-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusmetį Tailande su mažamečiu gyvenanti šeima: „Lūkesčiai išsipildė su kaupu“

Kviečiame susipažinti su Agne Chsanauskaite, kuri su vyru augina 4 metų sūnų Motiejų. Šeima save vadina prisiekusiais keliautojais, o ir jų sūnus kartu keliauja jau nuo 3 mėnesių. Agnė su kita mama Jolita, kuri gyvena Tenerifėje, rašo tinklaraštį apie keliones su vaikais ir dalinasi ne tik savo patirtimi, kelionėmis, bet ir kitų keliaujančių šeimų istorijomis bei rekomendacijomis.
Agnė Chsanauskaitė
Agnė Chsanauskaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Šiame straipsnyje Agnė dalinasi, ką reiškia keliauti su vaiku ir kaip jiems sekasi jau 6 mėnesius gyventi Tailande. Beje, Motiejui ši kelionė Tailande jau trečioji.

– Tailande esate ne pirmą kartą. Kaip jį atradote ir kas labiausiai paskatino sugrįžti?

– Tailandas – viena mūsų šeimos mėgstamiausių šalių. Ją, kaip ir daugelis turistų iš viso pasaulio, mėgstame dėl nuostabaus klimato, tobulai gražios gamtos. O žmonių draugiškumas ir skanus maistas tiesiog paperka.

Iš Tailando išvykome 2020 metų vasario paskutinėmis dienomis prieš šaliai visiškai užveriant sienas. Tačiau tvirtai žinojome, kad čia grįšime kai tik galėsime ir ilgesniam laikui. Tad kelionę atgal pradėjome planuoti tuomet, kai šalis tik pradėjo atsiverti turistams. Išvykome čia ilgesniam laikui, neturėdami tikslaus plano, kur keliausime toliau.

Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande
Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande

– Kodėl nusprendėte pasirinkti Tailandą gyvenimui ilgesniam laikui?

– Kadangi su vyru esame kelionių mylėtojai, seniai svajojome ne tik pakeliauti, bet ir pagyventi Azijoje. Tailandas mums tam atrodė ir dabar atrodo ideali vieta. Čia gali rasti viską, ko nori – europietiškus produktus ir gatvės maistą, tarptautines mokyklas ir darželius, o pavažiavus 10 km – džiungles.

Prireikus yra europietiško lygio ligoninės, nesunkiai randami mums pažįstami produktai ir prekės. Čia, sakytume, tobulų kontrastų šalis. „Michelin“ restoranas, o šalia gatvės maisto turgelis, prabangus viešbutis, o netoli mediniai bungalai. Kiekvienas randa viską, ko jam reikia.

Dabartinė situacija sudarė puikiais sąlygas išvykti. Atrodo, kad visada spėsime įgyvendinti svajones, pakeliauti, gal vėliau išvažiuosime. Bet tuomet pagalvojome, o kodėl laukti? Reikia džiaugtis galimybėmis ir pildyti svajones dabar.

Ar gailėjomės nors akimirką? Tikrai ne – visi lūkesčiai išsipildė su kaupu. Džiaugiamės amžina saule, skaniu maistu, nuostabia gamta ir draugiškiausių žmonių tajų draugija. O vaikas tobulėja, mokosi ir auga tiesiog akyse.

– Kiek kainuoja keliauti ir gyventi su vaiku Tailande?

– Tai turbūt dažniausiai užduodamas klausimas, kurį girdime, bet vieno atsakymo į jį tikrai nėra. Viskas priklauso nuo poreikių. Jei turite dienos biudžetą 20 eurų, užteks ir jo. Jei galite skirti šeimai 100 eurų, tikrai rasite, kur juos išleisti.

Motorolerio nuoma mėnesiui vidutiniškai kainuoja apie 100 eurų, prisideda ir kuras. Aišku, priklauso, kiek važinėsite. Jei motorolerio nevairuojate, tikrai išlaidos padidės, nes taksi ar tuktukai tikrai nėra pigūs.

Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande
Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande

Šiuo metu ilgalaikė nuoma tikrai nebrangi. Laisvai galite rasti puikią vietą gyvenimui mėnesiui už 300–400 eurų. Vilą su nuosavu baseinu išsinuomuosite už 1–1,5 tūkst. eurų.

Išlaidos maistui priklauso nuo poreikių. Turgeliuose ir vietinių kavinėse galite pavalgyti už 5–10 eurų. Jei rinksitės europietiško stiliaus kavines, sumokėsite panašiai kaip Lietuvoje. Maistas parduotuvėse, mūsų nuomone, kainuoja panašiai kaip ir pas mus. Be to, priklauso, ar pirksite vietinius, ar importuotus produktus, kurie tikrai nepigūs.

– Ar galėtumėte pasidalinti praktiniais patarimais keliaujant į Tailandą su vaikais?

– Ypač sezono metu saulė labai kaitri, todėl būtinai su savimi turėkite ne tik apsauginių kremų, bet ir drabužius vaikams su SPF apsauga. Net jei diena nėra saulėta, patikėkite, nudegti galite tikrai stipriai.

Tailande vaistinių labai daug – jose be vargo rasite kremų nuo saulės ir po saulės, daugelį mums įprastų vaistų. Dažniausiai mums įprasti receptiniai vaistai čia parduodami be recepto.

Tiek vaistinėse, tiek parduotuvėse gausus sauskelnių pasirinkimas. Taip pat ir su pieno mišinukais. Įvairių košių, tyrelių, geriamų pienukų pasirinkimas tikrai didelis. Jei keliaujate ilgesniam laikui, neapsikraukite sauskelnėmis – kainos panašios kaip Lietuvoje.

Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande
Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande

– Ką renkatės keliaujant su vaiku? Vežimėlį ar nešynę?

– Kol Motiejus sėdėjo vežimėlyje, jį visuomet imdavome su savimi. Kodėl? Nes kurortuose tikrai puikiai pravažiuosite, gal nepatogumų kils tik džiunglėse. Vaikui patogu miegoti pietų miego, puikiai pailsėti kur po palme. Įvertinkite, kad nešynėje vaikui karšta, kaip ir jums pačiai. Aišku, nešynė labai pasitarnauja važiuojant motoroleriu.

Prekybos centruose, suvenyrų parduotuvėse gausu vaikiškų žaislų, vandens čiužinių ar liemenių. Už kelis eurus galite nupirkti smėlio žaislų, nereikės vežtis iš Lietuvos, o vėliau juos puikiai perleisite vietiniams vaikams ar kitiems mažiesiems turistams.

Tailande iki 3 metų vaikams transportas ir ekskursijos yra nemokamos.

– Ar Tailande yra taikomos nuolaidos transportui ar ekskursijoms vaikams?

– Tailande iki 3 metų vaikams transportas ir ekskursijos yra nemokamos. Tad skirtumas tikrai ženkliai jaučiasi keliaujant su vaiku iki 3 metų. Nuo 4 metų viskas jau kainuoja papildomai. Dažniausiai kaina panaši kaip ir suaugusiems. Šiuo metu užsisakant ekskursijas daugelyje vietų jau prašo skiepų sertifikato ir paso, tad dėl amžiaus nekaltai pameluoti nepavyks.

– Kaip yra su vaikišku maistu?

– Mums niekada nekilo problemų dėl maisto keliaujant. Drąsiai pasiimkite su savimi košių, bet kuriame viešbutyje ar kavinėje paprašius jas išvirs ar užpils karštu vandeniu. Jei meniu nėra jums tinkamo maisto vaikui, paprašykite, tikrai ką nors paruoš. Atneš ryžių, iškeps ar išvirs vištienos.

Svarbiausia visuomet užsakant maistą paminėti „no spicy“, nes kartais ir vaikui jie gali paruošti pagal juos su minimaliai aštrumo. Gatvėse rasite šviežių vaisių, drąsiai juos pirkite. Į vaisių kokteilius jie pila saldiklį, todėl prieš ruošiant paminėkite „no sugar“. Kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje yra mikrobangų krosnelės, jose galite paprašyti pašildyti pirktus produktus (dešreles, bandeles, košytę).

Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande
Asmeninio albumo nuotr./Agnės Chsanauskaitės šeimos akimirkos Tailande

– Kokių dar patarimų turėtumėte šeimoms, keliausiančioms į Tailandą su vaikais pirmą kartą?

– Jei planuojate važiuoti motoroleriu, nusipirkite šalmą Lietuvoje ir vežkitės su savimi. Dažnai nuomos punktuose jie neturi mažiems vaikams skirtų šalmų, duoda visiems vaikams universalius. Nesvarbu ar vaikas trimetis, ar šešiametis.

Jeigu keliaujate pirmą kartą ar su mažesniu vaiku, rinkitės labiau turistams pritaikytus kurortus ir salas. Juose rasite ir tarptautines ligonines, ir mums įprastas parduotuves.

Nenustebkite, kad einant į tam tikrus prekybos centrus net ir trimečio paprašys užsidėti veido kaukę. Bet jų čia galite nusipirkti tokių lengvučių, vaikams labai malonių. Lietuvoje neteko tokių matyti. Net ir Motiejus be problemų jas dėjosi.

Jei yra poreikis Tailande atlikti COVID-19 testą (atvykstant ar išvykstant), vaikams jis atliekamas tik iš burnos. Kaip aiškino oro uosto darbuotojos, to užtenka.

Daugiau apie keliones su vaikais bei Agnės patirtis galite rasti feisbuke ir instagrame.

Daugiau informacijos apie Tailandą - ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius