-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

No-tech turizmas: turizmo niša ar priklausomybės gydymas?

Kiek laiko galėtumėt praleisti be mobiliojo telefono ir interneto? Atsakymas į šį kontrolinį klausimą gali atskleisti jūsų priklausomybės nuo mobiliųjų įrenginių ar virtualaus gyvenimo internete lygmenį. Juk iš tiesų mes ir prabundame, ir užmiegame aktyviai dalyvaudami socialinių tinklų gyvenime bei tikrindami įvairias naujienas. Mūsų įpročiai nesikeičia ir per atostogas, kas, neleidžia mums kokybiškai pailsėti.
Poilsis
Poilsis / 123RF.com nuotr.

Atostogų metu dažnai pasikeičia tik vieta, iš kurios rašome trumpąsias žinutes ir naršome socialiniuose tinkluose, dalindamiesi nuotraukomis, norėdami pasididžiuoti ir užsidėti pliusiuką, kad kažkur buvome. O poilsis? Jam dažniausiai nelieka laiko, nes reikia užfiksuoti kuo daugiau vaizdų, kad galėtumėm priblokšti visus socialinių tinklų draugus.

Anot KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto docentės dr. Rimantės Hopenienės, atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad X ir Y kartų žmonės teigia pavargstantys nuo to, kad keliaudami turi padaryti daug nuotraukų, kad galėtų jomis pasidalinti socialiniuose tinkluose tinkluose.

Asmeninio arch. nuotr./Dr. Rimantė Hopenienė
Asmeninio arch. nuotr./Dr. Rimantė Hopenienė

„Naršymas internete pripažįstamas kaip vienas iš žalingų įpročių. Užsienio šalyse atlikta nemažai tyrimų, kurie parodė, kad žmonės su telefonu tiek atsigula, tiek atsikelia. Mobiliųjų įrenginių naudotojai nepalieka savo įrenginio „vieno“ net 6 minutėms ir tikrina jį daugiau nei 150 kartų per dieną. Mėlynieji ekranai neleidžia mums pailsėti naktį, sukelia nemigą. Mūsų vaikai tampa visiškai apatiški, vangūs, nebemoka bendrauti. Išauga narcisizmas ir depresija, nes soc. tinkluose matydami, kaip kiti geriau gyvena ar linksminasi, mes tampame nelaimingesni“,- priklausomybės nuo mobiliųjų įrenginių bėdas vardijo pašnekovė, pateikdama iškalbingus skaičius - 2017 m. Amerikoje atlikti tyrimai atskleidė, kad žmonės prie mobiliųjų telefonų per dieną praleido apie 3-4 valandas, per dieną vidutiniškai išsiuntė apie 20-30 žinučių, telefonu per dieną atsiliepė mažiausiai 22 kartus.

Trūkumus pavertė privalumais

Pasaulyje vis didėjant priklausomybei nuo mobiliųjų įrenginių, kaip nišinė alternatyvaus turizmo forma atsirado no-tech turizmas, skatinantis atsisakyti mobiliųjų įrenginių bent atostogų metu. Tai gana nauja nišinio turizmo forma, susijusi su asmenine sveikata ir skaitmenine detoksikacija, kai atsijungiama nuo mobiliųjų įrenginių, e-pašto srauto, socialinių tinklų. Turistai keliauja į vietas, kuriose nėra interneto ar ribotos galimybės mobiliajam ryšiui, kur jie gali būti „atsijungę“ nuo technologijų, darbo ir kasdieninio gyvenimo. Ši nišinė turizmo forma pasaulyje vadinama įvairiai (angl. „digital detox“, „unplugged“), tačiau jos esmė ta pati - pailsėti ar net atsikratyti prisirišimo prie technologijų bei atrasti naujų bendravimo būdų.

Šiuolaikiniame pasaulyje turime daug būdų komunikuoti, bet turime vis mažiau ką pasakyti. Pico Iyer

Kalbėti apie tai pradėta prieš šešerius metus. 2011 m. „The New York Times” publikuotame straipsnyje „The Joy of Quiet“ rašytojas Pico Iyer konstatavo, kad šiuolaikiniame pasaulyje turime daug būdų komunikuoti, bet turime vis mažiau ką pasakyti. Jo teigimu, norėdami tapti laimingesniais, turėtume pradėti gydytis nuo priklausomybės mobiliesiems įrenginiams ir viena iš turizmo krypčių gali būti kurortai – juodosios skylės (angl. „black-hole resorts“), kuriose atostogas galėtume praleisti be technologijų.

Kaip pastebi R.Hopenienė, šia idėja netruko pasinaudoti genialūs turizmo paslaugų atstovai Škotijoje, vietas, kuriose nėra interneto ryšio ir neveikia mobilusis ryšys, pradėję siūlyti kaip „black-hole resorts“, kuriose galima gauti skaitmeninę detoksikaciją – tiesiog atsijungti, mėgautis gamta, ilsėtis nuo gyvenimo rutinos.

123RF.com nuotr./Poilsis
123RF.com nuotr./Poilsis

Kaip atrodo no-tech turistų atostogos?

No-tech turizmo siūlomos skaitmeninės detoksikacijos programos, anot pašnekovės, vyksta priklausomai nuo žmonių poreikių ir to, kiek jie pasiruošę atsijungti nuo virtualaus pasaulio ir dalyvauti realiame.

„Tai gali būti tylos ar sveikatingumo stovyklos prototipas, kurioje susirenka

Skaitmeninės detoksikacijos programos suteikia laisvę nuo įrenginių ir virtualaus gyvenimo, skatina užmegzti ir vystyti socialinius ryšius, pažinti save, pajausti gamtą bei aplinką ne per telefono ekraną.

žmonės, norintys pažinti gyvenimą ir pasaulį kitaip, be įrenginių ir ne socialiniame tinkle. Ir gali būti savaitės skaitmeninės detoksikacijos programa, kur žmonės atvažiavę tiesiog atsisako visų įrenginių ir prasideda jų kitoks vienas kito pažinimas su aktyvia tam tikra veikla. Taigi wi-fi ir televizoriaus nebuvimas viešbutyje gali tapti skaitmeninės detoksikacijos programos pradžia. Kita vertus, užsienio šalyse kai kurie restoranai ar kavinės užrašo prie įėjimo, kad jų patalpose nėra wi-fi, taip skatindami bendrauti ir mėgautis maistu“,- šypsodamasi sako turizmo marketingo specialistė, sausio 26 d. parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančioje parodoje „Advetur“ skaitysianti paskaitą „Skaitmeninės detoksikacijos turizmas: kelionė be wi-fi, Facebook ir Instagram‘o“.

Skaitmeninės detoksikacijos programos, anot pašnekovės, suteikia laisvę nuo įrenginių ir virtualaus gyvenimo, skatina užmegzti ir vystyti socialinius ryšius, pažinti save, pajausti gamtą bei aplinką ne per telefono ekraną.

Skaitmeninės detoksikacijos atostogos gali prasidėti nuo to, kad atvykę į viešbutį Jūs tiesiog paliekate savo įrenginius viešbučio seife ir kelias dienas jais nesinaudojate keliaudami po apylinkes. Tai gali būti viešbutis ramioje gamtos apsuptoje vietoje ir skaitmeninės detoksikacijos kaina gali svyruoti nuo kelių šimtų svarų ar eurų už savaitgalio poilsį ar 3000 eurų už savaitę Norintiems pailsėti nuo technologijų yra parengtas žemėlapis, kuriame galima rasti apgyvendinimo įstaigas ar vietoves, kuriose vykdomos skaitmeninės detoksikacijos programos.. Pavyzdžiui, Škotijoje, Velse yra siūlomi „atsijungimo savaitgaliai“, kurių metu vyksta įvairūs užsiėmimai, susirenka žmonių grupės, kurioms vedami savęs pažinimo seminarai, mokomasi bendrauti su aplinkiniais. Tokio paketo kaina savaitgaliui, į kurį įeina dvi naktys, savaitgaliui kainuoja du šimtus svarų.

Maldyvuose yra „luxury detox“ programos, kurios dviem naktims kainuoja maždaug 1480 dolerių. Filipinuose kaimo turizmo sodyboje-fermoje 6 naktys kainuoja 2048 svarus. Žmogus gali rinktis priklausomai nuo to, kokie yra jo poreikiai komfortui ir, žinoma, pajamos.

123RF.com nuotr./Poilsis
123RF.com nuotr./Poilsis

Ar galima išmatuoti tokių programų poveikį?

R.Hopenienės teigimu, pirmieji atsiliepimai apie detoksikacines programas pasirodė 2013 m. Maroko dykumoje vykstančios skaitmeninės detoksikacijos programos dalyvius stebėję neuromokslininkai nustatė, kad pasikeitė dalyvių laikysena, atsirado didesnis draugiškumas, baigiantis programai žmonės pradėjo keistis idėjomis ir pomėgiais, daugiau apie save pasakoti, pagerėjo tiriamųjų atmintis.

Laisvas nuo įrengimų žmogus pradeda labiau gilintis į savo gyvenimą ir pojūčius, siekia atsakyti į svarbius gyvenimo klausimus karjeros, santykių prasme.

„Be to, visi Maroke dalyvavę programoje dalyviai pažymėjo, kad jų miegas tapo kokybiškesnis, pailsėti jiems reikia mažiau laiko ir jie atsikelia budrūs. Mokslininkai tai susiejo su tuo, kad atsiguldami ir nustatydami žadintuvą ar pabaigdami naršyti socialiniuose tinkluose, prieš miegą dar pasižiūrime į mėlynąjį ekraną. Ta mėlyna šviesa slopina melatoniną organizme ir tai suteikia mums budrumo, todėl mes prasčiau miegame“,- nuolatinio telefono tikrinimo ir nemigos sąsajas atskleidė pašnekovė.

Dar viena skaitmeninės detoksikacijos programos teigiama tendencija ta, kad žmonės pradeda galvoti apie savo gyvenimo pokyčius: daugiau sportuoti, pakeisti darbą. „Laisvas nuo įrengimų žmogus pradeda labiau gilintis į savo gyvenimą ir pojūčius, siekia atsakyti į svarbius gyvenimo klausimus karjeros, santykių prasme“,- argumentavo R.Hopenienė.

123RF.com nuotr./Skaitmeninė detoksikacija
123RF.com nuotr./Skaitmeninė detoksikacija

Ar no-tech turizmas ras vietą Lietuvoje?

Visame pasaulyje populiarėjantis no-tech turizmas Lietuvoje kol kas vis dar nepraktikuojamas. Galima būtų pajuokauti, kad tikriausiai dėl to, kad vietų, kur nėra interneto ar mobiliojo ryšio, mūsų šalyje veikiausiai nėra. Tačiau pašnekovė įsitikinusi, kad poreikis poilsiui be technologijų tikrai būtų ir sulauktų populiarumo.

„Jei kaimo turizmo sodybos ar viešbučiai, esantys gražios gamtos prieglobstyje pasiūlytų atvykstantiems skaitmeninės detoksikacijos programą, tai yra tiesiog palikti telefonus ir planšetės viešbučio ar sodybos seife, tai būtų pirmas žingsnis į no-tech turizmo nišą. Jeigu mes teisingai paskleisime žinią ir pasiūlysime naują savęs pažinimo patirtį, tai gali tapti netgi nauja banga. Turizmas yra patirties produktas, todėl atostogų metu mes norime išbandyti ką nors naujo, nekasdieniško“,- konstatavo marketingo specialistė.

Kai atsisakome kažkokio blogojo įpročio, pradedate ieškoti kitokios aktyvios veiklos, kuo būtų galima tai pakeisti.

„Jeigu vasarą pateksite į kaimo turizmo sodybą, kur nėra interneto, tai atsiras daugiau laiko sugalvoti naujų užsiėmimų: su vaikais galima skaityti knygas, sugalvoti įvairių fizinių ar protinių žaidimų. Kai atsisakome kažkokio blogojo įpročio, pradedate ieškoti kitokios aktyvios veiklos, kuo būtų galima tai pakeisti“,- įsitikinusi R.Hopenienė.

Paklausta, ar no-tech turizmas gali tapti naująja mada, specialistė nelinkusi teigti, kad tai taps mada. „Nišinis turizmas yra dažniausiai įdomus mažoms grupėms žmonių, norinčių išbandyti ką nors nauja. Bet jei remsimės pasaulio tendencijomis, tai kuriamos stovyklos vaikams, kuriems reikia sumažinti potraukį mobiliems įrenginiams, užsienio kelionių agentūros siūlo įvairius skaitmeninės detoksikacijos turizmo paketus, tai galima teigti, kad esant paklausai bus ir pasiūla. Be to, užsienio mados dažnai pavėluotai pasiekia Lietuvą. Juk ir į sveikatingumo stovyklas Lietuvoje tampa įdomu nuvažiuoti, o laikui bėgant tai gali virsti geru įpročiu. Sveikos gyvensenos tendencijų poveikio skatinami žmonės gali tai paversti mada, o turizmo paslaugų teikėjai savo įstaigos konkurenciniu pranašumu.“

Jeigu jau pasiilgote atostogų ir ieškote naujų įspūdžių, aplankykite turizmo ir laisvalaikio parodą „Adventur“, kuri parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks jau šį savaitgalį, sausio 26-28 dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius