-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griauname stereotipą: ar Dubajus – tik dangoraižiai?

1966-aisiais metais Dubajaus apylinkėse aptikti didžiuliai naftos klodai lėmė neįtikėtinai spartų šio dykumoje stovinčio miesto augimą ir suklestėjimą. Šiandien jau niekam nekyla abejonių, kad Dubajus — vienas unikaliausių miestų visame pasaulyje. Jame per kiek daugiau nei 50 m. iškilo daugybė dangoraižių, duris atvėrė prabangūs viešbučiai ir prekybos centrai, per trumpą laiką išdygo aukščiausias pasaulio pastatas. Miestas tapo pagrindiniu Artimųjų Rytų verslo, turizmo ir poilsio centru. Dubajuje vyksta nesibaigiančios pastatų aukščio, prabangos ir ištaigingumo lenktynės, todėl tai viena iš greičiausiai atsinaujinančių ir besikeičiančių vietų.
„Burj Al Arab“
„Burj Al Arab“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai vienas iš kelionių aistruolių svajonių miestų. Jame persipina senieji istoriniai paminklai, futuristinė, kartais sunkiai suvokiamų konstrukcijų architektūra, audringas naktinis gyvenimas ir lyg šio pasaulio ribas peržengusios pramogos. Tačiau miestas viena populiariausių krypčių tapo ne tik dėl prabangos ir siūlomo aukščiausios kokybės poilsio. „Novaturas“ pataria, ką reikia žinoti apie šį miestą, kad kelionė taptų tikrai nepamirštama.

Kelionių organizatorius primena, kad tai yra arabų kraštas, todėl jame galioja griežtos elgesio ir aprangos taisyklės.

Ką reikia žinoti vykstant į Dubajų?

Įspūdingumu Dubajui tikrai mažai kas galėtų prilygti. Ambicingo, novatorišką požiūrį turinčio lyderio valdomas miestas daugybę kartų pasauliui įrodė, kad Šeicho Mohammedo frazė „Dubajuje mes nelaukiame, kada kažkas įvyks. Mes tai padarome.“ – teisinga.

Tai vienas svarbiausių ir turistų lankomiausių JAE emyratų, dar vadinamas Persijos įlankos perlu. Čia puikiai dera praeitis ir dabartis, susilieja dykumų platybė ir modernus pasaulis. JAE miestai tviska rytietiška prabanga ir alsuoja šiuolaikiškumu, į kurį natūraliai įsilieja krašto kultūra ir papročiai. Pasijusti lyg arabų sekamoje pasakoje Dubajuje tikrai labai lengva, tačiau atostogaujantiems čia tin svarbu laikytis vietos papročių ir įstatymų.

Kelionių organizatorius primena, kad tai yra arabų kraštas, todėl jame galioja griežtos elgesio ir aprangos taisyklės. Žinoma, į turistus žvelgiama kiek atlaidžiau, tačiau geriau nepiktnaudžiauti šalies svetingumu ir išvengti bereikalingų nesusipratimų. Svarbiausia prisiminti, kad daugumoje emyratų alkoholio vartojimas yra draudžiamas. Tuos, kurie neįsivaizduoja tobulo atostogų vakaro be taurės vyno ar kokteilio, galima nuraminti. Alkoholio šalyje yra, bet jo įsigyti galima tik viešbučių baruose ir jis gan brangus. Tačiau pagal JAE galiojačius griežtus įstatymus net ir šiek tiek apsvaigus galima prisidaryti nemalonumų.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Rūke paskendęs Dubajus
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Rūke paskendęs Dubajus

Šalyje labai gerbiamos vietos moterys, todėl mums priimtinos elgesio normos čia nėra toleruojamos. Rekomenduojama būti pagarbiems ir į moteris atvirai nesižvalgyti, nefotografuoti ir nekalbinti. Šioje šalyje dailiajai lyčiai skirti net atskiri metro vagonai bei taksi. Tačiau atvykusioms poilsiautojoms tikrai nereiks bėgti pirkti burkos vos išlipus iš lėktuvo. Nors tai – musulmoniška šalis, turistams nebūtina užsidengti plaukų ar kūno. Keliaujant pravartu su savimi turėti skarą, nes lankant kai kuriuos kultūros objektus jos gali prireikti.

Šis arabų kraštas savo kultūrine įvairove lenkia net tiokius kosmopolitinius miestus kaip Londonas ar Niujorkas. Apie 85 proc. miesto gyventojų yra emigrantai, atvykę čia iš įvairiausių pasaulio šalių, ypač Azijos ir arabų pusiasalio. Tokį kultūrų mišinį vargiai rasite kuriame nors kitame žemės kampelyje. Todėl kelionė į Dubajų vertinga ir antropologine prasme, nes vienoje vietoje galėsite susipažinti su viso pasaulio gyventojais. Į margą gyventojų minią įsimaišo ir turistai iš įvairiausių pasaulio kraštų, tad kultūriniai skirtumai čia susilieja ir susiniveliuoja. Miestas yra gerokai liberalesnis už daugumą kitų musulmoniškų miestų, tačiau vertėtų nepamiršti, kad visuomenė vis tik yra konservatyvesnė ir laikosi savų įstatymų.

Dubajus atkakliai siekia tapti pačiu šiuolaikiškiausiu ir madingiausiu, todėl kartais jam belieka lenktyniauti pačiam su savimi.

JAE — jauna ir sparčiai besivystanti valstybė, o Dubajus — laiką pralenkęs ir moderniais sprendimais nenustojantis stebinti miestas. Tai vienas saugiausių pasaulyje, itin mažu nusikaltimų skaičiumi galintis pasigirti miestas. Dubajus nuolat stebimas ir filmuojamas, o sugautiems pažeidėjams skiriamos bausmės yra ypač griežtos.

Organizatorius atkreipia dėmesį, kad poilsiautojai turėtų susitaikyti su tuo, kad aplink nuolat vyks naujos statybos. Pasaulyje būtų sunku rasti kitą taip greitai beatsinaujinančią šalį, kurioje kiekvieną dieną atidaromi vis nauji prašmatnūs viešbučiai ir prekybos centrai, kasmet nusidriekia naujos magistralių juostos, sužaliuoja nauji golfo laukai ir išdygsta įspūdingi atrakcionų parkai. Pastatai ir keliai čia statomi žaibišku greičiu, todėl statybviečių su besistiebiančiais kranais vaizdų išvengti nepavyks.

Keliauti į šį kraštą kviečiantis „Novaturas“ turistams pataria iš anksto numatyti savo kelionės tikslą. Konkretūs lūkesčiai ir aiškūs norai garantuos išsipildžiusias viltis ir nepakartojamas patirtis. Ketinantiems didžiąją laiko dalį praleisti paplūdimiuose patogiausia apsistoti arčiau jūros esančiuose viešbučiuose. Planuojantys iš arčiau pažinti miestą ir pamatyti kiek įmanoma daugiau lankytinų objektų gali apsigyventi ir atokiau nuo jūros. Nepamirškite, kad Dubajuje įsikūrę geriausi viso pasaulio viešbučių tinklai, tad kokybė net ir 2* viešbučiuose yra gera.

„Scanpix“/AP nuotr./Viešbučiai Dubajuje
„Scanpix“/AP nuotr./Viešbučiai Dubajuje

Į šį kraštą keliaujantiems pirmąjį kartą vertėtų pasirinkti labiau pažintinę kelionę. Susiplanavę apsilankymus svarbiausiuose ir žymiausiuose objektuose, parkuose bei dykumoje keletą dienų pasilikite ir pasyviam poilsiui. Miestas tikrai nemažas, o dėl klimatinių sąlygų jo infrastruktūra išvystyta taip, kad pėsčiomis visko tikrai neapeisite. Mieste populiariausia ir patogiausia transporto priemonė yra taksi. Šiomis paslaugomis tikrai teks pasinaudoti, nes visi objektai be galo viliojantys ir labai norėsis kuo daugiau jų aplankyti.

Daugiau nei dangoraižiai: įspūdingi žmogaus kūriniai ir potyriai

Atvykus į Dubajų pirmiausiai pribloškia įspūdingi dangoraižiai, aikčioti priverčia pastatų konstrukcijų sudėtingumas ir didybė. Populiariausias emyratas ir yra labiausiai žinomas dėl savo statinių. Toks ir buvo šeicho tikslas — išpopuliarinti Dubajų visame pasaulyje, pritraukti kuo daugiau turistų bei investuotojų. Dubajus dažniausiai ir asocijuojasi su dangoraižiais ir moderniais pastatais, kurie čia išdygsta per įspūdingai trumpą laiką. Atvykę į jį vos po kelerių metų galite rasti labai pasikeitusį ir sunkiai beatpažįstamą. Tai jauna, besikuriant valstybė, todėl senamiesčių su jos praeities istoriją menančiais pastatais tikrai nerasite. Šeichas čia užsimojęs sukurti visiškai naują, bet jau dabar neabejotinai vieną ryškiausių pasaulio vietų.

Pakrante driekiasi puikiai įrengtos paplūdimio zonos, tad pačiame Dubajuje rasite švarius, erdvius smėlio paplūdimius, kuriuos skalauja šilta turkio spalvos jūra.

Dubajus atkakliai siekia tapti pačiu šiuolaikiškiausiu ir madingiausiu, todėl kartais jam belieka lenktyniauti pačiam su savimi. Čia stovi aukščiausias pasaulio pastatas — net 828 m aukščio „Burj Khalifa“. Šis 2010 m. kartu su nauju 2 kv. kilometrų plotą užimančiu verslo kompleksu atidarytas dangoraižis yra dvigubai aukštesnis už Vilniaus televizijos bokštą su antena.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dabartinis aukščiausias pastatas pasaulyje – Burj Khalifa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dabartinis aukščiausias pastatas pasaulyje – Burj Khalifa

Gigantiško pastato statyba kainavo daugiau nei 1,5 mlrd. USD. Jame įrengti greičiausi pasaulyje liftai bei aukščiausiai esantis restoranas, įsikūręs 122-ame pastato aukšte. Pakilusiems į 124-tą aukštą lankytojams prieš akis atsiveria visas ateities miestas, o 442 m aukštyje esančioje panoraminėje aikštelėje darytos nuotraukos gniaužia kvapą.

Įspūdingai atrodo ir dirbtinis Burdž Daubai ežeras su jame įrengtais aukščiausiais pasaulyje vandens fontanais, kurių vandens srovė iškyla net į 150 m aukštį. Tai ideali vieta tiems, kurie atostogų neįsivaizduoja be apsipirkimo, nes šalia lankytinų objektų stovi ir didžiausias pasaulyje prekybos centras. Milžiniškame prekybos centre be įvairiausių parduotuvių, restoranų ir kavinių gausos yra ir 10-ies milijonų litrų talpos akvariumas su pramogų parku.

Iš aukščiausio pasaulio pastato atsiveriantys vaizdai atima žadą, tačiau reikia nepamiršti, kad dangoraižių mišką primenantis didmiestis yra įsikūręs ant jūros kranto. Pakrante driekiasi puikiai įrengtos paplūdimio zonos, tad pačiame Dubajuje rasite švarius, erdvius smėlio paplūdimius, kuriuos skalauja šilta turkio spalvos jūra. Saulė čia šviečia 350 dienų per metus, todėl suvažiavę iš viso pasaulio turistai mielai mėgaujasi tingiu poilsiu. Pakrantėje leisdami laiką pasinaudokite proga išbandyti įvairias vandens sporto rūšis — nardymą, povandeninį plaukiojimą, žvejybą iš katerio atviroje jūroje.

123rf.com nuotr./Dubajus
123rf.com nuotr./Dubajus

Kurortinę emyrato Džiumeiros pakrantės zoną vainikuoja Džiumieros palmė. Tai prabanga alsuojanti dirbtinė sala, kuri yra dar vienas JAE pasididžiavimas. Ji yra populiariausia visame 2008 m. baigtame formuoti beveik 300 dirbtinių salų salyne. Salos savo forma primena pasaulio žemynus, tad joms suteiktas skambus „Pasaulio“ pavadinimas. Džiumeiros palmės salynas yra vienas iš trijų pakrantės salynų, kuriame įsikūrę aukščiausios klasės viešbučiai. Apsilankyti Dubajuje ir nepamatyti Palmės būtų nedovanotina klaida, nes ji kartais prilyginama aštuntajam pasaulio stebuklui.

Shutterstock nuotr./Džumeiros palmė, JAE
Shutterstock nuotr./Džumeiros palmė, JAE

Verta pasivaikščioti ir po modernųjį Marinos rajoną. Būtent čia stovi vienas labiausiai žinomų ir savo forma išsiskiriantis „Burdž al Arab“ viešbutis, dar žinomas tiesiog kaip burė. Šis neegzistuojančios kategorijos, septynių žvaigždučių viešbutis tikrai atkreipia į save dėmesį ir vilioja turistus. Norint jame apsistoti reikia gerokai patuštinti kišenes arba kelionę susiplanuoti ne sezonu metu.

Marina garsėja dirbtiniais ežerais ir kanalais, prabangių jachtų uostais, iš kurių galima leistis į kruizą. Emyratuose pamatysite ir senovinio dizaino laivus, vadinamus „dhow“. Romantiškas kruizas po ramią lagūną spindint naktiniams miestui jus nukels į tolimą praeitį. Pasiplaukiojimas laivu tikrai gali tapti viena iš įsimintiniausių patirčių. Skirkite laiko pasivaikščiojimui promenada, prisėdę vietos kavinėje išbandykite arabišką vandens pypkę.

Vaikščiojant po turgų nosį kutens įvairiausi prieskoniai, suvežti iš viso artimųjų Rytų regiono, todėl mažai tikimybės, kad iš čia išeisite tuščiomis.

Besimėgaudami miesto siūlomais malonumais nepamirškite, kad ne taip seniai šioje vietoje plytėjo dykuma. Kuriam laikui pabėkite iš didmiesčio džiunglių ir ryžkitės kelionei po karštąsias dykumas, kurias tiesiog būtina aplankyti. Kelionių organizatoriaus atstovai sako, kad to reikia bent jau tam, kad suvoktumėte, ant kokios žemės iškilo šie didingi miestai ir kiek tai galėjo kainuoti. Toli keliauti nereikės, nes dykumų kopos matyti pavažiavus vos keliasdešimt kilometrų už miesto.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Dubajaus dykumos
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Dubajaus dykumos

Kelionė po dykumas tikrai įspūdinga. Per kopas beprotišku greičiu lekiantis visureigis, vairuojamas profesionalo, keliautojams garantuos nemažą adrenalino dozę. Šią pramogą itin mėgsta vietiniai vyrai, nes susiliejimas su gamta juos savotiškai grąžina prie kilmės šaknų. Turistams tai puiki proga iš arčiau pamatyti ir suprasti, koks gyvenimas emyratuose buvo prieš išaugant megapoliui.

Senasis Dubajus — kvapų ir vaizdų kraštas

Norintys pažinti miesto praeitį turėtų apsilankyti Bastakijos regione. Tai bene vienintelė vieta, kurioje galima pamatyti senąjį arabų miestą bei pajusti jo kultūrą. Šalia niekada nemiegančio Dubajaus savu ritmu vis dar gyvena senas žvejų ir pirklių miestas, suklestėjęs XIX a. pabaigoje. Ši vieta besidomintiems arabų kultūra bei istorija pasiūlys daug įdomaus ir sužavės tradicine arabiška architektūra.

Net neketinantiems nieko įsigyti, šią vietą verta aplankyti, nes pamatyti tiek tviskančio tauriojo metalo vienoje vietoje nežinia ar kada teks.

Vaikščiodami po Bastakiją galėsite pajusti autentišką šalies dvasią. Dubajaus senamiestyje įsikūrusios puošnios alėjos, meno galerijos, jaukios kavinukės ir parduotuvėlės. Čia rasite ir tekstilės gamintojų, iš kurių galėsite įsigyti spalvingų, puikios arabiškos kokybės audinių. Stabtelkite pasigrožėti senojo Dubajaus sienos, sulipdytos iš koralų bei gipso, liekanomis. Prie upės žiočių esančioje senoje prekybvietėje šurmuliuoja garsusis prieskonių turgus, kurio kvapai ir skoniai išduoda turtingą šalies virtuvę.

Vaikštant po turgų nosį kutens įvairiausi prieskoniai, suvežti iš viso artimųjų Rytų regiono, todėl mažai tikimybės, kad iš čia išeisite tuščiomis. Ši unikali vieta tiesiog užversta ryškiais ir kvapniais arabiškos arbatos, smilkalų, cinamono, šafrano ir daugybės kitų prieskonių bei žolelių maišais. Apsilankymą kontrastingajame Dubajuje tikrai verta užbaigti pasivaikščiojimu siauromis ir svaiginančiais kvapais persisunkusiomis jo gatvelėmis. Spalvingas reginys tikrai dar ilgai neišblės iš jūsų atminties.

Prieskoniai
Prieskoniai

Rajone įsikūręs ir žymusis aukso dirbinių turgus. Nuo čia siūlomų dirbinių spindesio raibsta akys ir sukasi galva. Deiros aukso turguje kasdien ant parduotuvių vitrinų išrikiuojama daugiau nei 25 tonos aukso. Net neketinantiems nieko įsigyti, šią vietą verta aplankyti, nes pamatyti tiek tviskančio tauriojo metalo vienoje vietoje nežinia ar kada teks. Dubajuje auksas pigesnis nei bet kur kitur pasaulyje, tad tai iš tikrųjų puiki proga išrinkti įspūdingą dovaną brangiam žmogui arba palepinti save.

Dubajuje yra ir dar vienas žadą atimantis stebuklas. Viduryje dykumos, kurioje galima tikėtis išvysti nebent miražą, įrengtas tikrų tikriausias gėlių ir drugelių parkas. „Stebuklų sodu“ vadinamas parkas yra didžiausias pasaulyje. 72 tūkst. kv. m plote žydi daugiau nei 60 mln. įvairiausių rūšių gėlių ir plazdena daugiau nei 15 tūkst. 26 skirtingų rūšių drugelių. Sodas, kaip ir visa kita Dubajuje, niekada nenustoja keistis. Jo augalija pritaikoma pagal metų laiką, naujai kuriamos ir sudėtingos žydinčios konstrukcijos. Lankytojus kiekvieną kartą stebina ir žavi vis nauji kūriniai.

Uždarame drugelių sode savo akimis pamatysite, kaip šie spalvingi vabzdžiai pradeda savo gyvenimą, kaip vikšrai virsta nuostabiais ir kerinčiais drugeliais. Viduryje dykumos esanti vieta ypač stebina turistus, nes labai sunku įsivaizduoti, kaip tokioje vietoje pavyksta išlaikyti ir puoselėti didžiules žaliąsias zonas bei parkus. Vasarą čia spigina baisi kaitra, todėl kiekvieno medelio priežiūrai ir laistymui išleidžiami milžiniški pinigai.

Vida Press nuotr./Stebuklų sodas Dubajuje – gėlių upės, namai ir automobiliai
Vida Press nuotr./Stebuklų sodas Dubajuje – gėlių upės, namai ir automobiliai

Kelionių organizatorius taip pat siūlo apsilankyti vietos gyventojų pamėgtoje „City walk“ alėjoje, naujoje „Al Seef“ promenadoje, moderniai įrengtoje „La Mer“ paplūdimio zonoje, kurioje gausu pramogų bei restoranų, neseniai atidarytoje „Bluewaters islands“ promenadoje, kurioje 2020 m. spalį bus atidarytas didžiausias pasaulyje apžvalgos ratas.

Šis miestas vis dar nenustoja augti, todėl kiekvieną kartą čia apsilankę atrasite kažką naujo ir nematyto. Nėra abejonių, kad Dubajus pateiks dar ne vieną staigmeną, dėl kurios aikčios visas pasaulis, todėl tikrai neverta delsti ir laukti tinkamesnio laiko pamatyti moderniojo pasaulio stebuklus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius