Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italija ruošiasi Monblano ledyno griūčiai

Italija ėmėsi ryžtingų veiksmų dėl kylančios grėsmės šalia Monblano kalno: pradėti evakuoti gyventojai, uždaromas pagrindinis kelias į Prancūziją. Skelbiama, kad gali griūti dalis aukščiausio Vakarų Europos kalno ledyno.
Planpincieux ledynas Alpėse
Planpincieux ledynas Alpėse / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kelias, kuris vingiuoja Prancūzijos link nuo įspūdingame Italijos Aostos slėnyje esančio Kurmajero, yra Alpių rojus. Pavasarį ir vasarą Monblano papėdę nukloja laukinių gėlių kilimas, už kurio atsiveria aukščiausios Europoje kalnų sistemos – Vakarų Alpių – peizažai.

Kasmet čia atvyksta apie 20 tūkst. kalnų entuziastų, kurie kopia į Moblaną iš Italijos pusės. Žiemą žmonių skaičius išauga trigubai, nes išpuoselėti kalnų kurortai siūlo kvapą gniaužiančius vaizdus ir vienas geriausių slidinėjimo trasų Europoje.

Tačiau šiam paveikslui iškilo grėsmė dėl klimato kaitos, rašo „The Daily Beast“. Antradienio vakarą Italijos valdžia ėmėsi ryžtingų priemonių – uždarė Italijoje esančią Monblano pusę. Teigiama, kad yra didelė tikimybė, jog nuslinks apie 250 tūkst. kubinių metrų ledyno. Grėsmė kyla Planpincieux ledynui ant Grandes Jorasses kalno, esančio Monblano masyve.

Kurmajero meras Stefano Miserocchi paskelbė evakuaciją po to, kai „Safe Mountains Foundation“ paskelbė ataskaitą, kurioje atskleidė plyšius ledyne. Ledynas juda 50–60 centimetrų per dieną greičiu, o tai ekspertams kelia nerimą, kad jis bet kada gali imti skeldėti ir griūti. Šiemet situaciją itin apsunkino rekordinė kaitra vasarą ir šilti gausūs lietūs rudens pradžioje.

Nė vienas miestelis nėra tiesioginiame ledyno kelyje, tačiau griūtis padarytų milžinišką žalą infrastruktūrai – keliams, slidinėjimo trasoms.

„Šis fenomenas dar kartą parodo, kad kalnas yra stiprių pokyčių dėl klimato veiksnių fazėje, dėl to yra ypač pažeidžiamas, – pranešime teigė meras. – Tai yra visuomenės saugumo klausimas.“

Ledyno dalis, kuriai kyla grėsmė, yra 3,8 km aukštyje ir driekiasi palei Prancūzijos, Šveicarijos ir Italijos sienas. Šis regionas bus itin svarbus 2026 m. Italijoje vyksiančių žiemos olimpinių žaidynių metu.

Šią savaitę pasaulio lyderiai susitiko Niujorke kalbėtis dėl klimato situacijos. Italijos premjeras Giuseppe Conte trečiadienį teigė, kad Monblano tragedija yra aliarmas imtis veiksmų. „Žinios, kad dalis Monblano gali griūti, yra perspėjimas, kuriam negalime likti abejingi, – sakė jis. – Tai turi mus visus supurtyti ir priversti mus mobilizuotis.“

Šią savaitę Pasaulio meteorologijos organizacija paskelbė ataskaitą, kurioje perspėjama – jeigu temperatūra ir toliau kils dabartiniu tempu, ledas ant Rytų ir Centrinių Alpių gali visiškai išnykti per artimiausius du ar tris dešimtmečius. Jų teigimu, ledo liktų tik Vakarų Alpėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius