-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eduardas leidosi į gyvenimo kelionę po JAV: du mėnesius nakvos automobilyje

Itin keliones mėgstantis Eduardas Survilas Ameriką ilgą laiką įsivaizdavo kaip nepasiekiamą vietą. Vis dėlto prieš kelerius metus netikėtai susipažinęs su amerikiečiu, šią vasarą jis kartu su juo leidosi į du mėnesius truksiančią kelionę. Eduardas su draugu JAV naršo automobiliu, kuriame ir nakvoja, o pamatyti kaip įmanoma daugiau jiems padeda dar prieš išvykstant kruopščiai parengtas planas. „Mums nieko netrūksta, reikia tik kūrybos“, – sako E.Survilas.
Eduardas Survilas
Eduardas Survilas / Asmeninio albumo nuotr.

Išvyko į dviejų mėnesių kelionę po JAV

Lietuvoje Eduardas mokykloje dirba su vaikais, veda atletikos būrelį, pats yra vidutinių nuotolių bėgikas, o laisvalaikiu organizuoja keliones kitiems ir keliauja pats. Būtent išvykos svetur kartu su sportu užima kone svarbiausią dalį vaikino gyvenime.

„Net kelionių metu aš kasdien sportuoju. Viskas tikrai suderinama“, – tikina E.Survilas.

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Eduardas neslepia visada mėgęs keliauti kuo pigiau – dar neturėdamas vairuotojo teisių, jis autostopu apvažiavo visą Europą.

„Rugpjūtis man yra laisvesnis mėnuo, kai galiu mažiau galvoti apie sportą ir daugiau keliauti, – sako E.Survilas. – Prisimenu pirmą kelionę į JAV, kai man suėjo 18 metų. Tą kartą keliavome automobiliu su draugu iš Floridos iki Kalifornijos apsistodami nakvynei moteliuose.“

Šią vasarą kelias Eduardą dar kartą atvedė į JAV. Kaip jis sako, tai yra paties pasidovanota 21-ojo gimtadienio dovana.

„Prieš 5-erius metus leidau laiką su pusbroliu Vilniuje, kai prie mūsų priėjo amerikietis ir paklausė kelio. Pradėjome bendrauti, susirašinėjome, su laiku ėmėme planuoti keliones. Buvau porą kartų pas jį atvykęs į Floridą, o galiausiai pribrendo idėja keliauti po JAV, – prisimena E.Survilas. – Kai buvau jaunas, Amerika atrodė nepasiekiama, o dabar po ilgo planavimo esu čia.“

Kai buvau jaunas, Amerika atrodė nepasiekiama, o dabar po ilgo planavimo esu čia

Liepos 1 dieną pradėjęs savo kelionę po JAV, Eduardas ją su draugu naršo automobiliu. Tiesa, dėl pandemijos apribojimų jam kelionę teko pradėti kiek anksčiau.

„Ameriką šiuo metu pasiekti nelengva, nes tenka dvi savaites praleisti valstybėje, kuri nėra Šengeno zonoje. Tad teko pabuvoti Turkijoje, kur taip pat nemažai keliavau“, – pasakoja E.Survilas.

Eduardas automobiliu ne tik keliauja, bet ir jame nakvoja. Būtent dėl šios priežasties, anot jo, tokią kelionę po JAV sau galėtų leisti kone kiekvienas, kadangi neapsistojant viešbučiuose, galima sutaupyti net apie 5 tūkst. eurų.

„Neskaičiuojant skrydžio bilietų, dviejų mėnesių kelionė man kainuos apie 1,5 tūkst. eurų. Į šią kainą įeina degalai, maistas, patekimas į nacionalinius parkus. Kadangi keliaujame su „Toyota Prius“, degalų sąnaudos yra itin mažos. Maistą perkame nebrangiose parduotuvėse, o vėliau patys gaminamės patiekalus – niekada nesilankome restoranuose, – vardina E.Survilas. – Išleidžiu beveik tiek, kiek Lietuvoje, tik gyvenu ne nuomotame bute, o automobilyje. Tam tikrai nereikia taupyti metų metus.“

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Nors žiūrint iš šalies nedidelis automobilis neatrodo kaip itin komfortiškas pasirinkimas kasdienei nakvynei, Eduardas sako, kad jame miegoti patogu. Vaikinas tikina, jog viduje vietos pakankamai ir yra gana erdvu.

„Automobilis atrodo mažas, bet iš tikrųjų toks nėra. Galbūt tik lubos žemokos, – teigia E.Survilas. – Man patinka, kad yra kondicionierius, kurį galima palikti įjungtą visai nakčiai dėl automatiškai pasikraunančios hibridinės baterijos. Nėra jokių iššūkių, kai būna karšta ar šalta.“

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Kadangi kelionė detaliai suplanuota ir einasi sklandžiai, Eduardas tvirtina nė nepasiilgstantis namie turėtų patogumų. Be to, šie pakankamai primena tai, ką jis turėjo Lietuvoje.

„Turime nedidelę virtuvėlę, lengvai randame dušą, tualetus. JAV su tuo nėra sunkumų, mums net nereikia eiti praustis ten, kur vilkikų vairuotojai, – sako E.Survilas. – Įsimintiniausia maudytis yra kriokliuose, nes Lietuvoje to nepatirsi, ežeruose. Kai kuriuose paplūdimiuose taip pat yra dušų. Mums nieko netrūksta, reikia tik kūrybos. Labai vertinu tai, kad kelionėje nėra monotonijos.“

Turi kruopščiai parengtą planą kiekvienai dienai

Prieš išsiruošdamas į kelionę, Eduardas su draugu pusantro mėnesio kūrė planą. Vaikinai kruopščiai suplanavo, kur ir kada turi atsidurti, be to, yra aiškiai susirašę visas koordinates.

„Į vietą, kur nakvosime, atvažiuojame apie 21 valandą, miegoti einame apie 22 valandą, o keliamės apie 6–7 ryto. Man tiek miego yra per akis, nejaučiu jokio nuovargio.

Ryte pirmiausia išvažiuojame iš vietos, kur nakvojome, nes miegame įvairiose aikštelėse, tad nenorime, kad kas nors užkluptų. Tuomet vykstame į degalinę, nueiname į tualetą, nusiprausiame. Bėgimas man labai svarbus, todėl randu vietą, kur galėčiau pasportuoti. Vėliau papusryčiaujame, o galiausiai leidžiamės į kelią“, – dienos eigą atskleidžia E.Survilas.

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Atskridęs į Majamį, kelionę Eduardas pradėjo Floridoje, iš kurios pirmas 14 dienų važiavo rytine pakrante į viršų ir stengėsi pamatyti kuo daugiau paplūdimių bei salelių. Pasiekę Meino valstiją, jiedu patraukė į vakarus, aplankė Niagaros krioklį, o vėliau keliaus link Vašingtono valstijos.

„Būna dienų, kai visą dieną esi kelyje, o kartais vien vaikštome, lankome objektus. Kasdien turime ką nors pamatyti, – sako E.Survilas. – Pasiekę Kaliforniją, ketiname pamažu grįžti atgal, tuomet porą dienų pailsėsiu Floridoje ir skrisiu į Lietuvą. Dar daug nacionalinių parkų ir grožio laukia priešaky.“

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Kone kasdien įspūdingas vietas aplankantis Eduardas neslepia, kad regimi objektai nemenkai sužavi. Vis dėlto didžiausią įspūdį jam paliko Niagaros krioklys, po kurio kituose nacionaliniuose parkuose matomi mažesni kriokliai nebesukelia tokios nuostabos.

„Yra nerealu pamatyti kalnus, ežerus, pasikalbėti su amišų bendruomene ir pamatyti, kaip jie gyvena. Mane tai pakerėjo, nes nebuvau anksčiau matęs, – teigia E.Survilas. – Galiu paminėti ir Niujorką, kuris galbūt neskamba ypatingai, nes daug kas gali jį pamatyti, bet man patiko.“

Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos
Asmeninio albumo nuotr./Eduardo Survilo kelionės akimirkos

Jau kiek daugiau nei mėnesį aktyviai keliaujantis Eduardas sako nuovargio kol kas nejaučiantis. Anot vaikino, pirmas dvi savaites jie leido sau daugiau atsipalaiduoti, o dabar ramius pasibuvimus paplūdimyje jau yra pamiršę.

„Kelionės pabaigoje taip pat esame pasilikę dienų, kai keliausime ne taip intensyviai, – teigia E.Survilas. – Vis dėlto mes darome nemažai sustojimų, todėl net nesijaučia, kai per dieną nuvažiuoji, pavyzdžiui, 500 km.“

Itin vertina kelionėje jaučiamą laisvę

Anot Eduardo, tokios kelionės metu sunkiausia yra rasti nakvynės vietą. Vis dėlto per mėnesį laiko jiems tik kartą pasitaikė, kai buvo pažadinti 6 valandą ryto, mat buvo sustoję verslo centro kieme, kur juos pamatė darbuotojas.

„Kad ir kiek suplanuotum, gali būti taip, kad internete matysi, jog yra įvažiavimas, o atvykęs rasi vartus. Mums taip dar nebuvo, bet niekada negali žinoti, – sako E.Survilas. – Mūsų siekis yra nepabusti ir visą naktį sklandžiai išmiegoti. Jei jausi miego trūkumą, kelionė nebus produktyvi.“

Kaip pasakoja Eduardas, kiekviena jų kelionės diena prilygsta nuotykiui. Be to, jis itin vertina laisvę, kurią jaučia taip keliaudamas.

„Jeigu noriu, galiu eiti išsimaudyti į ežerą, jei užsimanau pietauti tam tikroje vietoje, ten ir valgau, – džiaugiasi E.Survilas. – Visa tai, ką dabar darau, yra didelis nuotykis.“

Visa tai, ką dabar darau, yra didelis nuotykis

Tiems, kurie taip pat norėtų sekti Eduardo keliu ir leistis į nuotykį po JAV, vaikinas pirmiausia pataria turėti bent jau elementarų planą, kuriuo galėtų remtis ir taip sutaupyti nemažai laiko.

„Reikėtų turėti gerą automobilį, kuris nesugestų viduryje kelio ir būtų patogus miegojimui. Jei mūsų mašina patogi, manau, nesunku šią sąlygą įgyvendinti, – juokiasi E.Survilas. – Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad JAV tam tikri nacionaliniai parkai įleidžia ribotą skaičių žmonių, tad reikia pranešti tikslią datą, kada atvyksi. Ten yra kaip loterija, vietos dingsta labai greitai.“

Eduardas jau mėnesį laiko yra Amerikoje, o dar panašiai tiek pat jam liko. Vis dėlto jis pripažįsta, kad pamažu galvoje jau sukasi nauji planai.

„Norėčiau panašiai keliauti po Kanadą ir Aliaską. Tačiau tai kol kas yra ilgalaikėje perspektyvoje“, – sako E.Survilas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius