-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvio nuotykiai Abchazijoje (8): jie myli Rusiją, bet nori būti savarankiška valstybė

Mūsų ciklas apie Sakartvelą ir jo separatistines teritorijas priartėjo prie kulminacijos. Šiandien pasižiūrėsime, ką separatistinėje Abchazijoje vietiniai šneka apie kartvelus, rusus ir šiaip situaciją pasaulyje. Tiesą sakant, man tai buvo įdomiausias kelionės šioje šalyje epizodas.
Iš kairės: „Pravalturo“ direktorius Vytautas Mikaitis, Vaidas Mikaitis ir abchazas Zauras
Iš kairės: „Pravalturo“ direktorius Vytautas Mikaitis, Vaidas Mikaitis ir abchazas Zauras / Vaido Mikaičio nuotr.

Kas tokio atsitiko praeitą savaitę Sakartvele? Neseniai sužinojau labai nemalonų dalyką. Ukrainos žvalgybų teigimu, Sakartvelo vyriausybė leidžia Rusijai per savo šalį tranzitu iš trečiųjų šalių gabenti ginklus, kurie naudojami karui prieš Ukrainą.

Sako, kad prorusiškas Sakartvelo premjeras yra netgi nurodęs savo šalies specialiosioms tarnyboms nesikišti ir šių procesų nestabdyti. Jei tai tiesa, man trūksta žodžių.

Kita vertus, prisimenant kaip ilgai Sakartvelas nenorėjo prisijungti prie sankcijų Rusijai ir iki šiol nėra aišku, ar tikrai prisijungė, nebūčiau labai nustebęs, jei informacija apie ginklų tranzitą būtų teisinga. Tada galėtų pakvipti sankcijomis ir pačiam Sakartvelui.

Vaido Mikaičio nuotr. / Suchumis, Abchazija
Vaido Mikaičio nuotr. / Suchumis, Abchazija

Po tokių žinių norisi tą šalį vėl vadinti Gruzija. Tikiuosi, protingi žmonės išsiaiškins, kaip yra iš tikrųjų, ir imsis priemonių - tokių kaip, pavyzdžiui, Gruzijos priėmimo į Europos Sąjungą proceso užšaldymas.

Nemanau, kad mums Europos Sąjungoje reikia dar daugiau prorusiškų šalių. Ko tikrai gaila, tai paprastų gruzinų, kurie remia Ukrainą ir kaunasi už ją. Kita vertus, niekas jų nevertė rinkti prorusiškos valdžios, kuri tarnauja oligarchams, turintiems verslus Rusijoje. Panašu, kad toks Rusijos tikslas nuo pat pradžių ir buvo – atvesti į Gruzijos valdžią savo žmones ir padaryti šią valstybę iš esmės nekenksmingą. Kaip sakoma – demilitarizuoti ir denacifikuoti.

Ko tikrai gaila, tai paprastų gruzinų, kurie remia Ukrainą ir kaunasi už ją.

Manau, artimoje ateityje šie dalykai išsikristalizuos, o dabar grįžkime prie Abchazijos. Daug jau apie ją esu rašęs, bet visų rašymų esmė viena – nieko išskirtinai įdomaus turistui toje šalelėje nėra. Bet mums dalykai susiklostė taip, kad buvo visai įdomu. Kalbu apie diskusijas su abchazais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius