-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 04 /12:22

Lietuvos URM perspėja keliautojus Tailande

Pietų Tailando pajūrio kaimus ir visame pasaulyje garsius kurortus penktadienį talžo regiono rytų pakrantę pasiekusios atogrąžų audros „Pabuk“ liūtys, vėjai ir bangos. Baiminamasi, kad pačiame turistinio sezono įkarštyje artėjanti „Pabuk“ gali būti stipriausia audra nuo 1989-ųjų.
Prie Tailando artėja audra
Prie Tailando artėja audra / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tailando įlankoje iš debesų jau pilasi lietus, ir meteorologai perspėja, kad Tailando pietuose prasidės galingos liūtys, stiprūs vėjai ir didelės bangos. Audra šalį pasiekti turėtų penktadienį. Prognozuojama, kad ji pasieks populiariausius šalies turistinius regionus – Puketą, Krabį, Surat Tanį, kur yra Samujaus, Pangano ir Tau salos.

Lietuvos URM įspėja keliautojus

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija paskelbė įspėjimą, kad minėtuose regionuose numatomas didelis kritulių kiekis, galintis sukelti potvynius ir purvo nuošliaužas. Rekomenduojama vadovautis vietos valdžios nurodymais ir nekeliauti per užtvindytas teritorijas.

Rekomenduojama stebėti vietos žiniasklaidą ir Tailando meteorologijos departamento pranešimus. Perspėjama, kad audra gali paveikti kelionės planus – gali būti atšaukti skrydžiai ir vandens transportas.

Lietuvos ambasados Kinijoje telefonas: +86 10 845 185 20, el. pašto adresas: amb.cn@urm.lt

Užsienio reikalų ministerijos visą parą budintis telefonas: +370 5 236 2444, el. paštas: pilieciai@urm.lt.

Galingiausia audra per kelis dešimtmečius

Baiminamasi, kad audra bus dar galingesnė nei ta, kurią Tailandas išgyveno 1989 m. Taifūnas „Gay“ tuomet nusinešė daugiau nei 400 žmonių gyvybių. 1962 m. per audrą šalies pietuose žuvo daugiau nei 900 žmonių.

Audra artėja per patį turistinio sezono įkarštį. Pajamos iš turizmo sudaro apie ketvirtadalį šalies ekonomikos. Avialinijos jau perspėjo keliautojus, kad skrendant į ir iš Tailando reikėtų sekti naujienas apie atidedamus arba atšaukiamus skrydžius. Valdžia nurodė visiems laivams ir keltams Tailando įlankoje bei Andamanų jūroje nebeplaukioti.

Penktadienį vietos žiniasklaida skelbia, kad iš Nakon Si Tamarato provincijos evakuota daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

Šiame rajone dar prieš tai, kai audra pasiekė pakrantę, vienas vyras, su sūnumi ir daiktais, skubėjęs išvažiuoti savo pikapu, paskubomis žurnalistams pasakė, kad jo namo stogas jau apgadintas.

Pareigūnai sunkvežimiais padėjo žvejams patraukti jų laivelius iš paplūdimių, kuriuos daužė didelės bangos.

„Scanpix“/AP nuotr./Prie Tailando artėja audra
„Scanpix“/AP nuotr./Prie Tailando artėja audra

„Negalite čia būti, – viename paplūdimyje vietos televizijai sakė pareigūnas Dahlohas Bin Samahas. – Visa tai bus nušluota. Kiekvienais metais, per kiekvieną musonų sezoną pajūrio restoranai čia apgadinami. Tačiau šįkart ateina atogrąžų audra. Neliks nieko. Nieko.“

Audra „Pabuk“ dabar neša vėjus, kurių greitis siekia 70 km/val. Dėl stichijos gamtinių dujų ir naftos kompanijos jau sustabdė savo darbus platformose jūroje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prie Tailando artėja audra
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prie Tailando artėja audra

Samujaus saloje trečiadienį nuskendo vienas rusas, kurio šeima ignoravo perspėjimus nebristi į jūrą. Skelbiama, kad jis gelbėjo dukrą, tačiau bangos jį trenkė į pakrantėje esančias uolas. Gelbėtojams vyro atgaivinti nepavyko. Dukra buvo išgelbėta.

„Salos pareigūnai paskelbė perspėjimą ir iškėlė raudonas pavojaus vėliavas, bet galbūt ši šeima negalvojo, kad padėtis tokia rimta“, – AFP sakė Samujaus policijos kapitonas Boonnamas Srinaratas.

Meteorologijos departamentas penktadienį ryte pranešė, kad Tailando įlankoje galimos 3–5 m aukščio bangos, o Andamanų jūroje – 2–3 m aukščio bangos. Pareigūnai taip pat perspėjo dėl stipraus vėjo ir jūros potvynio rytinėje pusėje prie Tailando įlankos ir sakė, kad visi laivai visą šeštadienį turi stovėti ištraukti į sausumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius