-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl geriau niekada nemiegoti lėktuvui kylant ar leidžiantis

Jeigu skrendate ankstų rytą ar vakarą, labai gundo vos įsėdus į lėktuvą užmerkti akis ir pagaliau nusnausti posmą kitą. Tačiau taip daryti nereikėtų ne tik dėl aviacijos saugumo reikalavimų, bet ir dėl ilgalaikės žalos savo sveikatai.
Mergina lėktuve
Mergina lėktuve / 123rf.com nuotr.

Kad lėktuvui kylant ar leidžiantis skrydžio palydovai paprašo nusiimti ausines, nesinaudoti elektronikos prietaisais – ne jų užgaida. Daugiausiai nelaimių įvyksta orlaiviui kylant arba leidžiantis, todėl ypač svarbu, kad visi keleiviai būtų dėmesingi, o reikalui esant sugebėtų greitai reaguoti į situaciją ir evakuotis.

Tačiau bemat neužmigti svarbu ne tik dėl to. Kaip rašo „MedlinePlus“, taip darant atsiranda rizika pakenkti savo sveikatai, įskaitant ir neatitaisomą žalą ausims.

To priežastis – staigus oro slėgio kitimas lėktuve šiam kylant ant leidžiantis. Britų farmacijos specialistė Angela Chalmers aiškina, kad „greitas aukščio pokytis daro įtaką oro spaudimui ausyse. Tai sukuria vakuumą Eustachijaus vamzdeliuose, ir dėl to atrodo, kad ausys užsikimšo.“

Kai taip nutinka, yra svarbu stengtis, kad Eustachijaus vamzdeliai atsipalaiduotų, atsivertų ir atsikimštų. Jeigu užmiegate, jūsų kūnas nieko nedaro, kad sumažintų arba sunormalizuotų oro spaudimą ausyse. Ausys gali likti užsikimšusios, dėl ko gali prasidėti galvos svaigimas, ausų infekcijos, atsirasti ausų būgnelių pažeidimų, o išskirtiniais atvejais – kraujavimas iš nosies ir net klausos netekimas.

Mažiausia, ką galite padaryti – tai dažnai nuryti (gerti vandenį, čiulpti ledinuką, kramtyti gumą) ir žiovauti. Daugiau patarimų galite rasti čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius