Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Savaitgalio pusryčiai bulgariškai: kainos, skoniai, istorijos

Prieš porą metų apsigyvenusi Bulgarijoje labiausiai buvau nustebinta trijų dalykų: vietiniai ankstų rytą čia išeina iš namų nevalgę pusryčių, be didesnių svarstymų valgo atšalusį maistą ir visi be išimties dievina banicą. Tuomet ir supratau, kad tikrasis kitos kultūros pažinimas prasideda ne lankant gražiausias šalies vietas, o stebint vietinių įpročius jų virtuvėse.
Banica su kopūstais
Banica su kopūstais / Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr.

Prisipažinsiu, pirmą kartą ragaudama banicos ja nesusižavėjau. Iki šiol nežinau, kaip tiksliausia apibūdinti šį peršviečiamos tešlos kepinį. Liežuvis nesiverčia vadinti to pyragu, nes tešla pagaminta tik iš miltų ir vandens.

Nėra tai ir apkepas, nes gaminama vienas šalia kito dėliojant įdaru pateptus rulonėlius. Keistas buvo ir balto sūraus sūrio (sirene) įdaras. Prireikė laiko, kol atradau lietuviškam skrandžiui artimiausią skonį – banicą su kopūstais. Šiandien tai vienas mano mėgstamiausių bulgariškų patiekalų, kurį kepu vėlyviems savaitgalio pusryčiams.

Receptas ir kainos

Kalbant apie Bulgariją vyrauja įsitikinimas, kad tai pigi šalis. Nevengiu to kartoti ir pati, tačiau kartais pagaunu įtarius klausančiųjų žvilgsnius: kas yra pigu, gal ten pigu tik tau? Tad štai, pateikiu sočių savaitgalio pusryčių dviem asmenims receptą ir kainą.

Jau minėtąją banicą su kopūstais tenka kepti du kartus: tešlos pakelyje dažniausiai būna 16 lakštelių, vienai banicai reikia aštuonių, o įdarui užtenka pusės kopūsto.

Seniau plonytė tešla buvo gaminama namuose, moterys vargdavo kočiodamos peršviečiamus lakštelius. Šiandien šitaip žaisti būtų tiesiog laiko švaistymas – pakelio kaina svyruoja nuo 0,80 iki 1,30 levo (1 euras yra ~1,96 BGN, tad bulgariškas kainas eurais lietuviams apskaičiuoti labai lengva, tereikia padalinti iš dviejų). Paskutinį kartą parduotuvėje buvo akcija, tad lakštelių (bulg. Точени кори) pirkau už 0,79 BGN.

Kilogramas kopūsto parduotuvėje kainuoja maždaug 70 stotinkų, turguje – 50. Tad vidutinio dydžio galvą paprastai įsigyju maždaug už levą.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Bulgarijoje populiariausia banica su sirene – baltu sūriu sūriu.
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Bulgarijoje populiariausia banica su sirene – baltu sūriu sūriu.

Bulgarijoje labai populiarus sirene, baltas sūrus sūris, panašus į fetą. Juo dažnai įdaromos ir banicos, vienai reikia maždaug 300 g sirene. Kilogramo kainos svyruoja vos nuo 3 iki net 9 levų. Toks didelis kainos skirtumas sąlygotas pieno riebumo ir kokybės. Juk ir Lietuvoje pigiausias fermentinis sūris tikslumo dėlei vadinamas „sūrio gaminiu“. Geriausias kainos ir kokybės santykis yra perkant sirene, kurio kaina maždaug 5–6 levai.

Brangiausi banicai reikalingi produktai yra sviestas ir kiaušiniai. 250 g sviesto pakelio kaina Bulgarijoje svyruoja nuo 2,5 iki 4 levų. Dėžutės kiaušinių (10 vnt.) – nuo 2 iki 2,5 levo, bet parduotuvėse beveik visą laiką galioja nesibaigianti akcija – 1,99 levo. Vienai tikrai karališkai banicai su kopūstais reikia 200 g sviesto ir 7 kiaušinių.

Gaminimas

Lietuvoje šių plonos tešlos lakštelių nėra, bet manau, kad verta pamėginti naudojant bemielę tešlą, tik reikėtų ją kuo ploniau iškočioti. O kita vertus, ką gali žinoti, gal kaip tik dabar atostogaujate Bulgarijoje ir susigundysite jos išsikepti patys?

Pirmiausia smulkiai supjaustome kopūstą ir pakepiname jį 100 g sviesto, kad suminkštėtų. Įberiame druskos pagal skonį. Jei norite banicos su sirene, patarčiau naudoti fetos sūrį, jį susmulkinti ir lengvai išmaišyti su trejetu kiaušinių (plakti nereikia, nes įdaras bus per skystas).

Į kiek atvėsusius kopūstus įmušame 5 kiaušinius ir išmaišome (jei bus per karšta, kiaušiniai sukeps).

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Plonyčiai tešlos lakšteliai patepami sviestu
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Plonyčiai tešlos lakšteliai patepami sviestu

Tuomet atsargiai imame po vieną lakštelį ir tepame sviestu. Bulgarijoje, ypač vasarą, tai daryti labai paprasta, nes šis, vos ištrauktas iš šaldytuvo, kaipmat suminkštėja, o tepant pirštais lydosi. Tiesa, sunkiais nepriteklių laikais Bulgarijoje banicoms gaminti buvo naudojamas aliejus. Vietiniai liūdnai pasakoja istorijas, kuomet prieš kepant specialiu šaukšteliu buvo „atmatuojamas“ minimalus aliejaus kiekis, kad užsimiršusi šeimininkė šiukštu jo nesunaudotų daugiau.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Banicai su sirene įdaro naudojama nedaug
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Banicai su sirene įdaro naudojama nedaug

Ant sviestu patepto lakštelio dėliojame paruoštą įdarą, kuo greičiau vyniojame ir dedame į aliejumi pateptą skardą. Uždelsus tešla nuo kiaušinių akimirksniu sudrėksta, ima plyšinėti ir tampa sunku pakelti ją nuo stalo.

Į mano 30 cm skersmens apvalią skardą telpa 8 įdaryti lakšteliai. Tuomet išplakame du kiaušinius ir plakiniu ištepame visą banicą. Kepame 175 laipsnių orkaitėje 15 min. Beje, kepimui paruošta banica neatrodo labai estetiškai, tačiau orkaitėje greitai pasipučia, lakšteliai susijungia, juos dar labiau sutvirtina kiaušinio plakinys.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Susukti įdaryti lakšteliai skardoje dėliojami vienas šalia kito
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Susukti įdaryti lakšteliai skardoje dėliojami vienas šalia kito

Airanas

Bulgarai labiausiai mėgsta banicą užgerti airanu – vandeniu skiestu jogurtu. Bulgariškas jogurtas arba tiesiog rūgęs pienas (bulg. Кисело мляко) čia ypač populiarus. Net ir mažiausioje parduotuvėje rasite bent dešimt skirtingų rūšių šio labai švelnaus skonio natūralaus jogurto. Tuo tarpu mums įprastos grietinės (bulg. Заквасена сметана) greičiausiai rasite vos vienos rūšies.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Bulgarijoje būtina paragauti vietinio jogurto
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Bulgarijoje būtina paragauti vietinio jogurto

Bulgariškas jogurtas ypatingas dėl tik šioje teritorijoje aptinkamos gerosios bakterijos Lactobacillus bulgaricus. Parduotuvėse jo riebumas svyruoja nuo 2 proc. lieso iki 10 proc. tiršto, grietinę primenančio jogurto. Paprastai parduodamas plastmasiniuose, 400 arba 500 g indeliuose.

Pati jogurto masė yra nevienalytė, kabinant šaukštu primena želė. Beje, Lietuvoje jogurtas paprastai būna saldus, su įvairiomis uogomis, o bulgariškasis dažniausiai yra natūralus, be jokių priedų, nors mums įprasto saldaus jogurto čia irgi yra.

Darantis airaną, svarbu jogurtą kiek pamaišyti. Airanas – osmanų laikų palikimas bulgariškoje virtuvėje, gaminamas jogurtą atskiedžiant vandeniu santykiu 1:1. Tiesa, kartą į stiklinę su jogurtu įpyliau vandens prieš tai jogurto nepaplakusi, tai gėrimo išvaizda buvo visai neįkvepianti – vandenyje plūduriavo paskiri jo gabaliukai...

Jogurto kaina už indelį svyruoja nuo 0,5 iki 1,3 levo, vėlgi priklausomai nuo riebumo, pieno kokybės, gamintojo, galų gale – indelio dailumo. Dviem stiklinėms airano reikia vieno indelio jogurto.

Pusryčių kaina

8 tešlos lakšteliai – 40 st

pusė kopūsto – 25 st

200 g sviesto – 2 levai

7 kiaušiniai – 1,4 levo

400 g jogurto – 80 st

Sočių savaitgalio pusryčių (iš tikrųjų visos skardos vienu prisėdimu nesuvalgėme) kaina dviem banicą užgeriant airanu – 4,85 levo, arba 2,5 euro.

Kaip jau minėjau pradžioje, eilinę darbo dieną bulgarams visiškai įprasta išeiti iš namų nieko nevalgius. Pusryčiais dažnai tampa gatvėje perkamas puodelis kavos ir banicytė (bulg. Баничка). Ji, žinoma, žymiai mažesnė už mano aprašomų pusryčių „normą“, riebesnė (masinėje gamyboje juk nežaidžiama pirštais tepant plonytį sviesto sluoksnį), kainuoja nuo levo iki dviejų.

Socialiniuose tinkluose pagal grotažymę #баница rodomos bulgarų nuotraukos sufleruoja, kad vis dažniau namuose kepta banica tampa būtent savaitgalio kepiniu, kai nereikia niekur skubėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius