-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pilotas paaiškino, ar verta nerimauti dėl saugumo skrendant senu lėktuvu

Skrydis lėktuvu nemažai daliai žmonių yra tikras košmaras. Vien buvimas ore kai kuriems kelia baimę, o kai paaiškėja, kad teks skristi senesniu lėktuvu, gali kilti net panika. Vis dėlto pilotas Patrickas Smithas ramina, kad nerimauti nereikėtų.
A Delta Airlines McDonnell Douglas MD-88 takes off Tuesday afternoon April 22, 2008, from Tampa International Airport in Tampa, Fla. Delta Air Lines Inc., the nation's third-largest carrier, said Wednesday its loss widened in the first quarter to a whopping $6.39 billion because of soaring fuel pric
„Delta Air Lines“ lėktuvas / Chris O'Meara/AP / Postimees.ee uudised

„Nerimauju, kai turiu skristi senu lėktuvu“, – tokias mintis prieš skrydį ar jau po jo neretai išsako žmonės. Ilgametę patirtį turintis pilotas P.Smithas nusprendė atsakyti į daugumai kylantį klausimą, ar tikrai tokiam nuogąstavimui yra pagrindo, rašoma gazeta.pl.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aviacija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aviacija

Vis dėlto, piloto teigimu, žiūrint statistiškai, ryšys tarp orlaivio senumo ir saugumo yra visiškai nereikšmingas.

„Komerciniai lėktuvai gaminami taip, kad tarnautų beveik iki pasaulio pabaigos – tai yra viena iš priežasčių, kodėl jie tokie brangūs. Lėktuvai dažnai eksploatuojami 30 ar daugiau metų“, – sako P.Smithas.

Pilotas priduria, kad, natūralu, jog senesniems lėktuvams reikia daugiau techninės priežiūros, o atliekant patikras, orlaivio vertinimo kriterijai yra daug griežtesni. Atsižvelgiama į tokius veiksnius, kaip lėktuvo amžius, skraidytų valandų skaičius, pakilimai ir nusileidimai.

Seniausi lėktuvai priklauso Amerikos oro linijų bendrovėms. Europos, Azijos ir Artimųjų Rytų vežėjų lėktuvų parkai yra vieni naujausių. Pilotas atskleidžia, kad iš 50 didžiausių vežėjų šiuo metu seniausią lėktuvų parką turi „Delta Air Lines“.

Kada lėktuvas išleidžiamas į pensiją? P.Smithas pripažįsta, kad terminas dviprasmiškas.

„Lėktuvai parduodami, nuperkami ar padedami į lentyną ne todėl, jog paseno ir pradėjo byrėti, o todėl, kad jų eksploatacija tapo neekonomiška“, – aiškina jis ir priduria, kad tai nebūtinai turi būti siejama su jų pagaminimo data.

Pilotas pabrėžia, kad lėktuvai turi tenkinti konkrečių rinkų poreikius. Anot jo, yra plonytė riba tarp to, kada lėktuvas dar uždirba pinigus, ir to, kada jis pradeda generuoti nuostolius. Nepatenkinami rezultatai lemia greitą lėktuvo atsisakymą ir jo pardavimą.

„Su kitu vežėju, kurio išlaidos, maršrutai ir poreikiai skiriasi, jis vėl gali būti pelningas“, – sako P.Smithas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius