-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tieradentro – Kolumbijos džiunglių širdyje slypintys požeminiai kapai

Tieradentro – mažai kam žinomi požeminiai kapai – stūkso Kolumbijos džiunglėse. 1100 metų senumo katakombos yra nežinomos civilizacijos palikimas. Ispanų užkariautojai, konkistadorai, atvykę į šį kraštą, gyventojų jau neberado, todėl šių kapų paskirtis išliko paslaptimi.
Svenas vienoje iš katakombų
Vilgailės Kiros draugas Svenas vienoje iš katakombų / V.K.Purlytės nuotr.

Vilgailė Kira Purlytė, šiuo metu su draugu Svenu ir aklu šuneliu Tulku keliaujanti dviračiu Panamerikos greitkeliu, aplankė šią mįslingą vietovę ir pasakoja savo įspūdžius, primenančius Indianos Džounso nuotykius.

Tieradentro nacionalinis archeologinis parkas 1995-aisiais UNESCO pripažintas pasaulio kultūros paveldu. Pasiekti šią vietą nėra lengva, kelias dar tik tiesiamas. Jis vingiuoja per kalnus bei džiungles Kaukos regione, Kolumbijoje.

Tai – pavojingiausias šalies regionas dėl vis atsinaujinančių kovų su FARC guerilomis (FARC yra seniausia, didžiausia ir labiausiai ginklais apsirūpinusi grupė tarp Kolumbijos kairiojo sparno sukilėlių – aut. past.).  Susirėmimai vyksta ir šiais laikais.

Naktį prieš mums išvažiuojant, netolimame kaimelyje, žuvo 17 žmonių. Pasitarę su vietiniais gyventojais, į kelią vis dėlto leidžiamės. Paskutinis didesnis miestas Popajanas nuo archeologinio parko nutolęs 134 kilometrais.

Autobusu keliaujame 6 valandas, susispaudę su bendrakeleiviais senoje transporto priemonėje. Važiuojame per slėnius ir kalnus. Pro langus regime bananus, bambukus, debesis bei lietų.

Tieradentro reiškia „žemė viduje“ (isp. Tierra adentro). Trikampės formos regioną taip praminė konkistadorai (ispanų užkariautojai, – aut. past.) dėl sudėtingo susisiekimo su šia šalies dalimi.

V.K.Purlytės nuotr./Tieradentro kaimelis
V.K.Purlytės nuotr./Tieradentro kaimelis

Pasiekiame Tieradentro kaimelį ir susipažįstame su senjoru Leonardu. Jam priklauso iš bambukų suręstas viešbutis, kurį kartu su savo broliu pastatė per 20 metų. Naktį iš lovų mus išverčia atogrąžų liūtis, barbenanti į skardinį stogą. Ji tokia garsi, kad tenka šaukti, norint susikalbėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius