-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio gyvūnai. Įdomiausi faktai apie žemės milžinus – dramblius

Jie eina 9 km per valandą greičiu, o bėga – 40 km/val. Taigi, didžiulės masės gyvūnas bėga greičiau nei bet koks žmogus bėgikas… Rubrika „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums susipažinti su įdomiais faktais apie dramblius.
Savanų dramblys
Savanų dramblys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kiek dramblių sutilptų kamuoliniame debesyje?

Kiek sveria debesis? 550 tonų vandens. Arba 100 dramblių. Milijonai vandens lašelių susikaupusių ore, per minutę galinčių tiesiog išgaruoti… Ir tai tiesiog paprastas kamuolinis debesis. Jei tai būtų audros debesis – jis svertų apie 200 000 dramblių, o uraganas – 40 mln. dramblių, daugiau nei visame pasaulyje jų iš tiesų gyvena…

Dramblių populiacija

Taigi, drambliai gyveno visoje žemėje, išskyrus Australiją ir Antarktidą nuo senų senovės. Ledynmečio periodu jų būta apie 6-7 rūšių, o jų protėviai atsirado prieš 50 mln. metų Šiaurės Afrikoje. Tuo metu jie buvo kiaulės dydžio ir panašūs į tapyrus. Kai atslinko ledynmečiai, drambliai keitėsi: Šiaurės Amerikoje atsirado mastadonai ir mamutai Euroazijoje.
Šiandien pasaulyje gyvena trys dramblių rūšys: savanos dramblys – jis yra didžiausias iš visų, 4 metrų aukščio, atogrąžų – jo ūgis siekia 3 m ir panašaus dydžio Azijos dramblys.

AFP/Scanpix nuotr./Drambliai Tsavo parke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Drambliai Tsavo parke

Savanose gyvenantys drambliai – patys didžiausi Žemės žinduoliai, patinų svoris siekia 6 tonas, o patelių – 4. Kitų rūšių drambliai – smulkesni.

Bertos Tilmantaitės nuotr./Jojant ant dramblio
Bertos Tilmantaitės nuotr./Jojant ant dramblio

Šiandien pasaulyje priskaičiuojama apie 600 000 Afrikos dramblių ir dar apie 30 000 - laukinių Azijos dramblių. Drambliai, dėja, sparčiai nykstanti gyvūnų rūšis Žemėje, per 10 pastarųjų metų vien Kenijoje dramblių populiacija sumažėjo nuo 150 000 iki 30 000, Zimbabvėje nuo 80 000 iki 60 000. Bėda ta, kad nors gyvūnų saugotojai ir turi teisę šaudyti į brakonierius, pastarieji dažnai būna geriau ginkluoti ir pavojingesni.

Dramblių mityba

Kasdien drambliai valgo apie 150-170 kg maisto sausuoju metų laiku ir 200-280 kg maisto lietaus sezonu. Gyvūnai išgeria apie 80 l vandens. Ir jie negali išgyventi nė vienos paros be skysčių. Vanduo drambliams būtinas ir kiekvieno vakaro maudynėms. Drambliai – geri plaukikai ir mėgsta nardyti, jei tik yra gilumos.

Dramblių socialumas

Drambliai gyvena grupėmis, jose būna nuo 5 iki 1000 gyvūnų, vadovauja grupėms seniausioji patelė, vadinama matriarche. Bandoje dažniausiai būna patelės ir jų jaunikliai. Jauni patinai pašalinami iš bandos, vos tik subręsta. Jie formuoja naujas bandas arba laisvai migruoja iš vienos bandos į kitą. Jauniklių patelė susilaukia kas 4 metai. Dramblio patelės nėštumas trunka 22 mėnesius. Ir tik 1 atveju iš šimto patelėms gimsta dviniai. Lytinės brandos drambliai pasiekia sulaukę 14-15 metų. Gyvūnai gyvena iki 70 metų.

Be to, drambliai turi vos 4 naudingus kramtymui dantis. Nulūžę, jie gali ataugti net 6 kartus. Gražiąsias iltis turi ne visi drambliai. Ilgiausia kada nors rasta dramblio iltis siekė 3,3 metro ilgio ir svėrė 104 kg. Tačiau vidutiniškai dramblio iltis sveria apie 60 kg ir yra 2,5 m ilgio.

Drambliai komunikuoja ne tik garsais, sklindančiais iš straublių, riaumojimu, bet ir ultragarsiniu signalu.Tai padeda gyvūnams nukeliauti didelius atstumus, nepasimesti ir nelikti be maisto. Be to, dramblių garsai turi skirtingas reikšmes: nuo agresijos, rūpesčio iki meilės ir prieraišumo.

AFP/Scanpix nuotr./Dramblio jauniklis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dramblio jauniklis

Kaip ir žmonių vaikai, dramblių jaunikliai auklėjami ir auginami, jie po truputį įvedami į suaugusiųjų pasaulį. Už netinkamą elgesį – baudžiami.

Dramblio oda ir straublys

Ar kada nors galvojote, kodėl dramblių oda tokia raukšlėta? Ogi todėl, kad raukšlės padeda drambliams reguliuoti kūno temperatūrą ir drėgmės balansą. Raukšlėta oda išsaugo 5-10 kartų daugiau vandens nei lygi oda. Be to, prilipęs purvas ilgiau nedžiūsta ant tokios odos ir padeda gyvūnams atsivėsinti. Be to, drambliai mėgsta ir aliejų, įvairius tepalus.

Reuters/Scanpix nuotr./Dramblys Kriugerio nacionaliniame parke PAR
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dramblys Kriugerio nacionaliniame parke PAR

Tai pastebėjo geležinkelininkai, britų kolonizacijos metu, kai drambliai ėmė ir sugalvojo kaip pasidaryti sau aliejaus vonias ten, kur buvo laikomos pramonės atliekos. Pasirodo, aliejus leidžia odai taip pat išlaikyti drėgmę.

Na ir, žinoma, straublys! Jis neturi kaulų, todėl yra itin lankstus. Tai smulkių raumenų sankaupa, todėl yra itin stiprus. Dramblys jį naudoja maistui pasiekti ir pasiimti, patraukti iškylančias kliūtis kelyje ir naudoja jį kaip dušą, išleisdamas prieš tai įtrauktą vandenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius