-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 30 /11:58

Atostogos Turkijoje: kada prasidės sezonas, kaip keisis kainos ir ar liks „viskas įskaičiuota“ bufetai

Po naujojo koronaviruso COVID-19 pandemijos Turkijos viešbučiuose ir toliau liks bufetai („švediški stalai“) ir „viskas įskaičiuota“ sistema, ramina šalies viešbučių federacija, paneigdama šalies ministro žodžius. Bet pripažįstama, kad kitąmet kainos gali didėti. Turkija taip pat paskelbė datas, kada ketinama užbaigti karantiną šalyje – t.y, kada ir, tikimasi, bus galima įsileisti užsieniečius.
Viešbutis Turkijoje
Viešbutis Turkijoje / 123rf.com nuotr.

Prieš kelias dienas plačiai žiniasklaidoje nuskambėjo Turkijos turizmo ir kultūros ministro Mehmeto Ersoy'aus žodžiai, kad dėl naujų saugumo reikalavimų šalies viešbučiuose pusė kambarių turės likti laisvi, taip pat nebeliks bufeto – „švediško stalo“. Vietoj to svečiams esą bus pasiūlytas didelis meniu, maitinimas bus panašus į „a la carte“.

Tačiau Turkijos viešbutininkų federacijos (TUROFED) vadovas Sururi Chorabatyras pareiškė, kad žurnalistai neteisingai suprato ministro pareiškimą.

„Kaip gali būti atšaukti „viskas įskaičiuota“ sistema ir bufetai, jeigu mes praėjusiais metais esame pasirašę sutartis su kelionių agentūromis dėl tokių paslaugų suteikimo šį sezoną?“, – sakė jis interviu „RIA Novosti“.

Viešbutininkų atstovas aiškino, esą ministras turėjo omenyje įprastinės sistemos pokyčius, o ne jos atsisakymą. Išties reikės imtis daugiau higienos ir saugumo priemonių, kad būtų užtikrinta poilsiautojų sveikata. Anot jo, bus didinami fiziniai atstumai, kai kurios paslaugos bus teikiamos kitaip.

„Tai natūralu tokiomis aplinkybėmis, kurios atsiras po pandemijos, – aiškino S.Chorabatyras. – Be to, mes suprantame, kad iš pradžių nebus tiek daug klientų kaip įprastai, o viešbučiai veiks ne visu užimtumu.“ Dėl to, pasak jo, nebus sunku užtikrinti saugų atstumą tarp žmonių ir būtinų higienos priemonių įgyvendinimą.

Kainos gali didėti kitąmet

S.Chorabatyras taip pat pabrėžė, kad pasibaigus pandemijai kainos nedidės. „Tikrai dėl pandemijos šiemet nebus kainų didėjimo, tegu niekas tuo neabejoja, – sakė jis. – Visos sutartys šiems metams su kelionių agentūromis buvo pasirašytos praėjusiais. Negalime retroaktyviai pakelti kainų. Ar šiemet trūks turistų, ar priešingai – viešbučiai bus perpildyti, bet kainos liks tokios, kokios sutartos kontraktuose. Be to, kad pritrauktų klientų, kai kurie viešbučiai gali net siūlyti papildomas nuolaidas ir akcijas, bet tai nereiškia, kad kainos iš esmės kris.“

Visgi po pandemijos, pasak viešbutininkų atstovo, kainos gali didėti dėl papildomų reikalavimų – viešbučiams reikės užsiimti dažnesne dezinfekacija, reikės daugiau personalo.

„Tačiau valstybė remia verslo sektorius, kurie nukentėjo dėl pandemijos, ypač – turizmo sektorių. Šių pagalbos priemonių dabar visai pakanka, o jeigu reikės daugiau – esu tikras, kad valdžia nepaliks turizmo sektoriaus bėdoje“, – kalbėjo jis.

S.Chorabatyras išreiškė viltį, kad krizė nesugniuždys Turizmo sektoriaus, o po pandemijai pasibaigus dar daugiau turistų čia atvyks.

Išėjimo iš karantino grafikas

Turkija paskelbė grafiką, kaip šalis išeis iš dėl koronaviruso paskelbto karantino. Grįžimas į įprastą gyvenamą planuojamas per keturis etapus. Turizmo atgaivinimas turėtų vykti antrajame, rašo atorus.ru.

Pagal Turkijos valdžios planą, pirmoji stadija prasidės gegužės 4 d.: bus atlaisvinami kai kurie ribojimai, vėl bus leista atsidaryti turgums, kirpykloms, prekybos centrams.

Antroji vyks gegužės 27 d. – rugpjūčio 31 d. Palaipsniui bus atšaukiami tarpmiestinių ir tarptautinių kelionių apribojimai, atidaromi viešbučiai. Po Ramadano planuojama atnaujinti vietinį susisiekimą, pradėti vietinį turizmą.

Atsidaryti galės tik „sveikatos sertifikatus“ turintys viešbučiai, ir tik esantys toliau nuo turistinių centrų. Pavyzdžiui, kaip aiškino turkų ekspertai, Antalijoje duris atverti galės tik ne centre esantys viešbučiai, o atokesnėse vietose – Beleke ar Tekirovoje.

Kada vėl bus pradėti tarptautiniai skrydžiai, tiksli data nenurodoma. Žadama tą daryti palaipsniui, ir tik į tas šalis, kurios neturės naujų COVID-19 atvejų. „Turkish Airlines“, pavyzdžiui, vėl vykdyti skrydžius planuoja nuo gegužės 28 d.

Trečioji stadija prasidės rugsėjo 1 d. ir tęsis iki metų galo. Atsidarys mokyklos, vėl be apribojimų visi ekonomikos sektoriai, įskaitant ir turizmo.

Ketvirtasis etapas prasidės 2021 m. sausio 1 d. Tuomet Turkijos valdžia jau tikisi sulaukti vakcinos nuo koronaviruso. Jeigu vakcina pasirodys anksčiau arba virusas iki tol nebekels grėsmės, šios stadijos išvis nereikės.

Kalbama apie sveikatos pasus

Turkijoje, kaip ir Graikijoje, prabilta ir apie specialius „sveikatos pasus“ keliautojams. Ministras M.Ersoy'us vietos žiniasklaidai sakė, kad juose būtų pateikta informacija apie turisto sveikatos būklę – ir tik tuomet esą jam būtų leidžiama atvykti į šalį.

Visgi Lietuvos sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga yra skeptiškai nusiteikęs tokių pasų atžvilgiu.

„Pirmiausiai – dėl aktyvaus sirgimo fakto nustatymo. Jūs puikiai žinot, kad žmogus pasidaręs tyrimą po dienos gali sėkmingai užsikrėsti ir tapti nešiotoju. Tad tas išsityrimas dar savaime nieko nereiškia“, – aiškino ministras.

Kitas aspektas – kol kas nėra ir imuniteto įgavimo persirgus įrodymų. „Tas pasas labiau logikos turėtų, jeigu žmogus būtų persirgęs ir turėtų imunitetą. Būtent šita grupė būtų pati saugiausia. Bet šiandien nėra atsakymų, kokiam laikui tas imunitetas susiformuoja, kiek jis būtų stiprus ir t.t. Yra pavienių žinučių apie pakartotinius užsikrėtimo atvejus, kurie visokių klaustukų kelia“, – teigė A.Veryga.

Viešbučiams reikės sertifikatų

Primename, kad Turkijos valdžia jau anksčiau paskelbė, jog šalyje bus įvedami „sveikatos sertifikatai“ turistus aptarnaujančioms įstaigoms. Viešbučių restoranuose bus sumažintas staliukų skaičius, kad būtų užtikrintas atstumas tarp svečių.

Paplūdimiuose bus privalomas socialinis atstumas. Tai reiškia – bus mažiau gultų. Jeigu viešbutis turi daug teritorijos, galės turistus paskirstyti zonomis – pavyzdžiui, vienai šeimai būtų skirta konkreti zona su gultais paplūdimyje ar prie baseino.

Viešbučio darbuotojams bus taikomi ypatingi reikalavimai. Jų sveikata turės būti tikrinama kasdien, dirbti jie turės su kaukėmis ir pirštinėmis, vilkėti specialią aprangą.

„Sveikatos sertifikatus“ turintys viešbučiai privalės turėti visą parą budintį kvalifikuotą medicinos personalą.

„Sveikatos sertifikatai“ pakeis ir keliones lėktuvais. Turkijos turizmo ir kultūros ministro teigimu, lėktuvuose turės likti tuščia vidurinė kėdė. Tiesa, jis nedetalizavo, ar tai galios vidiniams, ar ir tarptautiniams skrydžiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius