-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįvertinta Balkanų „sesuo“ – Albanija: turi viską, ką ir Kroatija, tik turistų mažiau

Ne visos Balkanų šalys sulaukia vienodo dėmesio – Kroatijos ir Juodkalnijos paplūdimiai ir pakrantės miesteliai traukia minias atostogautojų, savo gerbėjų turi ir Bosnija bei Serbija, o štai Albanija tebelieka balta dėme daugelio keliauninkų žemėlapyje.
Llogaros nacionalinis parkas
Llogaros nacionalinis parkas Albanijoje / Gabijos Lebednykaitės nuotr.
Temos: 2 Balkanai Albanija

Be reikalo. Albanija – unikalus Europos kampelis, šalis, lankytojui galinti pasiūlyti viską, kas Viduržemio jūros regione geriausia: malonų klimatą, puikų maistą, gražius paplūdimius ir turtingą istoriją, be to, čia patiks nemėgstantiems masinio turizmo – šalyje vis dar negausu lankytojų.

Jei išdrįsite žengti nepramintu taku ir patyrinėti Albaniją, atostogos bus pilnos atradimų.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Albanijos pakrantė
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Albanijos pakrantė

Neteisingų stereotipų apraizgyta valstybė

Albanai Europoje, o ypač kaimyninėse šalyse, turi prastą reputaciją – prieš kelionę buvo tekę girdėti apie iš šios šalies kilusius nusikaltėlius, taigi kiek nerimavome žengdami į tariamą sukčių ir plėšikų žemę. Iš tiesų vietiniai žmonės pasirodė visiškai nepikti ir nenuožmūs. Remdamasi tiek savo patirtimi, tiek sutiktų keliautojų pasakojimais galiu teigti, kad keliauti po Albaniją visiškai saugu. Ko gero, tie negerieji albanai siautėja tik užsienyje.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Llogaros nacionalinis parkas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Llogaros nacionalinis parkas

Kita vertus, Albanija ilgai buvo labai uždara valstybė, ir jos visuomenė iki šiol išlaikė savitą dvasią – bandėme lyginti albanus su kaimynais: mums jie pasirodė nuoširdesni nei italai, santūresni nei slavai, mandagesni nei graikai, bet visų šių tautų, ir, žinoma, Turkijos įtaka jaučiama albanų kultūroje.

Beje, iš pažiūros ramūs albanai moka linksmai siausti – netyčia užklydę į vestuvių puotą išvydome pašėlusių šokių!

Štai, visai kaip Italijoje, čia dievinama espreso kava. Kur beragavome, ji buvo labai skani. Virtuvė primena turkišką bei graikišką (nuostabiai gardus fetos sūris!), kaip ir visur Balkanuose, geriama aitraus skonio trauktinė raki.

O vynas nustebino: nors už Albanijos ribų beveik nežinomas, vietinis vynas yra tikrai geras. Energinga albaniška muzika, kurios kelionės metu teko klausytis daugiau, nei norėjome (dėka autobusų ir taksi vairuotojų) – tipiškas Balkanams turkiškų, pop ir folklorinių melodijų kokteilis.

Beje, iš pažiūros ramūs albanai moka linksmai siausti – netyčia užklydę į vestuvių puotą išvydome pašėlusių šokių!

Sostinei užtenka dienos, likusias atostogas keliaukite po šalį

Perpildyta, chaotiška, triukšminga ir užteršta sostinė Tirana mums nepatiko, vis dėlto į ją verta užsukti bent dienai. Tirana yra moderniausias šalies miestas, kuriame galima pajusti naujosios Albanijos pulsą. Čia Albanijos istorija – kaip ant delno: nykūs pilki pastatai mena komunizmo erą. Kai kurie jų gerokai apgriuvę ir dėl lėšų trūkumo neremontuojami.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Tiranos mečetė
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Tiranos mečetė

Yra keletas modernių projektų, didžiulė Et'hem Bey mečetė, primenanti, kad Albanija – ilgą laiką turkų valdyta musulmoniška šalis, nors dabar religija kasdieniame gyvenime ir nevaidina svarbaus vaidmens.

Madingai apsirengę jaunuoliai kavinėse maigo išmaniuosius telefonus, o lazdelėmis pasiramsčiuojantys ūsuoti senukai dėvi senamadiškas skrybėles ar net plačias turkiškas kelnes – lyg būtų nužengę iš istorinio filmo.

Daug senų Tiranos pastatų buvo nugriauta valdant komunistams, vietoje jų pastatyti tipiški tam laikmečiui betoniniai monstrai. Naujųjų laikų istorija linksmesnė – 2007 metais Albaniją aplankė tuometinis JAV prezidentas Georgas W.Bushas, ir albanus tai taip pradžiugino, kad viena pagrindinių Tiranos gatvių buvo pavadinta jo garbei – Rruga G.W. Bush.

Skirtingos tiraniečių kartos reprezentuoja skirtingus laikmečius – madingai apsirengę jaunuoliai kavinėse maigo išmaniuosius telefonus, o lazdelėmis pasiramsčiuojantys ūsuoti senukai dėvi senamadiškas skrybėles ar net plačias turkiškas kelnes – lyg būtų nužengę iš istorinio filmo.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Beratas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Beratas

Daug mažesnių už sostinę miestelių gali pasigirti turtingesniu architektūriniu paveldu ir autentiškesne atmosfera. Mes pasirinkome aplankyti Beratą (alb. Berat) – šis Osmanų imperijos laikus menantis miestas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Beratas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Beratas

Beratas – nedidelis, jį lengva apeiti pėstute, o pasivaikščioti po miestelį tikrai malonu, žavi unikali architektūra – tankiai susigrūdę į kalno šlaitus kopiantys nameliai su daugybe langų (ne veltui Beratas dar vadinamas Tūkstančio langų miestu).

Miestas sąlyginai populiarus tarp turistų, taigi, čia netrūksta nakvynės vietų. Tiesa, daugiausia tai ne viešbučiai, o privatūs namai, kurių šeimininkai dalį pastato skiria keliautojams (angl. homestay). Džiaugėmės, nes mūsų šeimininkas buvo dar ir vyndarys, taigi, gavome pasivaišinti gardžiomis vynuogėmis tiesiai iš jo sodo.

Paplūdimius mėgsta vietiniai

Albanija turi ilgą Viduržemio jūros pakrantę, kurioje vasarą knibžda atostogautojų… iš Albanijos. Turbūt tai vienintelė Europos šalis, kurios žydrųjų pakrančių dar neatrado užsienio poilsiautojai, taigi, infrastruktūra čia nėra pati geriausia, kita vertus, nevargina turistų knibždėlynas.

Po truputį Albanijos paplūdimius atranda italai ir graikai, ieškodami pigesnių nei jų šalys atostogų krypčių.

Miestelyje, kuriame apsistojome, buvome vieninteliai užsieniečiai, nors mums kambarį nuomavusi moteris teigė, kad po truputį Albanijos paplūdimius atranda italai ir graikai, ieškodami pigesnių nei jų šalys atostogų krypčių.

Albanijos pakrantėje esama keleto populiarių vasaros miestų: mes gyvenome šalia Vloros (alb. Vlorë) – vieno mėgstamiausių albanų kurortų su plačiomis palmėmis apsodintomis alėjomis ir nesuskaičiuojamomis kebabų užkandinėmis, bet gražiausius paplūdimius galima rasti toliau nuo miestų – žvejų kaimeliuose ir atokiose įlankėlėse.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jūros pakrantė Albanijoje
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jūros pakrantė Albanijoje

Žydra jūra ir geltonas smėlis – nuostabu, idilę sudrumsčia tik šiukšlės – panašu, kad albanai visai nesaugo gamtos ir meta šiukšles kur papuola, kadangi žmonės čia daug rūko, paplūdimio smėlyje voliojasi daugybė nuorūkų...

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Llogaros nacionalinis parkas
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Llogaros nacionalinis parkas

Albanijos pietuose, visai šalia pajūrio ruožo, yra pasakiškas gamtos kampelis – Llogaros nacionalinis parkas, kuris kol kas taip pat mažai lankomas turistų. Tereikia išsukti iš pakrante vingiuojančio kelio ir pavažiuoti keletą kilometrų į šalies gilumą, ir štai – jūs jau parko teritorijoje. Siauras, neasfaltuotas kelias vinguriuoja kalnais tarp aukštų spygliuočių.

Pasak mus lydėjusio gido, tuose miškuose galima sutikti ir vilkų, ir net meškų. Mes laukinių gyvūnų nepamatėme, bet užklydome į parko teritorijoje pasislėpusius mažyčius nuošalius kaimelius, kur pilkais akmenukais grįstomis gatvelėmis pėdina ožkos ir šunys, o gyventojai paslapčia smalsiai iškiša galvas pro langus žvilgtelėti į atvykėlius. Tik laiko klausimas, kada tokius kaimelius pasieks šiuolaikinė civilizacija su visais privalumais ir trūkumais, o kol kas jie žavi tikra balkaniška egzotika.

Praktiniai patarimai besirengiantiems į Albaniją:

  • Oficiali šalies valiuta – lekas, bet už daugumą paslaugų galima mokėti eurais. Tiesa, greičiausiai jums nepalankiu keitimo kursu.
  • Tiranoje jaunimas dažniausiai moka angliškai, o visur kitur šalyje greičiausiai pavyks susišnekėti itališkai – Albanijoje ji tarsi antra neoficiali kalba, iš dalies dėl geografinės kaimynystės, iš dalies todėl, kad neturtingiems albanams Italija yra pirmoji emigracijos kryptis. Daugelis yra patys ten uždarbiavę ar turi emigravusių artimųjų.
  • Viešasis transportas Albanijoje chaotiškas – tarp miestų kursuoja mini autobusiukai, albaniškai vadinami furgons, kurie neturi nei griežtai nustatyto tvarkaraščio, nei stotelių. Paprastai jie sustoja kurs nors prie „ano medžio“ arba „už štai to kampo“ (pasiklauskite vietinių, jie mielai teikia informaciją) ir išvyksta, kai prisipildo keleivių.
  • Jei po šalį keliausite automobiliu, teks susitaikyti su prastais keliais ir saugotis nutrūktgalvių vietinių vairuotojų – albanams keliuose galioja savos taisyklės.
  • Nebijokite derėtis – turguje, su taksi vairuotojais, viešbučių savininkais ir pan., Albanijoje tai įprasta, o su taksistais – netgi būtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius