-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Juodasis miškas Vokietijoje: stulbina savo gamta, kasyklomis ir senoviniais namais

Vokietijos Juodasis miškas primena daugybę Holivudo „uždraustų miškų“, jis apipintas legendomis ir mitais. Tai didžiausias šalyje miškingas kalnų masyvas, esantis netoli Prancūzijos ir Šveicarijos. Iš Juodojo miško, vokiškai dar vadinamo Švarcvaldu, išteka galingasis Europos Dunojus ir Nekaro upė, rašoma „The Travel“.
Juodasis miškas, Vokietija
Juodasis miškas, Vokietija / Vida Press nuotr.

Faktai apie Juodąjį mišką

Aukščiausia Juodojo miško viršukalnė yra Feldbergas, iškilęs į 1 493 m aukštį. Visas kalnų masyvas yra maždaug pailgos formos.

Šis miškas yra vienas didžiausių miškingų kalnų masyvų Vokietijoje.

  • Ilgis – 160 km
  • Plotis – 50 km
  • Dydis – 6 009 kv. km

Atrodo, kad laikai, kai tekdavo vaikščioti pas piktąją raganą, medžiotoją ar užkalbėtoją, baigėsi. Nors miškai yra persmelkti istorijų, šiandien jie yra pagrindinė vokiečių turistų lankoma vieta.

Juodajame miške esančiuose kalnuose galima rasti ir sugriautų karinių įtvirtinimų.

Juodojo miško pavadinimas kilo dėl tamsių visžalių medžių. Istoriškai Juodasis miškas iš tikrųjų buvo mišrus miškas, kuriame augo ir lapuočiai, ir eglės. Tačiau XIX a. didžioji miško dalis buvo iškirsta ir nuo to laiko atsodinta eglių monokultūromis.

Regionui būdingi giliai išraižyti slėniai, tankūs miškai, pievos ir medinės sodybos.

Vida Press nuotr. / Juodasis miškas, Vokietija
Vida Press nuotr. / Juodasis miškas, Vokietija

Ką veikti Juodajame miške?

Kaip ir galima tikėtis, Juodajame miške gausu istorinių miestų ir turistų pamėgtų vietų, tokių kaip Baden Badenas, Freiburgas, Kalvas, Gengenbachas, Štaufenas ir kt. Kitos vietos – kalnai Feldbergas ir Kandelis, taip pat Titisee ir Schluchsee ežerai.

Šiame miške yra krioklių ir istorinių namelių, kuriuos taip pat galima apžiūrėti.

Istoriškai šis regionas buvo svarbi kasyklų vieta (nuo viduramžių), o daugelis iš jų dabar atvertos lankytojams. Kasyklas galima aplankyti Kincigo slėnyje, Sugentalyje, Miunsterio slėnyje ir Todtmoos apylinkėse.

Vida Press nuotr. / Juodasis miškas, Vokietija
Vida Press nuotr. / Juodasis miškas, Vokietija

Visame miške yra daugybė kilometrų miškingų takų, iš kurių žymiausi – Vakarų kelias ir Dornšteteno basų kojų parkas. Čia yra daugybė pėsčiųjų, kalnų dviračių ir slidžių trasų. Iš viso trasų tinklas sudaro apie 14 tūkst. mylių. Jų beveik neįmanoma išvardyti.

Juodojo miško pastatai

Švarcvaldo namas (vok. Schwarzwaldhaus) – savitos architektūros namas Juodojo miško regione. Tai gyvenamasis namas, kuriame po vienu stogu yra gyvenamosios patalpos ir vieta gyvuliams. Tokių namų daugiausiai yra centrinėje ir pietinėje Juodojo miško dalyje. Šie namai gerai pritaikyti miško sąlygoms.

Jiems būdingas ilgas dvišlaitis arba pusiau dvišlaitis stogas, nusileidžiantis iki pat pirmojo aukšto aukščio. Kai kuriems iš šių sodybų (pvz., Hierahof prie Kapelio) yra daugiau kaip 400 metų.

Bene geriausia vieta susipažinti su istorine miško architektūra yra Juodojo miško muziejus po atviru dangumi. Muziejaus centre – 1612 m. statyta Vogtsbauernhof sodyba (ji buvo pastatyta šioje vietoje).

Muziejuje yra ir daug kitų pastatų, kurie buvo išmontuoti, pervežti į vietą ir vėl surinkti. Šiandien čia galima apžiūrėti šešias visiškai įrengtas sodybas. Muziejuje renkamas ir ateities kartoms saugomas paveldas iš viso Juodojo miško regiono, todėl čia galima susipažinti su Juodojo miško praeitimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius