-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur keliauti 2016-aisiais: Vaidas Mikaitis siūlo rinktis tai, ko norisi šiuo metu

Pasakojimais apie nuotykių pilnas keliones po buvusias Sovietų Sąjungos valstybes, uždarąją Šiaurės Korėją, Karaliaučiaus kraštą gerbėjų klubą spėjęs užsiauginti keliautojas Vaidas Mikaitis pateikia savo rekomendacijas, kur keliauti kitąmet.
Šviečiantys fontanai Ašchabade, Turkmėnistane
Šviečiantys fontanai Ašchabade, Turkmėnistane / 123rf.com nuotr.

Man kelionėse svarbiausia ne bažnyčios, pilys ar pirkiniai, o patirtis, nuotykiai ir galimybė pažinti vietinių gyvenimo būdą. Tam nebūtinai rinktis vieną kryptį, galima tiesiog keliauti ten, kur veda to meto nuotaika ar emocinė būklė.

Vaido Mikaičio nuotr./Ošo pramogų parke
Vaido Mikaičio nuotr./Ošo miesto Kirgizijoje „pramogų parke“

Todėl mano kitų metų „TOP 5“ yra skirtingos vietos – jų sąsajos viena su kita gali būti nebent atsitiktinės. Tarp jų yra vietų, kur jau esu buvęs. Taip pat tokių, kur seniai noriu apsilankyti, tačiau dar nepavyko. 

123rf.com nuotr./Kuba
123rf.com nuotr./Kuba

Kuba

Penkiasdešimties metų senumo amerikietiški limuzinai, sovietiniai žiguliai, cigarai, ispaniška kolonijinė architektūra, šokiai, nuostabaus grožio gamta daro Kubą neįtikėtinos egzotikos šalimi.

Tuščios parduotuvės, skirtingi pinigai vietiniams ir užsieniečiams, skurdas, apleisti pastatai nukelia atgal į socializmą. Tai – sustojusio laiko šalis, į kurią nuvykus nusikeliama į praeitį. Nuolat atidėliojau kelionę į šią Karibų salą, nes galvojau, kad taip bus visada.

Tačiau staiga viskas ėmė keistis. Šalį atrado amerikiečiai. Kubai tai reiškia investicijas ir progresą. O tokiems kaip aš – galimą praradimą.

Dabar kiekvienos dienos delsimas nuvykti į Kubą reiškia vis didėjančią prarastą galimybę išvysti senąją Kubą. Nenuvykę ten prieš penkerius metus, jau prarado dalelę Kubos unikalumo. Kol kas tai – tik dalelė.

Bet, jei vyksite į Kubą dar po penkerių metų, tokios šalies, kokia ji vis dar yra dabar, jau nebe išvysite niekada. Tad delsti negalima.

123rf.com nuotr./Niujorko centriniame parke čiuožinėti galima net rudenį
123rf.com nuotr./Niujorko centriniame parke čiuožinėti galima net rudenį

Niujorkas

„It is New York City, man“. Ši frazė yra universali, paaiškinanti apie Niujorką viską: šiukšles gatvėse, automobilių spūstis, požeminį miesto gyvenimą, nusikalstamumą, prabangą, skurdą, išsipildžiusias ir sudužusias gyventojų ir norinčių gyventi jame žmonių svajones. Niujorke viskas įmanoma. Tai –pasaulio sostinė.

Jis net nėra amerikiečių miestas, jis yra viso pasaulio gyventojų miestas. Sakoma, kad Niujorko kalba yra anglų su akcentu. Mieste turbūt gyvena viso pasaulio tautų atstovai. 

Niujorkas nėra amerikiečių miestas, jis yra viso pasaulio gyventojų miestas.

Man Niujorkas yra ir energetinis vampyras, ir narkotikas kartu. Lankiausi jame daugybę kartų ir niekada nebuvo taip, kad nenorėčiau grįžti.

Visą dieną praleidęs mieste siaubingai pavargsti ir grįžęs jautiesi, tarsi iškasęs kanalą.

Tačiau pailsėjus, vėl norisi į Niujorką. Jis iš tavęs išsiurbs visą energiją, bet mainais pasiūlys milžiniškas galimybes ir atsivers gražiausiomis spalvomis.

Kelioniuakademija.lt nuotr./Grafitis Tel Avive
Kelioniuakademija.lt nuotr./Grafitis Tel Avive

Izraelis

Stebėtina, kaip tokioje mažoje valstybėje yra tiek daug ką nuveikti ir pamatyti. Man apskritai atrodo stebuklas, kad ši valstybė gali ne tik klestėti, bet išgyventi, nes yra apsupta priešiškai nusiteikusių kaimynų.

Žydams reikėjo milžiniškų pastangų ir vienybės sukurti klestinčią šalį Artimuosiuose Rytuose. Ir tai išėjo visai neprastai. Mažoje teritorijoje idealiai dera modernumas ir senovė.

Izraelis
Izraelis

TAIP PAT SKAITYKITE: Kitoks Tel Avivas: ką šventojoje Izraelio žemėje gali nuveikti hipsteris?

Čia kosmopolitiškas Tel Avivas, šventasis Jeruzalės miestas, arabiškasis Vakarų Krantas, gyvybės savyje neturinti Negyvoji jūra ir daug kitų – tiek modernumu, tiek tūkstančių metų istorija ir religija alsuojančių – dalykų. Vien ko vertas faktas, kad šią mažą šalį skalauja net trys jūros!

Čia galime ryte praeiti kryžiaus kelius, dieną praleisti Viduržemio ar Negyvosios jūros paplūdimiuose, o vakare jau mėgautis naktiniu Tel Avivo gyvenimu. Čia viskas šalia. Man patinka nuvykti į arabiškuosius miestus Vakarų Krante ir mėgautis arabiška aplinka. Kaskart nuvykus į Izraelį galima pamatyti kažką naujo ir nepatirto.

123rf.com nuotr./Kravice krioklys Bosnijoje ir Hercegovinoje
123rf.com nuotr./Kravice krioklys Bosnijoje ir Hercegovinoje

Bosnija ir Hercegovina

Tai buvusios Jugoslavijos dalis Balkanuose, kurios 90 proc. sudaro kalnai. Ši viena skurdžiausių ir labai etniškai susiskaldžiusių valstybių Europoje keliautoją gali maloniai nustebinti.

Sostinė Sarajevas yra kosmopolitiškas, modernus ir gyvas miestas. Daug draugiško ir bendrauti norinčio jaunimo gatvėse, aktyvus naktinis gyvenimas, turistų neišlepinti pardavėjai, draugiški gyventojai, nuostabi šalies gamta ir kol kas vienos mažiausių kainų Europoje.

Šalis siūlo ir gamtos pramogas – tokias kaip kopimas kalnuose, raftingas (plaukimas srauniomis kalnų upėmis). 

Bosnija ir Hercegovina turistų neatrasta valstybė Europos pietuose, ir tai, bent jau mano akimis, yra vienas didžiausių jos privalumų. Siūlau ten keliauti dabar, kol europiečiai jos vengia, kažko bijo ir nepripratina vietinių prie svečių. Bijoti tikrai nėra ko, tai – saugi šalis.

Aplankyti šią valstybę turiu ir dėl asmeninių priežasčių. Ji yra vienintelė mano nelankyta valstybė Europoje. Nuvykti į ją yra principo reikalas, kurį galbūt pavyks įgyvendinti ateinančiais metais.

Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Ašchabadas
Dainiaus Radzevičiaus nuotr./Turkmėnistano sostinė Ašchabadas pasižymi išskirtine architektūra

Turkmėnistanas

Turkmėnistanas arba Turkmėnija yra viena keisčiausių ir uždariausių valstybių pasaulyje. Jau vien tai skatina smalsumą ir norą pamatyti, kokie ten stebuklai slepiami. Deja, nuvykti į Turkmėnistaną sudėtinga. Vizos yra brangios ir sunkiai išduodamos. Na, bet sunku nereiškia neįmanoma.

TAIP PAT SKAITYKITE: Du kartus Turkmėnistane lankęsis Dainius Radzevičius: „Ši šalis – tikra egzotika“

Šalyje beveik nėra privataus kapitalo, viskas valdoma valstybės ir vyrauja asmenybės kultas. Buvęs prezidentas Saparmuradas Nijazovas čia yra dievas.

Dabartinis prezidentas kuklesnis. Jis nenori, kad jo paminklai būtų statomi šalyje, tačiau, jei jau gyventojai to trokšta, jis nuolankiai paklūsta.

Jo auksiniai paminklai stovi idealiai švariai sutvarkytoje sostinėje Ašchabade. Netgi mėnesiai, jau nekalbant apie vietoves, vadinami prezidento vardais.

Dabartinis prezidentas kuklesnis. Jis nenori, kad jo paminklai būtų statomi šalyje, tačiau, jei jau gyventojai to trokšta, jis nuolankiai paklūsta.

Sako, kad reti turistai yra sekami, jie turi elgtis ypatingai atsargiai. Vienas iš keistesnių draudimų – rūkyti viešoje vietoje.

VIDEO: Bankomatų reklama, transliuojama per nacionalinę Turkmėnistano televiziją

Šalis patiks ir gamtos mėgėjams. Net 80 proc. Turkmėnistano teritorijos sudaro Karakumų dykuma.

Uždara valstybė yra beprotiškai turtinga gamtinėmis dujomis – jos net specialiai uždegamos, kad neterštų oro. Nenuostabu, kad šaligatviai yra auksu kloti. Juk ir jums būtų įdomu tokiais pavaikščioti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius