didelio ir erdvaus paplūdimio, tad vasaros mėnesiais čia gana triukšminga. Pajūrio barai ir restoranai knibždėte knibžda gurmaniškomis jūros gėrybėmis besimėgaujančių turistų, kurie ilsisi ne tik viešbučiuose, bet ir miestelyje įsikūrusiuose kempinguose.

Kavajės miesto pašonėje prigludęs į Adrijos jūrą žvelgia Kereto kurortas. Tai vieta, iš pirmo žvilgsnio pavergianti tuos, kuriems daugiausiai peno suteikia vaizdai. Čia savo tobulas atostogas ras mėgstantys tiek pasyvų, tiek aktyvų poilsį, mat šalia įsikūręs Divjakės – Karavastasės nacionalinis parkas žada daugybę pramogų. Aplink gausu aplankyti vertų istorinių objektų, o iškyšulyje įsikūrusį ir fantastiška panorama garsėjantį Kalaja E Turres aplankyti tiesiog būtina.

Istorinis palikimas stebina net visko mačiusius

Jeigu pasyvų poilsį mėgstate derinti su pažintinėmis ekskursijomis, atostogaudami Albanijoje tikrai rasite ką pamatyti, nes ši šalis garsėja toli gražu ne tik nuostabiais paplūdimiais. Turtinga istorinė praeitis paliko daug žymių ant Albanijos veido, o puikiai išsilaikę istoriniai paminklai stebina net daug ko mačiusius.

Archeologų lobiu vadinamas graikų kolonistų X-VIII a. prieš Kr. įkurtas senovinis miestas Butrintas. Turėsite progą prisiliesti prie puikiai išsilaikiusių istorinių paminklų – Didžiosios bazilikos, teatro ir Venecijos pilių. Gamtos mylėtojus pavergs su Jonijos jūra susisiekiantis Butrinto ežeras ir nacionalinis parkas.

Beratas, vadinamas miestu muziejumi arba tūkstančio langų miestu, į jūrą žvelgia daugybės baltų namukų akimis, o didžiausią įspūdį padaro vakare languose užsidegantys žiburiukai. Osmanų laikus menančios siauros į kalną kylančios gatvelės sukuria ypatingą nuotaiką, o jomis palypėjus iki pat viršaus pasitinka antikinės pilies griuvėsiai.

Skirkite vieną dieną ir aplankykite vieną seniausių Albanijos miestų Škoderį, esantį netoli Juodkalnijos sienos. Ant Škoderio ežero kranto ir abipus Bojanos upės įsikūrusį miestą iš Rytų supa Dinarų kalnai. Osmanų imperijos laikmetį čia liudija išlikusios senosios pirtys ir mečetės, akmeninis tiltas, o nuo kalno į miestą išdidžiai žvelgia viduramžių pilis.

Dešiniajame Drinio upės krante ir Gjerio kalno papėdėje įsikūręs Girokasteris vadinamas akmenų miestu. Kalnų apsuptas miestas didžiuojasi dar IV a. statyta pilimi ir kvapą gniaužiančiais aplink atsiveriančiais vaizdais.

Albanijos virtuvėje draugiškai susitinka Graikijos ir Italijos tradicijos

Niekas nenuneigs, kad pažįstant naują šalį labai svarbu susipažinti su jos virtuve, kuri gali atskleisti daug kitais būdais neatrandamų niuansų. Ką būtina paragauti, atostogaujant Albanijoje?

Vegetarams patiks Fëgesë – troškinys iš paprikos, svogūnų, pomidorų, naminio sūrio ir įvairių vietinių žolelių, Speca me Gjize – kaimišku sūriu įdarytos paprikos ar Patëllxhanët mbushur – įdaryti baklažanai. Mėgstantys tvirtesnį maistą turėtų išbandyti Tavë Kosi – su jogurtu troškintą avieną, kuri yra tiesiog neprilygstama. Philo tešos pyragas Byrek su įvairiais įdarais bus puikus užkandis praalkus paplūdimyje.

Desertas? Kaip gi be jo. Albanijoje, kaip ir kaimyninėje Graikijoje, galite paragauti Baklavos – sirupe ir meduje išmirkytų sluoksniuotos tešlos pyragėlių bei saldaus varškės apkepo Trilece. Beje, Albanija garsėja ir puikiai ruošiama kava, tad puiki nuotaika keliautojams nuo pat ryto yra garantuota.

Pajūrio kurortuose nuodėmė būtų nepasimėgauti pačiomis šviežiausiomis jūros gėrybėmis – įviariai paruoštomis krevetėmis, kalmarais, midijomis ir žuvimi. O pica Albanijoje, anot žinovų, beveik nenusileidžia itališkai.

Ką dar galima būtų pasakyti apie Albaniją? Kad daugelis iš mūsų vis dar gyvename vadovaudamiesi mitais apie šią šalį. O sugriauti juos galima tik pažįstant betarpiškai, ko jums ir linkime!

Daugiau informacijos rasite čia.

VIDEO: Albanija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius