-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl skrydis lėktuvu į vakarus užtrunka ilgiau nei į rytus?

Ar kada susimąstėte, kodėl skrydis į vakarus užtrunka ilgiau nei į rytus? Pavyzdžiui, lėktuvas, skrendantis iš Paryžiaus į Niujorką, paprastai užtrunka apie 8 valandas, o grįžtant atgal jam pakanka maždaug 45 minutėmis trumpesnio laiko.
Skrydis
Skrydis / 123rf.com
Temos: 2 Lėktuvas Turizmas

Kelionė į vakarus būna ilgesnė dėl su Žemės sukimusi susijusio reiškinio. Greitesnę atgalinę kelionę į rytų pusę lemia didelės oro srovės, dar vadinamos atmosferos siauryme (angl. jet stream).

Atmosferos siaurymė – tai banguojančios formos oro srovės, greitai judančios atmosferoje maždaug 11 km aukštyje, dažniausiai iš vakarų į rytus abiejuose pusrutuliuose. Anot MIT tarptautinio oro transporto centro profesoriaus R.Johno Hansmano, greitis šiose oro srovėse gali būti labai didelis ir siekti apie 240 km/val.

Pasak specialisto, tokią greitesnę lėktuvo kelionę galima būtų palyginti su situacija, kai plaukdami kanoja patenkame į pagrindinę srovę ir upė mums padeda greičiau plaukti.

Anot R.J.Hansmano, oro bendrovės ieško galimybių, kaip pasinaudoti šiomis srovėmis – kasdien lėktuvų skrydžiai virš Atlanto vandenyno yra valdomi taip, kad būtų galima išnaudoti atmosferos siaurymės suteikiamą greičio pranašumą.

VIDEO: Here's why west-bound flights always take significantly longer
VIDEO: Why Isn't It Faster To Fly West?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius