-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Kauno – naujas tiesioginis skrydis į Neapolį. Ką šiame mieste būtina aplankyti?

Po naujos skrydžių krypties atidarymo iš Vilniaus į Barį, pagrindinį Apulijos regiono miestą, gegužės 4 d. iš Kauno oro uosto bus pradėta vykdyti skrydžius į dar vieną pietų Italijos miestą – Neapolį.
Neapolis
Neapolis / Fotolia nuotr.

Skrydžio atidarymo ceremonijoje dalyvausiantis Italijos ambasadorius Stefano Taliani de Marchio sutiko pasidalyti keletu patarimų, ką pamatyti ir ką nuveikti Neapolyje ir jo apylinkėse.

Neapolis yra laikomas vienu iš pagrindinių kultūrinių centrų Viduržemio jūros regione. Miestas yra įsikūręs Neapolio įlankoje, o jo panoramoje vyrauja Vezuvijaus ugnikalnis bei Kaprio, Iskijos, Pročidos ir Nisidos salų vaizdai. Neapolis apsuptas įspūdingų archeologinių vietų, tokių kaip Pompėja, Erkolanas ir Paestum, o vos už keliasdešimties kilometrų yra įsikūrę Karališkieji Kasertos rūmai, garsėjantys savo gražiaisiais sodais, kurie dydžiu lenkia net Versalio sodus.

„Į Neapolį galima grįžti ir 10 kartų, tačiau vis tiek grįžus čia rasite dalykų, kurių dar nematėte ir kurie vis trauks čia sugrįžti“, – pasakoja ambasadorius Stefano Taliani de Marchio.

„Pamačius Neapolį galima ir numirti“ – teigia senas italų posakis, menantis XIX a., kai Neapolis buvo Dviejų Sicilijų karalystės sostinė. Šiuo posakiu yra apibūdinamas šio miesto grožis. 1995 m. Neapolio senamiestis su siauromis gatvelėmis, kurios veda į bažnyčias ir vienuolynus, katakombos ir požeminis miestas buvo įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

123rf.com nuotr./Neapolio gatvė ir architektūra
123rf.com nuotr./Neapolio gatvė ir architektūra

„Neapolis – tai jūra, kultūra, gamta ir pramogos – viskas viename. Taip pat tai miestas, kuris išsiskiria savo aukšta gastronomijos kultūra. Čia verta prisiminti ne tik garsiąją iš Neapolio kilusią picą, tačiau ir žuvies, jūros gėrybių patiekalus bei nepralenkiamus neapolietiškus desertus, kurių rekomenduoju paragauti istorinėje „Gambrinus“ kavinėje, esančioje „Plebiscito“ aišktėje, – teigia Ambasadorius.

„Ten galima paragauti gardžiųjų „sfogliatelle“ bei garsiųjų „babà“ su romu ar pasimėgauti vietos gamybos ledais“. Pasirinkimų, kur paragauti tikros neapolietiškos picos, Ambasadoriaus teigimu, yra daugybė, tačiau jis pats teigia ragavęs tikrai geros picos „Da Michele“ picerijoje, esančioje netoli „Corso Umberto“ gatvės.

Taip pat ambasadorius rekomenduoja apsilankyti ir populiariame bei itin spalvingame turguje „Porta Nolana“, esančiame „Piazza Mercato“, kur galėsite rinktis iš neaprėpiamos įvairovės žuvies, vėžiagyvių, daržovių ir šviežių vaisių. Dar vienas dėmesio vertas Neapolio turgus yra „Pigna Secca“.

Istorija, kultūra ir menu turtingas Neapolis

„Neatskiriama Neapolio miesto dalis – daugybė šio miesto bažnyčių ir vienuolynų, kurių yra suskaičiuojama net apie 500. Ne veltui Neapolis dar yra vadinamas penkių šimtų kupolų miestu. – teigė Ambasadorius. „Viena svarbiausių šio miesto bažnyčių yra Neapolio katedra, kuri garsėja ne tik savo gotikine architektūra ir Perudžino, Vasario ir Domenikino meno kūriniais, tačiau taip pat ir Šv. Januarijaus kraujo relikvija“.

„Turistus ir meno istorikus iš viso pasaulio traukia Šv.Severo koplyčia, kurioje yra saugomas XVIII a. skulptoriaus Giuseppe Sanmartino šedevras „Kristus šyde“ (it. Cristo Velato). Kristaus kūno skulptūra, apdengta plonu marmuro šydu stebina visus ją pamačiusius, nes susidaro įspūdis, tarsi ji tuoj atgis. Į šią baroko stiliaus koplyčią galima patekti iš netoliese esančios Spaccanapoli gatvės, kuri dalija Neapolio miestą į dvi dalis“, – pasakoja ambasadorius.

Lankantis Neapolyje, anot Ambasadorius, yra būtina aplankyti ir požeminį Neapolio miestą: „Požeminė miesto dalis – tai tarsi visai kitas miestas, miestas mieste – tikrai neįtikėtina patirtis“.

„Taip pat Neapolis yra ir meno miestas, todėl būtina pamatyti ir visame pasaulyje unikalų „Capodimonte“ muziejų, kuris užima net 134 hektarus teritorijos, jį juosia 6 kilometrų ilgio miesto siena, o iš jo atsiveria nepakartojamas vaizdas į Kaprio salą. Aplankykite jį, nes ten yra saugomi Botičelio, Karavadžo, Mikelandželo, Ticiano, Mazačo ir Rubenso geriausi darbai. Taip pat ten yra erdvė skirta moderniam menui, o šiuo metu iki liepos 10 d. veikia ir speciali ekspozicija, skirta Pikaso menui ir Neapoliui.

Į šį muziejų per 20 minučių galite nuvykti autobusu, kuris išvyksta iš miesto centro. O vakare aplankykite Šv. Karolio teatrą, – pataria Ambasadorius. – Birželio mėnesį vyks Pučinio „Manon Lesko“, o nuo liepos Giuseppe Verdi „Trubadūras“ su garsiąja Violeta Urmana. Taip pat nepraleiskite ir baleto „Alisa stebuklų šalyje“ su Čaikovskio ir Chačaturiano muzika“.

Taip pat ambasadorius S.Taliani de Marchio rekomenduoja apsilankyti visame pasaulyje garsaus prekės ženklo „Marinella“ salone, esančiame Riviera di Chiaia gatvėje, kur galėsite apžiūrėti ir įsigyti šio dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą įkurto prekės ženklo kaklaraiščių, kaklaskarių ir kitų rankų darbo kūrinių, pasižyminčių išskirtine elegancija ir originalumu. Taip pat verta aplankyti ir antikvarines Neapolio parduotuves Vomero rajone bei „Villa Comunale“ antikvariato turgų.

Įspūdingos Neapolio apylinkės

Ambasadoriaus teigimu, nemažiau nei pats Neapolio miestas įspūdingos yra jo apylinkės. Jis rekomenduoja aplankyti Amalfi pakrantės miestelius Positano, Amalfi, Ravello, garsėjančius nepakartojamais panoraminiais keliais ir gražiais peizažais, mada, žydra jūra, citrinomis ir iš jų gaminamu „limoncello“ likeriu.

Iš Neapolio taip pat lengvai yra pasiekiamos ir įspūdingu grožiu stebinančios Kaprio, Pročidos, Iskijos ir Nisidos salos. „Kapryje būtinai aplankykite Tiberijaus vilą, vietą, kurioje imperatorius Tiberijus, kuris buvo ekstravagantiškas žmogus, žinojęs, kaip mėgautis gyvenimu, pasinėrė į gyvenimo apmąstymus. Taip pat aplankykite ir San Mikelės vilą Anakpryje, kur gyveno švedų gydytojas ir rašytojas Akselis Miuntė. Ten, tarp augalų ir gėlių, mozaikų ir romėnų kolonų galėsite pamatyti be kvapo paliekančią Neapolio įlankos panoramą“, – pasakojo ambasadorius.

„O romantiką mėgstantys neras nieko geriau už pasivaikščiojimą Krupo keliu pagal jūrą su vaizdu į Faraglioni uolas. O tiems, kurie rūpinasi savo kūno sveikata, Iskijos saloje rekomenduoju pasimėgauti ten esančiais Spa centrais bei vietiniu gydomuoju purvu“.

Taip pat ambasadorius pataria skirti keletą dienų aplankyti archeologinius Pompėjos, Erkolano ir Paestum parkus. „Tiesiog būtina pamatyti Pompėją ir Erkolaną, tačiau taip pat negalima pamiršti ir Paestum, kur galima žavėtis deivės Heros šventykla, pastatyta 560 m. pr. Kr., taip pat ir Neptūno šventykla, pastatyta 460 m. pr. Kr., kurios yra geriausiai išsaugotos visame Viduržemio jūros regione. Taip pat čia ir romėnų miestas su 4 įėjimais bei 5 kilometrus besitęsiančiomis miesto sienomis ir 28 gynybiniais bokštais“, – pasakoja ambasadorius.

„O labiausiai mėgstantiems nuotykius ir mėgstantiems geologiją patariu užkopti į Vezuvijaus ugnikalnį. Geros kelionės ir geros viešnagės Neapolyje ir jo apylinkėse!“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius