-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 01 /10:22

Plintant pavojingai atmainai, ES įsigalioja žaliasis pasas: 15 dalykų, ką reikia žinoti

Lietuvoje ir grupėje kitų Europos Sąjungos valstybių jau kelias savaites galioja ES skaitmeninis COVID pažymėjimas, dar vadinamas žaliuoju pasu. Nuo liepos 1 d. jis turėtų įsigalioti visoje bendrijoje ir dar keliose šalyse. Ar tai reiškia, kad galėsime laisvai keliauti po žemyną turėdami šį sertifikatą? Nebūkite garantuoti. Ypač, kai dalyje Europos vis labiau plinta COVID-19 delta atmaina. Be to, ir diegimo procesas nevyksta taip sėkmingai, kaip norėtųsi.
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas
ES skaitmeninis COVID pažymėjimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas – tai bendras visoje Europos Sąjungoje pripažįstamas dokumentas, kuriame pateikiama informacija apie žmogaus paskiepijimą nuo koronaviruso, persirgimą šia liga ar turimą neigiamą testą.

15min pateikia atsakymus į 10 svarbiausių klausimų, ką reikia žinoti apie šį dokumentą ir keliones:

Kas jį gali gauti?

ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą gali gauti ES piliečiai ir čia teisėtai gyvenantys žmonės, kurie yra:

  • pasiskiepiję COVID-19 vakcina (gali būti ir vienas skiepas, tuomet po antrojo skiepo reikės atsisiųsti naują pažymėjimą);
  • persirgę COVID-19 liga, kuri patvirtinta PGR tyrimu (greitojo antigeno testo rezultatas COVID-19 ligai patvirtinti negalioja);
  • gavę neigiamą COVID-19 ligos tyrimo rezultatą (PGR tyrimo). Sveikatos apsaugos ministerija aiškina, kad kol kas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas su tyrimo rezultatu bus generuojamas tik atlikus PGR tyrimą. Pažymėjimą su greitojo antigeno testo rezultatu bus galimybė turėti tada, kai bus atlikti techniniai pakeitimai. Vykstant į užsienio šalis, gali būti naudojama iki šiol turima neigiamo antigeno testo rezultato pažyma.

Kaip jį gauti?

Lietuvoje jį galima parsisiųsti iš esveikata.lt. Viskas gana lengva, tačiau jeigu nerandate – instrukciją rasite ČIA arba vaizdo įraše žemiau. Galite pažymėjimą turėti telefone, galite atsispausdinti ant lapo.

VIDEO: Kaip atsisiųsti savo ES SKAITMENINĮ COVID PAŽYMĖJIMĄ?

Ar tai reiškia, kad su juo galiu laisvai keliauti?

Nebūtinai. Tai tik dokumentas, kuris supaprastins procedūras keliaujant – kad būtų lengviau įrodyti imunitetą nuo COVID-19 ar neigiamo tyrimo rezultatą.

Iš esmės visos šalys laikosi rekomendacijos, kad su šiuo pažymėjimu keliaujant po 27 ES valstybes ir keturias asocijuotąsias šalis (Islandiją, Norvegiją, Šveicariją ir Lichtenšteiną) nereikia karantinuotis ar atlikti papildomų testų.

Tačiau kiekviena valstybė gali ir nusistatyti savus papildomus reikalavimus atvykstantiems, jeigu mato jų būtinybę dėl epidemiologinės padėties.

Tai reiškia, kad prieš planuojant kelionę ir prieš pat išvykstant vis tiek privalu tikrinti, kokias taisykles yra nusistačiusi kita šalis.

Iš kur žinoti, kokias taisykles atvykstantiems taiko kita šalis?

Jeigu keliaujate su kelionių organizatoriumi – jis visą aktualią informaciją jums pateiks. Jeigu keliaujate savarankiškai, mano praktika rodo, kad patogiausia visas taisykles rasti dviejuose puslapiuose (o tikrai ne FB grupėse):

⇒ reopen.europa.eu/lt

⇒ keliauk.urm.lt/

Iš esmės informacija juose sutampa, bet geriau patikrinti abiejuose šaltiniuose, kad tikrai nekiltų problemų keliaujant. Jeigu turite specifinių klausimų ir nerandate atsakymų į juos, patikrinkite Lietuvos ambasados toje šalyje, į kurią vykstate, svetainę ir puslapį feisbuke. Dažnai ten būna skelbiama atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus. Jeigu ir tada nesate tikri, ar galite atvykti be problemų, – užduokite klausimą pačiai ambasadai.

O kaip dėl delta atmainos plitimo?

Kad naujoji iš Indijos kilusi ir itin sparčiai plintanti atmaina bus testas ES vienybei ir pačiam skaitmeninio COVID pažymėjimo projektui, kalbama jau atvirai.

Dar tik tariantis dėl pažymėjimo esminės diskusijos vyko dėl to, ar kiekviena šalis ir toliau galės spręsti dėl keliavimo taisyklių. Pavyzdžiui, Vokietija ir Prancūzija griežtai pasisakė už vadinamąjį „avarinį stabdį“ („emergency brake“), o Graikija agitavo už bendras kelionių taisykles.

Europos Komisija, europarlamentarai vis dar ragina šalis keliaujantiems taikyti EK rekomendacijas, ypač – išimtis pilnai paskiepytiems ir pasveikusiems žmonėms. Visgi realybė yra kitokia.

Pavyzdžiui, Vokietija šią savaitę uždraudė skrydžius ne tik iš Rusijos, bet ir iš Portugalijos, kuriose įsisiautėjo COVID-19 viruso delta atmaina. Iš šių šalių bus galima atvykti tik piliečiams ir rezidentams, o taip pat – būtinai izoliuotis. Nesvarbu, ar keliautojai yra paskiepyti / persirgę, ar ne.

Atmainai plintant ir kitose žemyno valstybėse, šalys ir vėl gali pradėti taikyti specialius apribojimus keliaujantiems, kaip tai įvyko pandemijos pradžioje.

Dėl delta atmainos rekomenduojama ir atsargiau planuotis keliones dėl savo sveikatos. Pavyzdžiui, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus regiono direktorė Rolanda Lingienė ragina lietuvius susilaikyti nuo kelionių į užsienį.

VIDEO: 15/15: laisvė po karantino. Kaip gyventi, kad jis nesugrįžtų?

Ar visos ES šalys jį jau pripažįsta?

ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas sakė, kad visos ES šalys narės prie sistemos turėtų būti prisijungusios nuo ketvirtadienio, išskyrus vėluosiančią Airiją, gegužę patyrusią kibernetinę ataką prieš sveikatos apsaugos sektorių.

Trečiadienį 21-a Bendrijos šalis, įskaitant turizmui svarbias Prancūziją, Ispaniją, Italiją, Graikiją ir Kroatiją, jau priimdavo ES Skaitmeninius COVID pažymėjimus.

Diegiant bendrą sistemą yra nemažai ir vien techninių iššūkių. Europos aviacijos atstovai piktinasi, kad pažymėjimo patikrinimo sistema yra vis dar pernelyg fragmenuota. Nesant vieningos nuskaitymo ir patikrinimo strategijos (jų Tarptautinės oro uostų tarybos „ACI Europe“ kreipimesi priskaičiuojama bent 10), perspėjama apie ilgas eiles oro uostuose – nebent ES šalys greitai susitars.

ES šalys skirtingu greičiu diegia ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą. Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad EK leido pradėti diegti į bandomąją informacinę platformą nacionalinius šalių reikalavimus dėl ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo duomenų nuskaitymo ir patikrinimo. Lietuva yra viena pirmųjų šalių, jau įkėlusių savo nacionalines taisykles į ES platformą, kurios šiuo metu testuojamos. SAM žiniomis, Vokietija taip pat pradėjo šį procesą. Kitos Europos Sąjungos šalys dar tik planuoja savo duomenų kėlimą.

Kokias taisykles grįžtantiems ir atvykstantiems taiko Lietuva?

Priklauso nuo to, iš kur atvykstate. Kiekvieną penktadienį Sveikatos apsaugos ministerija skelbia atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, pasikeitimai įsigalioja pirmadieniais. Ar reikės COVID-19 testo, izoliacijos, o gal tik vieno iš jų arba išvis nieko – priklausys nuo to, kuriai zonai priskirta šalis, iš kurios atvykstama į Lietuvą.

Naujausią sąrašą visuomet galite rasti NVSC puslapyje.

Ar galiu jį gauti vaikui?

Taip, bet jis nėra būtinas vaikams iki 16 metų. Šalys ir toliau taiko kiek skirtingas taisykles nepilnamečiams, kurių dauguma yra nepaskiepyti. Kai kurios ir iš vaikų gali prašyti neigiamo COVID-19 testo, tad vėlgi – prieš kelionę būtina šias taisykles pasitikrinti anksčiau minėtuose puslapiuose.

Ar galiu keliauti be ES skaitmeninio COVID pažymėjimo?

Taip. Tik gali būti daugiau biurokratijos – jums vis tiek vykstant į kitą šalį reikės įrodyti, kad esate paskiepytas, persirgęs arba turite neigiamą COVID-19 testo rezultatą. Jeigu nenorite žaliojo paso, tuomet šiuos faktus reikės įrodyti kitais dokumentais. ES skaitmeninis COVID pažymėjimas tiesiog patogesnis būdas, o ir pasienyje sugaišite mažiau laiko.

Ar ES skaitmeninis COVID pažymėjimas ir galimybių pasas – tas pats?

ES skaitmeninis COVID pažymėjimas Lietuvoje atstoja galimybių pasą, tačiau jis neatstoja ES pažymėjimo. Galimybių pasas tiesiog skirtas laisviau naudotis paslaugomis šalies viduje, o ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas – keliauti į kitas šalis. Mūsiškis galimybių pasas kitose valstybėse nieko nereikš.

SAM vardina ir kai kuriuos skirtumus:

Galimybių pasas įsigalioja praėjus:
• 4 savaitėms po pirmosios „Vaxzevria“ vakcinos dozės;
• vienai savaitei po antros „Comirnaty“ ir „Moderna“ vakcinos dozės;
• dviem savaitėms po „Janssen“ vakcinos dozės suleidimo.
ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas įsigalioja praėjus dviem savaitėms po pilnos vakcinacijos „Comirnaty“, „Moderna“, „Vaxzevria“ arba „Janssen“ vakcina.
Galimybių pase persirgimas COVID-19 liga užfiksuojamas po teigiamo PGR tyrimo ar greitojo antigeno testo rezultatų. ES Skaitmeniniame COVID pažymėjime persirgimas COVID-19 liga užfiksuojamas tik po teigiamo PGR tyrimo rezultato.
Galimybių pasą reikia atnaujinti kas 7 dienas, kadangi paso galiojimas nustatytas pačiame dokumente. ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo atnaujinti nereikia, jo galiojimas bus tikrinamas verifikavimo programėlėje.

Ar pažymėjimą reikia atsinaujinti, kaip ir galimybių pasą?

Atsinaujinti reikia tada, jeigu jį parsisiuntėte dar iki birželio 22 d. (buvo atlikti techniniai pakeitimai) ir tais atvejais, kai keičiasi faktinė informacija. Pavyzdžiui, jeigu buvo gauta antra vakcinos dozė arba užfiksuotas naujas susirgimo COVID-19 liga atvejis. Žinoma, ir dėl PGR tyrimo.

Ar galiu gauti pažymėjimą, jeigu esu paskiepytas užsienyje?

Jeigu esate paskiepytas ES šalyje, tuomet tiesiog pasiimkite jį pagal tos šalies skelbiamas instrukcijas, kadangi jūsų skiepijimo informacija yra tos valstybės informacinėje sistemoje.

Jeigu esate paskiepytas ne ES, tuomet laukia daug vargo. Šiuo metu nėra galimybės duomenis apie skiepijimą suvesti į e.sveikatą. Kaip 15min rašė, tuo įsitikino JAV paskiepytas lietuvis krovininių oro linijų pilotas. Ironiška – jis į Lietuvą gabena mums taip reikalingas vakcinas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikina, kad po kurio laiko tokia galimybė atsiras. Kada – neaišku.

Ar jis galioja tik ES?

Pažymėjimas gali būti naudojamas visose ES valstybėse narėse, taip pat Islandijoje, Lichtenšteine ir Norvegijoje. Vyksta darbas siekiant, kad jį būtų galima naudoti ir Šveicarijoje.

Ar galiu juo naudotis, jeigu turiu tik vieną dozę?

Lietuvoje ES skaitmeninis COVID pažymėjimas išduodamas ir gavus tik vieną skiepo dozę, nors reikia dviejų. Tačiau vykstant į kitas šalis tikriausiai to nepakaks – absoliuti dauguma reikalauja pilnos vakcinacijos.

Išimtis – jeigu esate persirgęs COVID-19. Ir dėl to jums pasiūlyta tik viena dviejų dozių vakcinos dozė. Tokiu atveju skiepijimo pažymėjime turėtų būti nurodyta, kad paskiepijus viena doze skiepijimo kursas baigtas.

Kur rasti daugiau informacijos?

Į daugybę klausimų atsakymus rasite specialiame SAM polapyje: sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/informacija-visuomenei/es-skaitmeninis-covid-pazymejimas

Taip pat ir Europos komisijos puslapyje: ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/lt/QANDA_21_2781

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius